961
| CreativeProtagon

Τον επικήρυξαν οι Ουκρανοί, τον στοχοποιεί τώρα και η Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 12:10
|CreativeProtagon

Τον επικήρυξαν οι Ουκρανοί, τον στοχοποιεί τώρα και η Μόσχα

Protagon Team Protagon Team 19 Οκτωβρίου 2022, 12:10

Από τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, ο ουκρανικός λαός έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια, μέσω διαδικτυακών εράνων, για την αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών, όπλων, διαδικτυακών συστημάτων Starlink και λοιπού εξοπλισμού, με στόχο να συνδράμει τις ένοπλες δυνάμεις του στη μάχη κατά των εισβολέων από τη Ρωσία. Πλέον, όμως, οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν χρήματα και για επικηρύξεις.  

Το περασμένο Σάββατο άρχισε η συγκέντρωση χρημάτων για την επικήρυξη του Ιγκόρ Γκίρκιν, ενός επιφανούς ρώσου υπερεθνικιστή που ηγήθηκε των αυτονομιστών που υποστηρίζονταν από το Κρεμλίνο κατά την πρώτη εισβολή του Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία το 2014, αναφέρει ο Κρίστοφερ Μίλερ των Financial Times στο ρεπορτάζ του από το Κίεβο. Εως το απόγευμα της Κυριακής είχαν συγκεντρωθεί περισσότερα από 150.000 δολάρια, όπως δήλωσε ο Σέρχιι Στερνένκο, ένας ουκρανός ακτιβιστής που ηγείται της πρωτοβουλίας.  

Ο Ιγκόρ Γκίρκιν, ένας πρώην αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας Πληροφοριών που στο παρελθόν καυχιόταν ότι αυτός πρώτος «τράβηξε τη σκανδάλη του πολέμου» στην Ουκρανία, υπηρέτησε ως διοικητής των δυνάμεων του Κρεμλίνου στο Σλοβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, κατά τους πρώτους μήνες της σύρραξης του 2014. «Ημουν εγώ ο πρώτος που πάτησε τη σκανδάλη και είμαι περήφανος για αυτό. Χωρίς εμένα δεν θα είχε συμβεί τίποτα», επιβεβαίωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Μάρκο Ιμαρίζιο, απεσταλμένο της Corriere della Sera στη Μόσχα. Ο ιταλός δημοσιογράφος εξηγεί πως μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον επικηρυγμένο πλέον Γκίρκιν δεν ήταν δυνατή, καθώς «πολλοί με θέλουν νεκρό. Επιπρόσθετα, παραμένω ένας πρώην πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών», εξήγησε ο ίδιος.

Ο επονομαζόμενος «Στρελκόφ» (σημαίνει «σκοπευτής») κατέστη διαβόητος για τη βαναυσότητά του. Υπό τη δική του ηγεσία οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν την πτήση MH17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 298 άνθρωποι. Ο Γκίρκιν είναι ένας από τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση της κατάρριψης του αεροσκάφους που εκδικάζεται αυτό το διάστημα στην Ολλανδία, ενώ το δικαστήριο αναμένεται να αποφανθεί για την υπόθεση τον επόμενο μήνα. 

Πάντως, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε ουκρανό δημοσιογράφο το 2020, ο Γκίρκιν είχε παραδεχτεί ότι αισθανόταν «έμμεσα υπεύθυνος» για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους. Εγγραφα που βρέθηκαν στο γραφείο του στο Σλοβιάνσκ μετά τη φυγή του, αποκάλυψαν ότι είχε διατάξει την εκτέλεση διά τυφεκισμού τουλάχιστον τριών ανθρώπων, μετά την καταδίκη τους από στρατοδικείο. Αργότερα ο ρώσος πρώην αξιωματικός παραδέχτηκε ότι είχε καταδικάσει σε θάνατο ακόμη τρία άτομα, αλλά και ότι εκτέλεσε ο ίδιος έναν από αυτούς.  

Μετά την ανάκλησή του στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2014 άρχισε να συμμετέχει σε εθνικιστικές ραδιοφωνικές εκπομπές, αλλά σε γενικές γραμμές διατηρούσε σχετικά χαμηλούς τόνους. Ομως μετά την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων τον περασμένο Φεβρουάριο στην Ουκρανία, ο Γκίρκιν επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως στρατιωτικός μπλόγκερ με μεγάλη απήχηση. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί ως σφοδρός επικριτής των αλλεπάλληλων αποτυχιών των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο, τασσόμενος αναφανδόν υπέρ της κλιμάκωσης του πολέμου.    

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί μέχρι την πλήρη ήττα της Ρωσίας. Εχουμε ήδη ηττηθεί, τα υπόλοιπα είναι απλά θέμα χρόνου», έγραψε ο Γκίρκιν στο Telegram στις αρχές του προηγούμενου μήνα, απευθυνόμενος στους περισσότερους από 700.000 ακολούθους του στο Telegram. Οι Finacial Times θυμίζουν πως την περίοδο που προέβη στην εν λόγω ανάρτηση, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει την αντεπίθεσή τους για την ανάκτηση εδαφών στα νότια και ανατολικά της χώρας. Στις αρχές αυτού του μήνα, ύστερα από αρκετές ημέρες απουσίας του από το Telegram, άρχισαν να φουντώνουν οι φήμες για την επιστροφή του στα μέτωπα της Ουκρανίας.

Κατά τη συνομιλία του με τον Μάρκο Ιμαρίζιο ο Ιγκόρ Γκίρκιν εξήγησε πως βρισκόταν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και στο εσωτερικό της Ρωσίας και, πράγματι, το βράδυ της προηγούμενης Παρασκευής, το Roskomndazor, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας Επικοινωνιών και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ρωσίας, κατηγόρησε τον ίδιο και εννέα άλλους μπλόγκερ και ανταποκριτές από το μέτωπο για δυσφήμιση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

«Oλοι ανήκουν στο ετερόκλητο υπερεθνικιστικό κίνημα. Το τσεκούρι της λογοκρισίας δεν είχε πέσει ποτέ προς αυτή την κατεύθυνση, θέτοντας υπό διερεύνηση όχι αυτούς που επικρίνουν την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, αλλά εκείνους που θέλουν περισσότερα και ζητούν ολικό πόλεμο», σημειώνει ο ιταλός ανταποκριτής. «Είμαι πατριώτης. Και αυτοί που ζουν για την πατρίδα δεν κάνουν ποτέ ερωτήσεις για το κράτος […] Αλλά για μένα η υπεράσπιση της Μητέρας Ρωσίας είναι ο μόνος λόγος για να ζω. Η Ουκρανία είναι ο θανάσιμος εχθρός μας. Και ως τέτοιος πρέπει να εκμηδενιστεί οριστικά. Το επαναλαμβάνω εδώ και οκτώ χρόνια», είπε ο ίδιος.

Το περασμένο Σάββατο, η Μιροσλάβα Ρετζίνσκα, σύζυγος του Γκίρκιν, ανάρτησε στο Telegram μια φωτογραφία στην οποία αγκαλιάζει τον σύζυγό της, ο οποίος είναι ντυμένος στρατιωτικά. «Για να απαντήσω στην ερώτηση όσον αφορά το πού είναι ο Ιγκόρ Ιβάνοβιτς», έγραψε, χρησιμοποιώντας και το πατρώνυμο του, «Ολα καλά! Θα επικοινωνήσουμε σύντομα», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ανάρτησή της ήταν η αφορμή για να βαλθούν οι Ουκρανοί να συγκεντρώσουν χρήματα για την επικήρυξή του, δεδομένου ότι είναι πολύ πιθανό να έχει επιστρέψει στην Ουκρανία. Ουκρανός ακτιβιστής δήλωσε ότι ευελπιστεί πως το συνολικό ποσό θα είναι αρκετά δελεαστικό, ούτως ώστε να μπουν και Ρώσοι, ακόμη και σύντροφοί του, στον πειρασμό να τον καταδώσουν.

Ο ουκρανός κυβερνήτης του Λουγκάνσκ, Σέρχιι Χάινταϊ, και ο ουκρανός τενίστας Σέργκιι Στακόφκσι ήταν μεταξύ των πολλών που πρόσφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά. «+10.000$ από εμένα», έγραψε ο Χάινταϊ στο Twitter. «Ο εγκληματίας πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του».

Μερικές ώρες αργότερα, η στρατιωτική υπηρεσία Πληροφοριών της Ουκρανίας (GUR) ανάρτησε στο Twitter μια αγγελία ΚΑΤΑΖΗΤΕΙΤΑΙ για τον Ιγκόρ Γκίρκιν, αναφέροντας: «Η GUR εγγυάται 100.000 δολάρια για την αιχμαλώτιση του Γκίρκιν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...