565
Ιγκα Σβιόντεκ, ένα φαινόμενο στον χώρο του γυναικείου τένις | REUTERS/Mandatory Credit: Robert Deutsch-USA TODAY Sports

Ιγκα Σβιόντεκ: Το κορίτσι των Τελικών

Sportscaster Sportscaster 11 Σεπτεμβρίου 2022, 15:41
Ιγκα Σβιόντεκ, ένα φαινόμενο στον χώρο του γυναικείου τένις
|REUTERS/Mandatory Credit: Robert Deutsch-USA TODAY Sports

Ιγκα Σβιόντεκ: Το κορίτσι των Τελικών

Sportscaster Sportscaster 11 Σεπτεμβρίου 2022, 15:41

Στις τρεις προηγούμενες συμμετοχές της στο κυρίως ταμπλό του Αμερικανικού Οπεν η Ιγκα Σβιόντεκ δεν είχε προχωρήσει πέρα από τον τρίτο γύρο. Στην τέταρτη, κατέκτησε το τρόπαιο. Σε έναν Τελικό πολύ υψηλού επιπέδου, το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, νίκησε την 28χρονη Τυνήσια, Ονς Ζαμπέρ, με 6-2, 7-6 (5) σε μια ώρα και 50 λεπτά. Εγινε η πρώτη Πολωνή που θριαμβεύει στο συγκεκριμένο γκραν-σλαμ. Αλλά και η πρώτη τενίστρια μετά τη Σερένα Γουίλιαμς, το 2014, που κερδίζει επτά (ή περισσότερους) τίτλους σε μια σεζόν. Είχαν προηγηθεί, η Ντόχα, το Ιντιαν Γουέλς, το Μαϊάμι, η Στουτγκάρδη, η Ρώμη και το Ρολάν Γκαρός, με ένα σερί 37 νικών από τον περασμένο Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο.

Είναι «φαινόμενο». Στα 21 της χρόνια έχει, ήδη, στην κατοχή της τρία major τρόπαια. Αλλά το πιο εκπληκτικό είναι ότι δεν χάνει Τελικό. Ηττήθηκε μόνο μια φορά, το 2019 στο Λουγκάνο. Από τον Οκτώβριο του 2020 μέχρι σήμερα, παρά την απειρία της, μετράει δέκα νίκες σε ισάριθμα ματς τίτλου. Μάλιστα, χωρίς να έχει παραχωρήσει στις αντιπάλους της ούτε ένα σετ. Τα κατάφερε ακόμη και στη σκληρή, γρήγορη επιφάνεια του «Φλάσινγκ Μίντοους», που δεν είναι το φόρτε της. Κι αν εδώ έχασε πάνω από 5 γκέιμ, για πρώτη φορά, φταίει η ασυνήθιστη για εκείνη φασαρία του «Αρθουρ Ας».

Η Σβιόντεκ είναι, πλέον, η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια του γυναικείου Tour, αλλά και η ταχύτερα ανερχόμενη τενίστρια στον Κόσμο – η πρόοδός της έχει προκαλέσει παγκόσμιο θαυμασμό. Μέσα στο 2021 η καλή της φίλη, Μαρία Σάκκαρη, την είχε νικήσει τρεις φορές, με 6-0 σετ στο σύνολο. Σήμερα «δεν παίζεται». Μετά την αποχώρηση της Ασλεϊ Μπάρτι, τον περασμένο Απρίλιο σκαρφάλωσε στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης, και (φαίνεται πως) θα παραμείνει εκεί για αρκετό καιρό.

Μόλις το 2019 πανηγύρισε την πρώτη της νίκη σε γκραν-σλαμ τουρνουά (Αυστραλιανό Οπεν). Η εκκωφαντική της εκτόξευση άρχισε το 2020. Ηταν Νο.54 στο ranking, όταν κατέκτησε το Ρολάν Γκαρός για πρώτη φορά, το 2020. Τότε άρχισε το αδιανόητο νικηφόρο σερί της, το οποίο ξεπέρασε κι εκείνο της Βίνους Γουίλιαμς (2000). Και τον Μάιο του 2021, 19χρονη τότε, έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο top-10, για να ακολουθήσει μια ονειρεμένη πορεία έως το Νο.1.

Οι Πολωνοί τη λατρεύουν (την ψήφισαν ως το δεύτερο δημοφιλέστερο πρόσωπο των σπορ, πίσω από τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι), και ο κόσμος του τένις την παραδέχεται ως το μεγαλύτερο ταλέντο των κορτ αυτή την εποχή. Το ίδιο και οι χορηγοί, όπως μαρτυρούν τα συμβόλαια συνεργασίας που έχει, ήδη, υπογράψει με την Asics, τη Red Bull, τη Lexus και άλλες γνωστές φίρμες.

Η Σβιόντεκ δεν είναι αξιοθαύμαστη μόνο για τις αθλητικές της επιδόσεις και τη συνέπειά της, αλλά και για την προσωπικότητά της – αυτή τη δυσανάλογη με την ηλικία της ωριμότητα που τη χαρακτηρίζει. Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα, αφού παραδέχτηκε, με τη γνωστή της σεμνότητα, πως δεν περίμενε ότι θα τα κατάφερνε στον πρώτο της τελικό σε σκληρή επιφάνεια, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να πάω σπίτι και να δω πώς αντιλαμβάνονται αυτή την επιτυχία στη χώρα μου. Πρέπει να πιστέψουμε στους εαυτούς μας, και χαίρομαι πολύ που με τις νίκες μου έχω κατορθώσει να ενώσω κόσμο. Χαίρομαι που στη χώρα μου το τένις έχει γίνει τόσο δημοφιλές. Κάνω ό,τι μπορώ για να είμαι καλός άνθρωπος και παράδειγμα προς μίμηση στην Πολωνία».

Εχει και χιούμορ. Οταν οι διοργανωτές του Αμερικανικού Οπεν της παρέδωσαν την επιταγή των 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων -το έπαθλο του θριάμβου της-, της έριξε μια ματιά, χαμογέλασε και είπε: «Χαίρομαι, που δεν είναι σε μετρητά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...