267
Η εικόνα καταγράφηκε από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στις 25 Μαΐου και είναι ένας συνδυασμός φωτογραφίας στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα | Credit: Sentinel-2

Ηφαίστειο στην Ανταρκτική ξερνάει λάβα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 17:10
Η εικόνα καταγράφηκε από τον δορυφόρο Copernicus Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας στις 25 Μαΐου και είναι ένας συνδυασμός φωτογραφίας στο ορατό και υπέρυθρο φάσμα
|Credit: Sentinel-2

Ηφαίστειο στην Ανταρκτική ξερνάει λάβα

Protagon Team Protagon Team 30 Μαΐου 2023, 17:10

Στις ηπειρωτικές περιοχές της Αυστραλίας δεν υπάρχει κάποιο ενεργό ηφαίστειο. Υπάρχει ένα ενεργό ηφαίστειο σε ένα κοντινό στην νησιωτική ήπειρο νησί και άλλο ένα ενεργό ηφαίστειο στο νησί Χερντ που βρίσκεται σε απόσταση 4.100 χλμ. από το Περθ κοντά στην Ανταρκτική και που ανήκει στην Αυστραλία.

Δορυφορικές παρατηρήσεις αποκαλύπτουν ότι το ηφαίστειο στο ακατοίκητο νησί που είναι περισσότερο γνωστό ως Big Ben έχει ενεργοποιηθεί εκτοξεύοντας λάβα και άλλο ηφαιστειακό υλικό.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική εφημερίδα Guardian η δραστηριότητα αυτή αποτελεί μέρος μιας μακράς διαρκείας έκρηξης που σημειώθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

Η λάβα φαίνεται να ρέει κάτω από την κορυφή του ηφαιστείου που ονομάζεται Mawson Peak. Στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Ηφαιστειακού Προγράμματος στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η τρέχουσα ροή λάβας είναι μέρος ενός «επεισοδίου έκρηξης» που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο του 2012. Το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα έχει καταγραφές εκρήξεων στο νησί Χερντ από το 1910.

«Αυτό το ηφαίστειο εκρήγνυται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Αυτό που συμβαίνει είναι αρκετά φυσιολογικό και δημιουργεί ροές λάβας. Πολλές εκρήξεις αποτελούνται από μικρότερα γεγονότα. Αυτή η  πρόσφατη ροή λάβας φαίνεται να ακολουθεί αυτό που συμβαίνει εκεί από το 2012» αναφέρει η δρ. Τζόντι Φοξ του Πανεπιστημίου της Τασμανίας, ειδική στην ηφαιστειακή δραστηριότητα της Ανταρκτικής η οποία εργάζεται αυτή την στιγμή στο Εθνικό Μουσείο Φύσης και Επιστήμης στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με την Φοξ το νησί Χερντ έχει ηλικία 500 χιλιάδων-700 χιλιάδων ετών και πηγή του μάγματος είναι ο ανώτερος μανδύας της Γης περίπου 45 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...