379
| ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ιερώνυμος για τον γάμο ομοφύλων: «Ακούμε τόσο πολλά που είμαστε όλοι μπερδεμένοι»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 14:32
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Ιερώνυμος για τον γάμο ομοφύλων: «Ακούμε τόσο πολλά που είμαστε όλοι μπερδεμένοι»

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2024, 14:32

Για το θέμα των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας –εν όψει και των νομοθετικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης– ρωτήθηκε την Τρίτη ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, προσερχόμενος στο Συνοδικό Μέγαρο για τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

«Ακούμε τόσο πολλά που είμαστε όλοι μπερδεμένοι. Η Εκκλησία θα πάρει θέση αφού δει τη γραμμή που θα ακολουθηθεί από την Πολιτεία. Με τον Πρωθυπουργό είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία σχετικά με το θέμα της τεκνοθεσίας και των ομόφυλων ζευγαριών», απάντησε.

Πριν από περίπου έναν μήνα ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών είχε ρωτηθεί σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία, σε μια συνέντευξη που είχε προβληθεί από την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1:

«Η Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση για το ζήτημα αυτό. Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας. Ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες τι δικαιώματα θα έχει;», είχε πει μεταξύ άλλων.

Τη Δευτέρα τοποθετήθηκε για το θέμα και ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος. «Ο γάμος είναι σχέση ανδρός και γυναικός», είπε σε συνέντευξή του στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι «η Εκκλησία διαφωνεί σε αυτό που επιθυμεί να νομοθετήσει η Πολιτεία».

«Τα ζητήματα που αφορούν τη σχέση τους, έχουν λυθεί με το σύμφωνο συμβίωσης. Ο λόγος για τον οποίο προχωρεί η νομοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων ζευγαριών είναι για να δοθεί η δυνατότητα τεκνοθεσίας σε κάποια από αυτά τα ζευγάρια. Η ΔΙΣ διακήρυξε με σαφήνεια ότι αποτελεί λανθασμένη επιλογή και η Εκκλησία διαφωνεί σε αυτό που επιθυμεί να νομοθετήσει η πολιτεία. Η προσωπική μου θέση σχετικά με το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορεί να διαφέρει από την θέση της αγιοτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, έτσι όπως διατυπώθηκε και από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, χωρίς αυτό να έχει μία μορφή απαξίωσης προς τα πρόσωπα εκείνα που έχουν ένα συγκριμένο τρόπο ζωής ή κάποιες επιλογές αλλά έχει να κάνει με αυτό που Εκκλησία πάντοτε πίστευε, πιστεύει και θα διακηρύσσει: Ότι ο γάμος είναι σχέση ανδρός και γυναικός. Ασφαλώς η Πολιτεία οφείλει να επιλύσει κάποια νομικά ζητήματα, που κατά καιρούς ανακύπτουν. Ο λόγος για τον οποίο προχωρά η νομοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων ζευγαριών είναι για να δοθεί η δυνατότητα τεκνοθεσίας σε κάποια από αυτά τα ζευγάρια», προσέθεσε ο κ. Θεόφιλος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...