319
Αρμένιοι ιερείς στον Ναό του Αγίου Ιακώβου Ιεροσολύμων, σε λειτουργία για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, το 2015 | REUTERS/Ronen Zvulun

Ιερουσαλήμ: Οι χριστιανοί ηγέτες στηρίζουν την Αρμενική Εκκλησία σε διαμάχη της με Εβραίους

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 14:02
Αρμένιοι ιερείς στον Ναό του Αγίου Ιακώβου Ιεροσολύμων, σε λειτουργία για τα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους, το 2015
|REUTERS/Ronen Zvulun

Ιερουσαλήμ: Οι χριστιανοί ηγέτες στηρίζουν την Αρμενική Εκκλησία σε διαμάχη της με Εβραίους

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2023, 14:02

Οι επικεφαλής των χριστιανικών εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ εξέδωσαν μία σπάνια κοινή ανακοίνωση το Σαββατοκύριακο, αναφέροντας ότι «μία συμφωνία αμφισβητούμενων εδαφών μπορεί να ακυρώσει την από αιώνων παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ».

Σύμφωνα με την εν λόγω συμφωνία, που υπογράφηκε από τον επικεφαλής της Αρμενικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ τον Ιούλιο του 2021, το 25% της περιοχής τους θα ενοικιαστεί σε μεσίτες ακινήτων με στόχο να χτιστεί ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Η κοινότητα των πιστών αγνοούσε τη συμφωνία, μέχρι που εμφανίστηκαν οι μπουλντόζες για εργασίες, φέτος.

Ο επικεφαλής της αρμενικής Εκκλησίας, Νουρχάν Μανουγιάν, έχει στο μεταξύ δηλώσει ότι «παραπλανήθηκε» και έχει εκκινήσει δικαστική διαδικασία για την ακύρωσή της, ενώ ο ιερέας που διεξήγαγε τη διαδικασία της συμφωνίας έχει οδηγηθεί από τη Σύνοδο της αρμενικής Εκκλησίας σε αναγκαστική αποχώρηση τον Μάιο.

Ο ιερέας βρίσκεται πλέον στο Λος Αντζελες, ενώ ο πατριάρχης των Αρμενίων, έχει κλειστεί σε μία μονή στην Παλιά Πόλη, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες εναντίον του από τους Αρμένιους αλλά και Παλαιστινίους κατοίκους της Ιερουσαλήμ. Οι μεν Αρμένιοι διαμαρτύρονται γιατί η κοινότητα θα απολέσει εδάφη που κρατά εδώ και αιώνες, ενώ οι δε Παλαιστίνιοι τον κατηγορούν ότι προσφέρει τη γη, την οποία οι ίδιοι θεωρούν δική τους, στους Εβραίους.

Οταν διαδηλωτές προσπάθησαν να εμποδίσουν τις εργασίες, οπλισμένοι ισραηλινοί έποικοι εμφανίστηκαν σε μία αποτυχημένη προσπάθεια να διαλύσουν την συγκέντρωση, ανέφερε το Reuters.

«Οι προκλήσεις των λεγόμενων κατασκευαστών που χρησιμοποιούν εμπρηστικές τακτικές, απειλούν να σβήσουν την αρμενική παρουσία στην περιοχή, αποδυναμώνοντας και διακινδυνεύοντας τη χριστιανική παρουσία στους Ιερούς Τόπους», ανέφεραν οι χριστιανοί ηγέτες, ανάμεσά τους οι επικεφαλής της Ελληνορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Το θέμα έγινε γνωστό τον Απρίλιο, όταν ισραηλινοί επιχειρηματίες εμφανίστηκαν στην αρμενική συνοικία μαζί με την ταμπέλα μίας εταιρείας που ανήκει σε Αυστραλο-ισραηλινό επενδυτή. Η συμφωνία κάνει λόγο για μετατροπή σε πολυτελές ξενοδοχείο ενός χώρου στάθμευσης και ενός παλιού φρουρίου από ασβεστόλιθο, όπου βρίσκονται διαμερίσματα και καταστήματα Αρμενίων, στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...