942
| REUTERS

ΙΕΑ σε Πούτιν: Ανοιξε τώρα τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 14:44
|REUTERS

ΙΕΑ σε Πούτιν: Ανοιξε τώρα τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 14:44

Την παρέμβαση της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ) προκάλεσε η «έκρηξη» στις τιμές του φυσικού αερίου (σχεδόν τριπλασιασμός μέσα σε λιγους μήνες) καλώντας τη Ρωσία  να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη προκειμένου να μετριαστεί κατά το δυνατόν η ενεργειακή κρίση.

Τις τελευταίες ημέρες πλήθος παραγόντων της αγοράς έχουν κατηγορήσει ευθέως την Gazprom ότι έχει περιορίσει εσκεμμένα τις ροές φ. αερίου για να προκαλέσει έτσι μία αύξηση των τιμών, αλλά και πολιτικούς και οικονομικούς τριγμούς στη γηραιά ήπειρο. Τη διερεύνηση των κατηγοριών αυτών ζήτησε ευθέως, προ ημέρων, από την Κομισιόν ομάδα 42 ευρωβουλευτών από όλες τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για να εισπράξουν ωστόσο την επιφυλακτική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οπως επεσήμανε η ΙΕΑ,  ενώ η Ρωσία εκπληρώνει μακροπρόθεσμα συμβόλαια σε eυρωπαίους πελάτες, προμήθευε λιγότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη από ό, τι πριν από την πανδημία του κοροναϊού. Kαι στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι  «η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει πιο πολλά για να αυξήσει τη διαθεσιμότητα φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να διασφαλίσει την πληρότητα των αποθεμάτων σε επαρκή επίπεδα ενόψει της χειμερινής περιόδου».

«Αυτή επίσης -τονίζεται χαρακτηριστικά- είναι μία ευκαιρία για τη Ρωσία να επαναβεβαιώσει τον ρόλο της ως αξιόπιστου προμηθευτή στην ευρωπαϊκή αγορά».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, διαβεβαίωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η εταιρεία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της στον εφοδιασμό και είναι έτοιμη να αυξήσει την παραγωγή αν χρειαστεί. Αλλά προειδοποίησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν περαιτέρω τον χειμώνα λόγω των ελλείψεων σε υπόγειες εγκαταστάσεις.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν ξανά τη Δευτέρα, αφού η Gazprom αρνήθηκε να κλείσει επιπλέον χωρητικότητα για εξαγωγή μέσω Ουκρανίας για τον Οκτώβριο και κράτησε μόνο το ένα τρίτο του διαθέσιμου χώρου στον αγωγό φυσικού αερίου Yamal μέσω Πολωνίας.

Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ, η Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι έγινε αποδέκτης επιστολής της ισπανικής κυβέρνησης, με την οποία ζητείται αμεση ευρωπαϊκή δράση για την αντιμετώπιση της έκρηξης των τιμών στην Ενέργεια.

«Εστάλη μία επιστολή από διάφορους υπουργούς της ισπανικής κυβέρνησης που απευθυνόταν στον εκτελεστικό αντιπρόεδρο Τίμερμανς, την εκτελεστική αντιπρόεδρο Βεστάγκερ και την Επίτροπο Σίμσον. Θα το εξετάσουμε και θα δούμε ποια θα είναι η αντίδραση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τιμ Μακφί, γνωστοποιώντας ότι υπάρχουν επαφές για το θέμα και με άλλα κράτη-μέλη.

«Η σημερινή κατάσταση είναι μία υπενθύμιση στις κυβερνήσεις, ειδικά καθώς επιδιώκουμε να επιταχύνουμε τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια, για τη σημασία των ασφαλών και οικονομικά προσιτών ενεργειακών προμηθειών -ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στις κοινωνίες μας», δήλωσε από την πλευρά του ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ.

«Οι καλά διαχειριζόμενες μεταβάσεις σε καθαρή ενέργεια είναι μια λύση στα ζητήματα που βλέπουμε στις αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα, όχι η αιτία τους», θέλησε να υπογραμμίσει, για να συμπληρώσει:

«Οι δεσμοί μεταξύ των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου δεν πρόκειται να φύγουν σύντομα. Το φυσικό αέριο παραμένει ένα σημαντικό εργαλείο για την εξισορρόπηση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλές περιοχές σήμερα. Καθώς οι μεταβάσεις σε καθαρή ενέργεια προχωρούν σε μια πορεία προς καθαρές μηδενικές εκπομπές, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου θα αρχίσει να μειώνεται, αλλά θα παραμείνει ένα σημαντικό συστατικό της ασφάλειας ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε χώρες με μεγάλες εποχιακές διακυμάνσεις στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας».

«Η δήλωση της ΙΕΑ επιβεβαιώνει αυτό που το σύνολο της βιομηχανίας συζητά εδώ και καιρό και πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη διστάζουν να παραδεχτούν ανοιχτά: το ρόλο της Ρωσίας στην τωρινή ενεργειακή κρίση» σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας για το θέμα στους Financial Times, ο Τιερί Μπρος, πρώην σύμβουλος ενεργειακών θεμάτων στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Και όλα αυτά την ώρα που εντείνεται η φημολογία ότι είναι η  Gazprom που προκαλεί εσκεμμένα την ενεργειακή κρίση και τις ελλείψεις στις ευρωπαϊκές αγορές προκειμένου η Γερμανία να πειστεί να εγκρίνει, με συνοπτικές διαδικασίες, το αμφιλεγόμενο πολιτικά έργο του αγωγού Nord Stream 2, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Και αυτό με δεδομένο πως οι επικείμενες γερμανικές εκλογές δεν είναι βέβαιο πως θα διατηρήσουν στην εξουσία τους φιλικούς προς το project, Χριστιανοδημοκράτες.

Αξιωματούχοι της Gazprom και του Κρεμλίνου δήλωσαν άλλωστε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου μόλις η Γερμανία και η ΕΕ εγκρίνουν την έναρξη λειτουργίας του αγωγού, ενισχύοντας έτσι τις υποψίες ότι το ρωσικό μονοπώλια έχει περιορίσει εσκεμμένα τη διάθεση φυσικού αερίου προκειμένου να επιταχύνει την απόφαση.

Η ΙΕΑ δεν επέρριψε ωστόσο αποκλειστικά στη Ρωσία την ευθύνη για την αύξηση των τιμών. Οπως εξήγησε, η ισχυρή ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ασία, η οποία έχει εκτρέψει τα φορτία από την Ευρώπη, είχε περιορίσει τις προμήθειες παγκοσμίως, ενω ταυτόχρονα οι χαμηλότερες ταχύτητες ανέμου στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι, ήταν ένας ακόμη παράγοντας που αύξησε τη ζήτηση για φυσικό αέριο.

«Οι πρόσφατες αυξήσεις των παγκόσμιων τιμών του φυσικού αερίου είναι αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων και είναι ανακριβές και παραπλανητικό να θέτουμε την ευθύνη στην πόρτα της ενεργειακής μετάβασης».

Από την πλευρά του, όπως αναφέρουν οι FT επικαλούμενοι καλά πληροφορημένες πηγές, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξετάζει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στη Rosneft, την  κρατική εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, να προμηθεύσει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 2.

Κατά την ίδια πάντα πηγή, σε πρόσφατη έκθεση προς τον Πούτιν, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ φέρεται να έχει δώσει«πράσινο φως» στη Rosneft να εξάγει 10 δισ. κυβικά μέτρα στην Ευρώπη ετησίως μέσω των εξαγωγικών διευκολύνσεων της Gazprom.

Το ποσό είναι μικρό σε σύγκριση με τα 139 bcm που εξήγαγε η Gazprom εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης φέτος. Αλλά θα σημάνει ένα πολύ σημαντικό τέλος στο μονοπώλιο της Gazprom στις εξαγωγές φυσικού αερίου, οι οποίες είναι πιο προσοδοφόρες από την εγχώρια ρωσική αγορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφοριές, το Κρεμλίνο εμφανίζεται  πρόθυμο να εξασφαλίσει μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας αγωγών με την Ευρώπη μέσω του Nord Stream 2.

Παραταύτα, Rosneft, Gazprom, αλλά και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας, αρνήθηκαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...