352
Οι επιχειρήσεις του IDF αναμενόταν να συνεχιστούν μετά το πέρας της όποιας κατάπαυσης πυρός συμφωνηθεί | Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS

IDF: Η συμφωνία για τους ομήρους δεν επηρεάζει τον στόχο εξάλειψης της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 22:13
Οι επιχειρήσεις του IDF αναμενόταν να συνεχιστούν μετά το πέρας της όποιας κατάπαυσης πυρός συμφωνηθεί
|Israeli Defence Forces/Handout via REUTERS

IDF: Η συμφωνία για τους ομήρους δεν επηρεάζει τον στόχο εξάλειψης της Χαμάς

Protagon Team Protagon Team 21 Νοεμβρίου 2023, 22:13

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι άφησε να εννοηθεί την Τρίτη ότι η υπό διαμόρφωση συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων, η οποία θα περιλαμβάνει προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δεν θα επηρεάσει τον κύριο στόχο των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, αυτόν της εξάλειψης της Χαμάς.

«Ο στόχος της επιστροφής των ομήρων είναι σημαντικός. Ακόμα κι αν έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση άλλων δραστηριοτήτων (σ.σ. των στρατιωτικών), θα ξέρουμε πώς να αποκαταστήσουμε τα επιτεύγματά μας στο επιχειρησιακό πεδίο», σημείωσε συγκεκριμένα ο Χαγκάρι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Το Ισραήλ έχει ήδη διαμηνύσει, πολλές φορές, ότι δεν συμφωνεί με μία γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, την οποία έχει χαρακτηρίσει ως τη «μεγαλύτερη βάση τρομοκρατών που έχει χτίσει ποτέ ο άνθρωπος», και ότι συζητά μόνο για «ανθρωπιστικές παύσεις», υπό τον όρο της απελευθέρωσης των ανθρώπων που αιχμαλώτησαν οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Η παραπάνω δήλωση του εκπροσώπου των IDF μοιάζει να επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι το Τελ Αβίβ θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στον θύλακα, μετά την όποια προσωρινή εκεχειρία συμφωνηθεί.

Ερωτηθείς για το περιεχόμενο της συμφωνίας, βάσει των πληροφοριών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Χάγκαρι υποστήριξε πως οι IDF θα ενημερώσουν πρώτα τις οικογένειες των ομήρων και μετά το κοινό.

Συνέστησε, μάλιστα, να δίνεται βάση μόνο στις επίσημες ανακοινώσεις. «Θα ενημερώσουμε το κοινό όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις με την Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν καλά νέα».

Ο ίδιος κάλεσε σε συνεδριάσεις τόσο το πολεμικό συμβούλιο, όσο και το υπουργικό συμβούλιο, το βράδυ της Τρίτης, με αντικείμενο τις εξελίξεις αυτές, μετέδωσαν τα ισραηλινά ΜΜΕ (περισσότερα εδώ).

«Πλέον βρισκόμαστε πολύ κοντά, πολύ κοντά, στο να επιστρέψουμε πολύ σύντομα ορισμένους από αυτούς τους ομήρους στα σπίτια τους. Αλλά δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί τίποτα δεν γίνεται μέχρι να γίνει», ανέφερε στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του με δημοσιογράφους και ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...