670
Πέπλο μυστηρίου σκεπάζει την υπόθεση των νεογνών με δυσπλασίες στα άνω άκρα, μια ιστορία που προκαλεί ανησυχία στη Γαλλία | Shutterstock

Ιατρικό μυστήριο: παιδιά δίχως χέρια γεννήθηκαν στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 18:54
Πέπλο μυστηρίου σκεπάζει την υπόθεση των νεογνών με δυσπλασίες στα άνω άκρα, μια ιστορία που προκαλεί ανησυχία στη Γαλλία
|Shutterstock

Ιατρικό μυστήριο: παιδιά δίχως χέρια γεννήθηκαν στη Γαλλία

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2018, 18:54

Μία σοκαριστική υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα: δεκατρία μωρά γεννήθηκαν χωρίς άνω άκρα (χέρια ή βραχίονες) σε τρεις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας μεταξύ 2007 και 2017.

Οι αρμόδιοι φορείς δημόσιας Υγείας της Γαλλίας είχαν αρχικώς δηλώσει ότι αυτές οι περιπτώσεις ήταν «τυχαίες», αλλά οι γιατροί ενός ανεξάρτητου φορέα ισχυρίζονται ότι το ενδεχόμενο να είναι συμπτωματικό τέτοιο φαινόμενο είναι απίθανο. Ετσι θεωρούν ότι αυτές οι δυσπλασίες ίσως συνδέονται με τη χρήση φυτοφαρμάκων και χαρακτηρίζουν την αμήχανη αδράνεια των επίσημων γαλλικών αρχών «σκανδαλώδη».

Ο Εμανουέλ Αμάρ, επιδημιολόγος και διευθυντής της ομάδας Ρεμέρα, δήλωσε στον Guardian ότι θα ήταν επιστημονική αμέλεια να μη συνεχιστεί η έρευνα: «Αυτές οι δυσπλασίες είναι πολύ σπάνιες, αλλά και πολύ ειδικές. Υπάρχει κάτι που αποκόβει τα άκρα τη στιγμή που το έμβρυο αναπτύσσεται. Πρέπει να το ψάξουμε. Πρέπει να αναρωτηθούμε τι σταματά τη φυσιολογική εξέλιξή τους».

Ο Αμάρ ανέφερε ως πιθανότερη αιτία των ανωμαλιών την «περιβαλλοντική».

Το φαινόμενο των νεογνών με δυσπλασίες αναφέρθηκε πρώτη φορά στο χωριό Ντρουιλά στην περιοχή Εν, στο ανατολικό τμήμα της Γαλλίας, όπου γεννήθηκαν επτά μωρά χωρίς χέρια μεταξύ του 2009 και του 2014. Ολα τους σε μία ακτίνα 17 χλμ. μέσα σε μία περιοχή με καλλιέργειες καλαμποκιού και ηλίανθου.

Στον χάρτη της Γαλλίας σημειώνονται οι περιοχές όπου συνέβησαν οι γεννήσεις μωρών με σοβαρές δυσπλασίες άνω άκρων

Τρία χρόνια αργότερα έγινε γνωστό ότι τρία παιδιά γεννήθηκαν με παρόμοια γενετικά ελαττώματα τη διετία 2007 – 2008 στην πόλη Μουζέιλ στην περιοχή Λουάρ Ατλαντίκ, στο δυτικό τμήμα της Γαλλίας. Το 2015 αναφέρθηκε ότι άλλα 3 παιδιά είχαν γεννηθεί με τα ίδια προβλήματα στην πόλη Γκουιντέλ της Βρετάνης μεταξύ του 2011 και του 2013.

Η γαλλική αρχή για τη δημόσια Υγεία (Santé Publique France – SPF) ανακοίνωσε ότι περίπου 150 μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο στη Γαλλία με παρόμοιες παραμορφώσεις. Μάλιστα η κυβέρνηση είπε ότι ο αριθμός των υποθέσεων στην περιοχή Εν «είναι εντός του εθνικού μέσου όρου», ωστόσο τις υποθέσεις της Λουάρ Ατλαντίκ και της Βρετάνης τις χαρακτήρισε «ασυνήθιστες».

Ο διευθυντής της SPF δήλωσε: «Εχουμε ακούσει τους γονείς τους και τους παππούδες τους και επισκέφθηκε τα σπίτια τους. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί κανένας περιβαλλοντικός παράγοντας – τα παρασιτοκτόνα, για παράδειγμα. Δεν έχουμε εντοπίσει έναν συνδετικό κρίκο αυτών των δυσμορφιών».

Ετσι η SPF έκλεισε την έρευνά της για τις υποθέσεις: «Η απουσία μιας υπόθεσης για μια πιθανή κοινή αιτία δεν καθιστά δυνατή τη διενέργεια περαιτέρω ερευνών» ανακοίνωσε.

Ωστόσο ο Αμάρ ισχυρίζεται ότι το συμπέρασμα της SPF δεν είναι αποδεκτό και ότι ο αριθμός των μωρών που γεννήθηκαν με παρόμοιες παραμορφώσεις στην Εν ήταν «58 φορές υψηλότερος από αυτόν που κανονικά θα περίμενε κανείς».

Η ομάδα Ρεμέρα ανακοίνωσε ότι είχε διεξαγάγει τη δική της έρευνα για τις περιπτώσεις της Εν, μιλώντας στις ενδιαφερόμενες μητέρες για να διαπιστώσει εάν υπήρχαν κοινά στοιχεία. Εχουν αποκλείσει γενετικές αιτίες, καθώς και σχέση με φάρμακα, τρόφιμα ή αλκοόλ που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από την εγκυμονούσα: «Το μόνο κοινό σημείο είναι ότι όλοι ζουν σε μια αγροτική περιοχή».

Η πιθανή σχέση του φαινομένου με τη γεωργία ενισχύθηκε από αναφορές ότι αρκετοί μόσχοι γεννήθηκαν με δυσπλασίες στο Σαλαμόν, ένα άλλο χωριό στην περιοχή Εν.

«Πιστεύουμε ότι αυτό περιστρέφεται γύρω από τη γεωργία» δήλωσε ο Aμάρ, προσθέτοντας ότι ήταν ζωτικής σημασίας για τους κρατικούς υπαλλήλους Υγείας να ξεκινήσουν μια πλήρη έρευνα. Είπε ακόμη ότι η Ρεμέρα αντιμετώπιζε περικοπές χρηματοδότησης και δεν μπόρεσε να συνεχίσει να ερευνά το θέμα μόνη της.

Η Σελίν Φιγκουερεντό, της οποίας ο τετραετής σήμερα γιος γεννήθηκε στην Εν δίχως χέρια, δήλωσε: «Είμαι εξοργισμένη διότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη έρευνα. Εχουμε τα μέσα στη Γαλλία για να διερευνήσουμε τα αίτια αυτών των δυσμορφιών. Πρέπει να προσπαθήσουν για να μας δώσουν απαντήσεις, όχι για να καλύψουν τις υποθέσεις».

Ο Γιανίκ Ζαντό, των «Πρασίνων», μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι σκανδαλίστηκε: «Αυτό που φαίνεται να αγνοείται είναι ότι είναι πολύ πιθανόν οι δυσπλασίες να συνδέονται με φυτοφάρμακα».

«Στη Γαλλία ποτέ δεν θέλαμε να ξέρουμε. Δεν θέλουμε να διενεργούμε επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με τους αποτεφρωτήρες αποβλήτων, σχετικά με τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας ή με τα φυτοφάρμακα, διότι, για άλλη μια φορά, δεν θέλουμε να ξέρουμε…»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...