Τρεις ξένοι κάτοικοι στην Ιαπωνία μήνυσαν τις Αρχές της χώρας για φυλετικές διακρίσεις. Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι υπέστησαν επανειλημμένες αστυνομικές ανακρίσεις με βάση την εμφάνισή τους. «Υπάρχει μια πολύ ισχυρή αντίληψη ότι “ξένος” ίσον “εγκληματίας”» είπε στους δημοσιογράφους ο γεννημένος στο Πακιστάν Σαΐντ Ζέιν.
Η μήνυση, που κατατέθηκε τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, έχει στόχο να επιβεβαιώσει ότι η αντιμετώπιση ενός ατόμου με βάση την εμφάνισή του είναι παράνομη, ζητώντας αποζημίωση 3 εκατ. γεν (20.250 δολαρίων) για κάθε ενάγοντα. Είναι η πρώτη αγωγή αυτού του είδους στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον δικηγόρο των τριών ανδρών, Μοτόκι Τανιγκούτσι.
Ο Ζέιν, ιάπωνας πολίτης γεννημένος στο Πακιστάν, ζει στη χώρα επί δύο δεκαετίες, φοίτησε σε σχολείο εκεί και μιλάει άπταιστα ιαπωνικά. Ο 26χρονος είπε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι συχνά τον σταματα, τον ανακρίνει και τον ερευνά η αστυνομία. «Ηρθε η ώρα να ξανασκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονται οι αστυνομικές ανακρίσεις» τόνισε.
Ο ΟΗΕ, όπως γράφει το BBC, ορίζει τη δημιουργία φυλετικού προφίλ ως «τη διαδικασία μέσω της οποίας οι αρχές επιβολής του νόμου βασίζονται σε γενικεύσεις με βάση τη φυλή, το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή εθνική καταγωγή του ατόμου, αντί για αντικειμενικές ενδείξεις ατομικής συμπεριφοράς, για να υποβάλλουν ανθρώπους σε λεπτομερείς έρευνες και ελέγχους ταυτότητας ή για να εικάσουν ότι κάποιος εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα».
Ενας άλλος από τους ενάγοντες, ο Μάθιου, ινδικής καταγωγής και επίσης μόνιμος κάτοικος Ιαπωνίας, ισχυρίστηκε ότι έχει ανακριθεί από την αστυνομία τουλάχιστον 70 φορές από τότε που έφτασε στη χώρα, το 2002. Είπε ότι τώρα αποφεύγει να βγαίνει έξω, όπως έγραψε η εφημερίδα The Manichi.
«Ποτέ δεν ήξερα τι σημαίνει κοινωνική απομόνωση, μέχρι πρόσφατα. Κάθε φορά που τελειώνω τη δουλειά, κρύβομαι στο σπίτι μου» είπε, ενώ αρνήθηκε να αποκαλύψει το επώνυμό του, φοβούμενος ότι θα παρενοχληθεί.
Ο Μορίς, ένας Αφροαμερικανός που είναι επίσης μόνιμος κάτοικος Ιαπωνίας, είπε στην εφημερίδα ότι έχει «ανακριθεί από απλούς ιάπωνες πολίτες», μερικοί εκ των οποίων τον ρωτούσαν αν ισχύει ακόμα η βίζα του.
«Ακόμα κι αν χάσουμε, θέλω οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι αυτό είναι ένα καθημερινό φαινόμενο για εμάς και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για να το σταματήσουμε» δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Οι τρεις άνδρες έχουν υποβάλει μήνυση κατά της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας, της μητροπολιτικής κυβέρνησης του Τόκιο και της νομαρχιακής κυβέρνησης του Αΐτσι, στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Τόκιο.
Η μήνυση έρχεται στον απόηχο της συζήτησης για το τι σημαίνει να είσαι «Ιάπωνας», καθώς την περασμένη εβδομάδα ένα μοντέλο γεννημένο στην Ουκρανία στέφθηκε Μις Ιαπωνία. Ενώ ορισμένοι θεωρούν τη νίκη της ως ένα νεύμα της χώρας προς τη διαφορετικότητα, άλλοι είπαν ότι η συγκεκριμένη γυναίκα δεν μοιάζει με Μις Ιαπωνία.
Τον Δεκέμβριο του 2021, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο προειδοποίησε τους πολίτες για «υποψίες φυλετικών διακρίσεων» εις βάρος αλλοδαπών από την ιαπωνική αστυνομία. «Η πρεσβεία των ΗΠΑ έχει λάβει αναφορές για αλλοδαπούς που ερευνήθηκαν από την ιαπωνική αστυνομία σε περιστατικά ρατσιστικών διακρίσεων. Αρκετοί συνελήφθησαν, ανακρίθηκαν και ερευνήθηκαν» είχε αναφέρει στο Twitter.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News