474
Οι αντιπροσωπείες Ιαπωνίας και Φιλιππίνων κατά την υπογραφή της συμφωνίας στη Μανίλα | REUTERS/Lisa Marie David

Ιαπωνία και Φιλιππίνες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία, υπό τον φόβο της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 12:15
Οι αντιπροσωπείες Ιαπωνίας και Φιλιππίνων κατά την υπογραφή της συμφωνίας στη Μανίλα
|REUTERS/Lisa Marie David

Ιαπωνία και Φιλιππίνες υπέγραψαν αμυντική συμφωνία, υπό τον φόβο της Κίνας

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2024, 12:15

Η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες υπέγραψαν μια νέα αμυντική συμφωνία, μέρος μίας ολοένα και πιο στενής σχέσης ασφαλείας μεταξύ των δύο συμμάχων των Ηνωμένων Πολιτειών, που εμπλέκονται σε τεταμένες εδαφικές διαμάχες με την Κίνα.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών υπέγραψαν μια Συμφωνία Αμοιβαίας Πρόσβασης, ένα τεχνικό έγγραφο που θεσπίζει κανόνες σχετικά με την επιμελητεία και τα νομικά ζητήματα όταν τα στρατεύματα των δύο χωρών επισκέπτονται το ένα το έδαφος του άλλου, σημειώνουν οι Times.

Η συμφωνία θα επιτρέψει στις δύο ένοπλες δυνάμεις να εκπαιδεύονται πιο εύκολα μαζί και να διεξάγουν ασκήσεις με εταίρους όπως οι ΗΠΑ, σε μια περίοδο αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης και αντιπαράθεσης στην ανατολική Ασία.

«Καθώς το περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή γίνεται όλο και πιο αυστηρό, η υπογραφή αυτής της σημαντικής συμφωνίας που σχετίζεται με την ασφάλεια με τις Φιλιππίνες, έναν στρατηγικό εταίρο που βρίσκεται σε στρατηγική καμπή στους θαλάσσιους δρόμους και μοιράζεται θεμελιώδεις αξίες και αρχές με την Ιαπωνία, θα προωθήσει περαιτέρω την ασφάλεια και αμυντική συνεργασία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ιαπωνική κυβέρνηση, μετά την υπογραφή του εγγράφου από τον υπουργό Εξωτερικών της, Γιόκο Καμικάουα, και τον φιλιππινέζο ομόλογό του, Γκιλμπέρτο ​​Τεοντόρο.

Η Κίνα στέλνει τακτικά πλοία της γύρω από τα ακατοίκητα νησιά Σενκάκου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, τα οποία διαχειρίζεται η Ιαπωνία αλλά τα διεκδικεί το Πεκίνο.

Στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, οι Φιλιππίνες και τα κινεζικά πλοία έχουν εμπλακεί σε ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις για υφάλους και νησίδες, τις οποίες διεκδικεί και το Πεκίνο.

Την περασμένη εβδομάδα ένας φιλιππινέζος ναύτης έχασε τον αντίχειρά του όταν σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής χτύπησαν πλοία των Φιλιππίνων, που μετέφεραν προμήθειες στην απομακρυσμένη φρουρά ενός μικρού νησιού και κατέσχεσαν όπλα.

Κινεζικά πλοία εκτόξευσαν επίσης κανόνια νερού και εκθαμβωτικά λέιζερ εναντίον φιλιππινέζικων πλοίων κοντά στις αμφισβητούμενες νησίδες.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα αμυνθούν ενάντια σε κάθε ένοπλη επίθεση στα εδάφη αυτά, σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης αμοιβαίας άμυνας με τη Μανίλα.

Το Τόκιο έχει επίσης μια συνθήκη με τις ΗΠΑ, η οποία αρχικά επινοήθηκε ως μέσο υπεράσπισης της Ιαπωνίας χωρίς να χρειάζεται να επανεξοπλιστεί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συντάχθηκε με βάση τη μνήμη της ιαπωνικής βαρβαρότητας εν καιρώ πολέμου σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες, οι οποίες καταλήφθηκαν από τις ιαπωνικές δυνάμεις.

Είναι μία ένδειξη του πόσο έχει αλλάξει το γεγονός ότι οκτώ δεκαετίες αργότερα, οι δύο χώρες είναι πλέον εταίροι ασφαλείας, που ενώνονται υπό μια κοινή απειλή -και ότι η Ιαπωνία ενθαρρύνεται από τους συμμάχους της να επανεξοπλιστεί για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Φούμιο Κισίντα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, έχει αναλάβει να διπλασιάσει τις αμυντικές δαπάνες της χώρας έως το 2027.

Δύο χρόνια πριν από αυτό, οι Ιαπωνικές Δυνάμεις Αμυνας θα αποκτήσουν επίσης πυραύλους κρουζ Tomahawk αμερικανικής κατασκευής.

«Αυτό είναι άλλο ένα ορόσημο στην κοινή μας προσπάθεια να διασφαλίσουμε μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες», δήλωσε ο Τεοντόρο μετά την υπογραφή της συμφωνίας στο παλάτι στη Μανίλα, παρουσία του προέδρου των Φιλιππίνων, Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...