Ιαπωνία: Η Γιακούζα υπόσχεται τέλος στις συρράξεις
Ιαπωνία: Η Γιακούζα υπόσχεται τέλος στις συρράξεις
Λογικά, όταν ένα εμπόλεμο εγκληματικό συνδικάτο αποφασίζει να τερματίσει μια μακρά και καταστροφική εσωτερική διαμάχη, η αστυνομία θα ήταν η τελευταία από την οποία θα ζητούσε να επισημοποιήσει τη συμφωνία. Και όμως, αυτό ακριβώς έπραξε η Γιακούζα, η διασημότερη συμμορία της Ιαπωνίας, αποστέλλοντας επιστολή στην αστυνομία, με την υπόσχεση να σταματήσει τις εμφύλιες διαμάχες της.
Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, τρία στελέχη της Γιαμαγκούτσι-Γκούμι, της μεγαλύτερης «πτέρυγας» της Γιακούζα, υπέβαλαν την επιστολή στο αρχηγείο της νομαρχιακής αστυνομίας του Χιόγκο στην πόλη Κόμπε, αναφέροντας ότι θα σταματήσουν τις ταραχές.
Η συμμορία Γιαμαγκούτσι-Γκούμι, που ιδρύθηκε το 1915 στο Κόμπε, έχει εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες, όπως εκβιασμούς, πορνεία, διακίνηση όπλων και ναρκωτικών, και έναν αιώνα αργότερα η περιουσία της αποτιμάτο στα 6 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία έχουν ξεσπάσει διαχειριστικές κόντρες στους κόλπους της οργάνωσης, η οποία βρίσκεται υπό την ηγεσία του Κενίτσι Σινόντα – γνωστού με το ψευδώνυμο Σινόμπου Τσουκάσα. Περισσότερες από 12 φατρίες της συμμορίας αποχώρησαν σχηματίζοντας τη Γιαμαγκούτσι-Γκούμι του Κόμπε.
Ο «εμφύλιος» έχει προκαλέσει 150 περιστατικά βίας σε όλη την Ιαπωνία μέσα στο 2024, με θανάτους και τραυματισμούς και στις δύο παρατάξεις. Το 2019, στην πόλη Αμαγκασάκι της νομαρχίας Χιόγκο, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Γιαμαγκούτσι-Γκούμι του Κόμπε δέχτηκε αντίπαλους πυροβολισμούς από περίστροφο και υποπολυβόλο – ένα σπάνιο περιστατικό δολοφονίας με πυροβόλο όπλο στα ιαπωνικά αστυνομικά χρονικά.
Το 2020 και οι δύο ομάδες χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις» και τους απαγορεύτηκε να χρησιμοποιούν γραφεία συμμοριών και να συγκεντρώνονται σε γκρουπ πέντε ή περισσότερων ατόμων. Παράλληλα, οι καταστολές των αστυνομικών μονάδων καθιστούν δύσκολη τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τις δύο συμμορίες.
Η ιαπωνική αστυνομία παρακολουθεί προσεκτικά τις λίστες μελών της Γιακούζα και τους χώρους εργασίας τους. Πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν να επιτρέπουν την ύπαρξη των συμμοριών γιατί προτιμούν το οργανωμένο από το ανοργάνωτο έγκλημα.
Τα μέλη των συμμοριών συμμετέχουν και σε κοινωνικές δραστηριότητες αλληλεγγύης. Το 1995 και το 2011 παρέδωσαν τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας στα θύματα των καταστροφικών σεισμών που έπληξαν την Ιαπωνία, ενώ η Γιαμαγκούτσι-Γκούμι είναι γνωστό ότι μοιράζει γλυκά σε παιδιά κατά τους εορτασμούς του Χάλοουιν, από το 2013.
Οι νεότερες γενιές των Ιαπώνων δεν ενδιαφέρονται πλέον να ενταχθούν στις συμμορίες με τους αυστηρούς κώδικες όρκων πίστης και τις σκληρές τιμωρίες τους – όπως οι διάσημοι ακρωτηριασμοί δακτύλων. Ως αποτέλεσμα, η παραδοσιακή Γιακούζα γερνά και οι εγκληματικές της ενέργειες αρχίζουν πλέον να υποχωρούν μπροστά στην άνοδο των διαδικτυακών συμμοριών, γνωστών ως Τοκούριου.
Ο αριθμός των μελών της Γιαμαγκούτσι-Γκούμι ήταν περίπου 6.900 στο τέλος του 2024, από 14.100 στα τέλη του 2015. Εχοντας χάσει μέλη που εντάχθηκαν σε διαχωρισμένες φατρίες, όπως η Κιζούνα-Κάι και η Ικέντα-Γκούμι, η ισχύς της Γιαμαγκούτσι-Γκούμι του Κόμπε μειώθηκε περαιτέρω, πέφτοντας στα μόλις 320 μέλη, από 6.100 που διέθετε.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
