284
Ιαπωνικό τάνκερ LNG στη νήσο Σαχαλίνη - Από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολλά έχουν αλλάξει | REUTERS/Sergei Karpukhin

Ιαπωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Θα θέλαμε, αλλά δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 08:37
Ιαπωνικό τάνκερ LNG στη νήσο Σαχαλίνη - Από την ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, πολλά έχουν αλλάξει
|REUTERS/Sergei Karpukhin

Ιαπωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Θα θέλαμε, αλλά δυσκολευόμαστε να ακολουθήσουμε την ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 5 Μαΐου 2022, 08:37

Η Ιαπωνία θα δυσκολευόταν να ακολουθήσει αμέσως την Ευρώπη στο εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, Κοΐτσι Χαγκιούντα, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του νέου, σκληρού πακέτου κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα συζητήσει την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας με τους υπόλοιπους ηγέτες της G7, εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, η Ιαπωνία ανησυχεί για τις συνέπειες που θα είχε για την οικονομία της η κήρυξη εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

«Δεδομένου ότι η Ιαπωνία έχει όρια ως προς τους (ενεργειακούς) πόρους, θα δυσκολευόμασταν να συμβαδίσουμε αμέσως ως προς αυτό», εξήγησε ο κ. Χαγκιούντα μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Κατά τη διάρκεια συνάντησής του κ. Χαγκιούντα με την αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο, Ιαπωνία και ΗΠΑ συμφώνησαν εξάλλου σε διαστάσεις που αφορούν την παραγωγή ημιαγωγών, τη διαφοροποίηση των προμηθειών μικροεπεξεργαστών, την αύξηση της διαφάνειας, την επείγουσα αντιμετώπιση των ελλείψεων και την έρευνα και ανάπτυξη.

«Καθώς ο κόσμος αποσταθεροποιείται εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ο συντονισμός ομονοούντων κρατών γίνεται ολοένα σημαντικότερος» και οι χθεσινές συνομιλίες αποτέλεσαν «μείζονα κίνηση» για την προώθηση της διμερούς σχέσης, ανέφερε κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών.

Σε χωριστή συνάντησή του με την αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ, ο κ. Χαγκιούντα ζήτησε από την  Ουάσινγκτον να αυξήσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) προς τη χώρα του, ώστε να βοηθήσει το Τόκιο να μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία.

Το 4% του πετρελαίου, το 9% του φυσικού αερίου και το 11% του άνθρακα που εισήγαγε η Ιαπωνία κατά το οικονομικό έτος το οποίο ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο προήλθαν από τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...