417
Ο Γιουσάκου Μεζάουα λίγο πριν αναχωρήσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό | REUTERS/Shamil Zhumatov

Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 20:08
Ο Γιουσάκου Μεζάουα λίγο πριν αναχωρήσει για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
|REUTERS/Shamil Zhumatov

Ιάπωνας δισεκατομμυριούχος έφτασε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 20:08

Άλλος ένας τουρίστας του Διαστήματος, αυτή τη φορά ένας ιάπωνας δισεκατομμυριούχος (μαζί του και ο βοηθός του…), αναχώρησε με ρωσικό πύραυλο για να παραμείνει 12 ημέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σ’ ένα ταξίδι που σηματοδοτεί την επιστροφή της Ρωσίας στον διαστημικό τουρισμό.

Ο τομέας αυτός, στον οποίο η Ρωσία έχει χάσει έδαφος απέναντι στις ιδιωτικές αμερικανικές εταιρείες, ιδιαίτερα τη SpaceX, γνωρίζει νέο ενδιαφέρον και είναι εν δυνάμει «χρυσωρυχείο».

Ο εκκεντρικός 46χρονος Γιουσάκου Μεζάουα ήταν ντράμερ σε πανκ συγκρότημα που αργότερα έκανε περιουσία με το εμπόριο ειδών μόδας στο Ίντερνετ. Το Forbes υπολογίζει την περιουσία του σε 1,9 δισ.  δολάρια. Οπως σημειώνει το BBC, το ταξίδι φέρεται να του κόστισε 88 εκατ. δολάρια.

Μαζί με τον βοηθό του, ο Γιόζο Χιράνο, απογειώθηκαν από το ρωσικό κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν στις 09:38 της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας), όπως ήταν προγραμματισμένο.

Η πτήση μέσα στη διαστημική κάψουλα αναμένεται να διαρκέσει έξι ώρες και το σκάφος θα προσδενόταν στο ρωσικό τμήμα του ISS στις 15:41 (ώρα Ελλάδας).

Το πρωί, ο δισεκατομμυριούχος, ο βοηθός του και ο κοσμοναύτης Αλεξάντρ Μισούρκιν, ο οποίος θα είναι ο πιλότος του Σογιούζ, είχαν αναχωρήσει με χαμόγελα από το ξενοδοχείο τους στο Μπαϊκονούρ υπό τους ήχους ενός σοβιετικού τραγουδιού που ακούγεται παραδοσιακά για όλους τους κοσμοναύτες πριν από κάθε διαστημική πτήση. Το τραγούδι αυτό -για τους κοσμοναύτες που νοσταλγούν το σπίτι τους- ακούστηκε εν μέρει στα ιαπωνικά.

«Τα όνειρα πραγματοποιούνται», έγραψε στο Twitter ο Μεζάουα.

Οι δύο διαστημικοί τουρίστες θα περάσουν 12 ημέρες μέσα στο διαστημικό σταθμό, μια διαμονή που ο Γιόζο Χιράνο θα καταγράψει στο YouTube για λογαριασμό του Μεζάουα και μαζί μ’ αυτόν.

Πέρυσι ο Μεζάουα είχε φτιάξει μια εκπομπή για να βρει μια φίλη για να τον συνοδεύσει στο Διάστημα, αλλά αργότερα την ακύρωσε.

Ο κοσμοναύτης Αλεξάντρ Μισούρκιν είπε πως οι σύντροφοί του θα έχουν φορτωμένο πρόγραμμα. Έχει προγραμματίσει μαζί τους ένα «φιλικό» τουρνουά μπάντμιντον σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει ορίσει (έπειτα από υπόδειξη του κοινού) 100 πράγματα που θα πρέπει να φέρει σε πέρας στο Διάστημα, όπως το να παίξει γκολφ.

Προηγουμένως και επί πολλές εβδομάδες, ο ίδιος και ο βοηθός του προετοιμάζονταν στην Πόλη των Άστρων, η οποία έχει οικοδομηθεί στα χρόνια του 1960 κοντά στη Μόσχα για να εκπαιδεύονται γενιές κοσμοναυτών.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον ISS επτά άτομα, ανάμεσά τους δύο Ρώσοι και ένας Ιάπωνας.

Επόμενος μεγάλος στόχος του Μεζάουα ένα ταξίδι γύρω από τη Σελήνη με το διαστημικό σκάφος που ετοιμάζει για το 2023 η εταιρεία του Ελον Μασκ. Ο Μεζάουα έχει πει ότι θα πάρει μαζί του οκτώ πολίτες και ότι θα πληρώσει ο ίδιος όλα τα έξοδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...