420
Μπάιντεν και Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο: η στήριξη του Αμερικανού στον Ουκρανό έφθασε μέχρι και το «πράσινο φως» για πλήγματα εντός Ρωσίας | Bill O'Leary/The Washington Post via Getty Images

Ιαν Μπρέμερ: «Πολλά “βέτο” είχαν ήδη καταπέσει στο Ουκρανικό»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 11:05
Μπάιντεν και Ζελένσκι στο Οβάλ Γραφείο: η στήριξη του Αμερικανού στον Ουκρανό έφθασε μέχρι και το «πράσινο φως» για πλήγματα εντός Ρωσίας
|Bill O'Leary/The Washington Post via Getty Images

Ιαν Μπρέμερ: «Πολλά “βέτο” είχαν ήδη καταπέσει στο Ουκρανικό»

Protagon Team Protagon Team 3 Ιουνίου 2024, 11:05

Οι Αμερικανοί έδωσαν τελικά το «πράσινο φως» στο Κίεβο για επιθέσεις εντός Ρωσίας με όπλα made in USA, υπό προϋποθέσεις έστω, αφού ο Λευκός Οίκος στάθμισε τις συνέπειες μιας τέτοιας απόφασης. Ο αμερικανός αναλυτής Ιαν Μπρέμερ, ιδρυτής και επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης Eurasia εξήγησε στην Corriere della Sera πώς καταλήξαμε σε αυτό το σημείο, που συνεπάγεται κλιμάκωση του πολέμου, ενδεχομένως και πρωτοφανή ρωσικά αντίποινα.

Ο Μπρέμερ υπενθύμισε ότι η αμερικανική πολιτική στο Ουκρανικό είχε αλλάξει πολλές φορές κατά τη διάρκεια του πολέμου, κατά συνέπεια και το συγκεκριμένο «απαγορεύεται» στον Ζελένσκι ήταν λογικό να αρθεί. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ μετέβαλαν τις τακτικές τους ώστε να προσφέρουν όλο και μεγαλύτερη υποστήριξη στο Κίεβο, έτσι η τελευταία απόφαση Μπάιντεν δείχνει ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αφήσουν την Ουκρανία να ηττηθεί.

Τούτο διότι έχουν επενδύσει στη βοήθεια που προσφέρουν στον Ζελένσκι, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά. «Από την αρχή του πολέμου, και οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές τους χώρες έχουν αυξήσει τη βοήθειά τους, τόσο ποσοτικώς όσο και ποιοτικώς». Τι συνιστά, λοιπόν, η άρση του αμερικανικού βέτο για πλήγματα εντός Ρωσίας; «Απλώς ένα ακόμη βήμα προς την ίδια κατεύθυνση».

Εξάλλου «αμερικανικά όπλα, όπως οι εκτοξευτές πυραύλων HIMARS, έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσουν την Κριμαία, την οποία η Ρωσία θεωρεί τμήμα της Ομοσπονδίας της». Ο Μπρέμερ υπενθύμισε επίσης ότι μέχρι στιγμής «οι απειλές του Κρεμλίνου κατά της Δύσης» με αφορμή πλήγματα στην Κριμαία ή στο Ντονμπάς «έμειναν στα χαρτιά, αφού ποτέ δεν μετατράπηκαν σε κάτι συγκεκριμένο». Ποιος, όμως, μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα ότι ο Πούτιν δεν θα αλλάξει και αυτός τακτική;

Αναφορικά με τις ΝΑΤΟϊκές κινήσεις έπειτα από την έκκληση Στόλτενμπεργκ προς τις χώρες-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας να επιτρέψουν στον Ζελένσκι να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος, ο αναλυτής είπε ότι αν η έκκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ εισακουστεί (κάτι που εν μέρει ήδη συνέβη), θα επιβραδυνθεί η ρωσική προέλαση. Ωστόσο «το πρόβλημα της αεράμυνας του Κιέβου θα παραμένει». Πρότεινε, δε, «οι όμορες της Ουκρανίας ΝΑΤΟϊκές χώρες να καταρρίπτουν από το δικό τους έδαφος τους ρωσικούς πυραύλους που στοχεύουν στόχους στην Ουκρανία».

Πάντως ο Μπρέμερ δεν θεωρεί πιθανό να δει «στρατεύματα του ΝΑΤΟ να πολεμούν στο μέτωπο», αν και θεωρεί «εύλογη» την ανάπτυξή τους στην Ουκρανία, «με ακριβή και περιορισμένα καθήκοντα». Ποια θα είναι αυτά; «Η εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτών, για παράδειγμα». Προεξόφλησε, τέλος, ότι «αν επανεκλεγεί» ο Τραμπ θα εγκαταλείψει την αντιΝΑΤΟϊκή ρητορική του: «Δεν θα συνεχίσει στην πεπατημένη του, αρκεί τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να δείξουν ότι προτίθενται να διαθέσουν περισσότερα κεφάλαια στην Ατλαντική Συμμαχία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...