489
Η πρώην αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τους Αμερικανούς να πάρουν τα λόγια του «τοις μετρητοίς» | Shutterstock/Evan El-Amin

Η Χίλαρι Κλίντον παρομοιάζει τον Τραμπ με τον Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2023, 08:00
Η πρώην αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τους Αμερικανούς να πάρουν τα λόγια του «τοις μετρητοίς»
|Shutterstock/Evan El-Amin

Η Χίλαρι Κλίντον παρομοιάζει τον Τραμπ με τον Χίτλερ

Protagon Team Protagon Team 11 Νοεμβρίου 2023, 08:00

Η Χίλαρι Κλίντον συνέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ με τον Αδόλφο Χίτλερ, επιχειρώντας μια ωμή προειδοποίηση για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης δεύτερης προεδρίας του μετά τις επερχόμενες εκλογές, αναφέρει ρεπορτάζ της βρετανικής Guardian.

Μια πιθανή επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο «θα ήταν το τέλος της χώρας μας όπως την ξέρουμε – και δεν το λέω επιπόλαια» ανέφερε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, καλεσμένη στο δημοφιλές πρωινό τοκ σόου «The View», την περασμένη Τετάρτη.

Η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, γερουσιαστής, υπουργός Εξωτερικών και αντίπαλος του Τραμπ στις εκλογές του 2016, είπε: «Οταν ήμουν στο υπουργείο Εξωτερικών συνήθιζα να μιλάω για το φαινόμενο “μια κι έξω”. Αυτό που εννοούσα με αυτή τη φράση είναι ότι κάποιος θα μπορούσε να εκλεγεί νόμιμα και μετά θα προσπαθούσε να καταργήσει τις εκλογές, να καταργήσει την αντιπολίτευση και να εξαλείψει την ελευθεροτυπία».

Στη συνέχεια η Κλίντον πρόσθεσε: «Ο Χίτλερ εξελέγη δημοκρατικά. Ξαφνικά, κάποιος με αυτές τις τάσεις, τις δικτατορικές, αυταρχικές τάσεις, θα μπορούσε να πει “Εντάξει, θα τις καταργήσουμε [τις εκλογές], θα ρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους στη φυλακή”. Και συνήθως δεν το λένε ξεκάθαρα. Ο Τραμπ μας λέει ευθέως τι σκοπεύει να κάνει».

Τα σχόλια της Κλίντον έρχονται λίγες ημέρες μετά από δημοσίευμα της Washington Post που περιγράφει λεπτομερώς πώς ο Ντόναλντ Τραμπ συζητά πώς θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι ώστε να ερευνήσει πολιτικούς αντιπάλους και πρώην συμμάχους που του άσκησαν κριτική, σε περίπτωση που επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η σύγκριση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Αδόλφο Χίτλερ είχε ξεκινήσει σε εναντίον του διαδηλώσεις, πριν την εκφράσει ευθέως η Χίλαρι Κλίντον (Shutterstock/Goncalo Castelo Soares)

Συζητά επίσης την επίκληση του νόμου περί εξέγερσης την πρώτη ημέρα της θητείας του, που θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει τον αμερικανικό στρατό στο εσωτερικό για να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες και τις διαφωνίες – κάτι από το οποίο τον απέτρεψαν οι στρατιωτικοί ηγέτες της χώρας τους τελευταίους μήνες της προεδρίας του.

Η ομάδα του Τραμπ προετοιμάζεται επίσης να στελεχώσει μια πιθανή δεύτερη κυβέρνησή του με πιο ριζοσπαστικούς δεξιούς δικηγόρους, οι οποίοι είναι λιγότερο πιθανό να εμποδίσουν τις κινήσεις του καθώς θα υπερβαίνει τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα όρια της προεδρικής εξουσίας, ανέφεραν οι New York Times.

Δημοσκόπηση των New York Times που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή δείχνει ότι ο Τραμπ προηγείται του Τζο Μπάιντεν σε πολλές από τις Πολιτείες που θα κρίνουν τις προεδρικές εκλογές του 2024. Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις για τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν να εκδικάζονται μέσα στον επόμενο χρόνο.

Η κατάκτηση της προεδρίας θεωρείται ευρέως ως η καλύτερη ευκαιρία του Τραμπ να αποφύγει τις ποινικές ευθύνες που τον βαρύνουν. Και η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες θα επέστρεφαν την ψήφο τους στον Μπάιντεν σε περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για κάποια από τις υποθέσεις για τις οποίες κατηγορείται.

Η Κλίντον έδωσε, πάντως, μια σαφή προειδοποίηση: «Ο Τραμπ μάς λέει τι σκοπεύει να κάνει» είπε στο «The View». «Καλά θα κάνετε να πάρετε τα λόγια του τοις μετρητοίς».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...