339
Η Κάμαλα Χάρις και ο Τιμ Γουόλζ, ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της, είναι αισιόδοξοι για τη νίκη τους τον Νοέμβριο | REUTERS/Kevin Lamarque

Η Χάρις θα απαλλάξει τους… Ρεπουμπλικανούς από τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 07:30
Η Κάμαλα Χάρις και ο Τιμ Γουόλζ, ο υποψήφιος αντιπρόεδρός της, είναι αισιόδοξοι για τη νίκη τους τον Νοέμβριο
|REUTERS/Kevin Lamarque

Η Χάρις θα απαλλάξει τους… Ρεπουμπλικανούς από τον Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 22 Αυγούστου 2024, 07:30

«Αν κερδίσει η Χάρις, θα ανοίξει μια νέα περίοδος για όλους, ακόμη και για τους Ρεπουμπλικανούς, που θα ξεφορτωθούν τον Τραμπ» – σε αυτό το ιοβόλο τσιτάτο περικλείεται το βασικό νόημα του σχολίου που απέστειλε στη Repubblica από το Σικάγο ο Ντέιβιντ Θορν, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ιταλία.

Ο Θορν ανέτρεξε σε ό,τι οι περισσότεροι θεωρούσαν σίγουρο πριν από λίγες εβδομάδες, μετά το ντιμπέτ Μπάιντεν-Τραμπ και μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, ότι δηλαδή ο νεοϋορκέζος επιχειρηματίας και πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε στο τσεπάκι του τον Λευκό Οίκο του 2025. Τα πράγματα άλλαξαν, έγραψε, όταν παραιτήθηκε από την κούρσα ο Μπάιντεν «με την ιστορική και αλτρουιστική απόφασή του» και «υποστήριξε τη Χάρις». Τώρα πια η ίδια η Χάρις «προκαλεί την ορμητική αλλαγή του σκηνικού».

Κατά τη γνώμη του Θορν, οι Δημοκρατικοί έχουν αναπτύξει κιόλας μεγάλη δυναμική σε Πολιτείες-κλειδιά για την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης, αν και «οι δημοσκοπήσεις του Αυγούστου δεν εγγυώνται τη νίκη τον Νοέμβριο». Ομως τα ουσιώδη είναι αυτά που τελικά μετρούν: «Εχουμε περισσότερη χρηματοδότηση».

Και ορισμένα ακόμη: «Οι Ρεπουμπλικανοί έχουν έναν ακατάλληλο, άρρωστο και πολύ ακραίο υποψήφιο. Η υγεία του αμφισβητείται και φαίνεται ότι αισθάνεται άβολα να αντιμετωπίσει μία υποψήφια όπως η Χάρις. Η επιλογή του για αντιπρόεδρο αποδεικνύεται τροχοπέδη για τον ίδιο». Πάντως ο δρόμος μέχρι τις κάλπες είναι μακρύς.

«Οι 75 ημέρες είναι πολύς καιρός και τα πάντα μπορεί να συμβούν. Θα έχουμε τουλάχιστον ένα ντιμπέιτ και ένα άλλο μεταξύ των αντιπροέδρων». Υπάρχει και ο αστάθμητος παράγων: «Μπορεί να προκύψουν εξωτερικές εξελίξεις, ειδικά στη Γάζα και στην Ουκρανία». Ο Θορν προεξόφλησε και ότι η εκλογική βραδιά θα είναι μεγάλη, με ντέρμπι στις Πολιτείες-κλειδιά.

Δυνητικούς μελλοντικούς συμβιβασμούς σε επίπεδο διακυβέρνησης είδε στο τέλος του σχολίου του: «Αν ο Τραμπ χάσει και οι Ρεπουμπλικανοί αντιληφθούν πόσο τους κόστισε ο τραμπισμός στη Βουλή και στη Γερουσία, τότε ίσως εμφανιστούν κάποιες πιο εποικοδομητικές φωνές. Μια ξεκάθαρη νίκη της Χάρις μπορεί να ανοίξει νέα περίοδο για όλη την Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των Ρεπουμπλικανών. Θα είναι ιστορική, άνευ προηγουμένου εκλογή, η οποία θα έχει τεράστια σημασία για ολόκληρο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...