516
| Social media

«Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της Γάζας», λέει ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2023, 21:09

«Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της Γάζας», λέει ο υπουργός Αμυνας του Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 13 Νοεμβρίου 2023, 21:09

Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιοάβ Γκάλαντ το βράδυ της Δευτέρας, εν μέσω των προετοιμασιών του ισραηλινού στρατού (IDF) για την πλήρη κατάληψη της πόλης της Γάζας, του μεγαλύτερου αστικού κέντρου στον παλαιστινιακό θύλακα.

«Δεν υπάρχει δύναμη της Χαμάς ικανή να σταματήσει τον ισραηλινό στρατό. Ο IDF προωθείται προς κάθε κατεύθυνση. Η Χαμάς έχει χάσει τον έλεγχο της Γάζας. Οι τρομοκράτες φεύγουν νότια. Πολίτες λεηλατούν τις βάσεις της Χαμάς. Δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της», τόνισε ο Γκάλαντ στις καθιερωμένες δηλώσεις του για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρούν «βάσει σχεδίου και εκτελούν τα καθήκοντα τους με ακρίβεια», διαβεβαίωσε, ενώ πρόσθεσε ότι τις τελευταίες ημέρες ο IDF έχει «εντείνει» τη δραστηριότητα του και κατά του δικτύου των υπόγειων σηράγγων της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Εξάλλου, αναφερόμενος στις επισημάνσεις του υπουργού Εξωτερικών Ελί Κοέν ότι η διεθνής πίεση μπορεί να αναγκάσει το Ισραήλ να αλλάξει τρόπο δράσης στη Γάζα, ο Γκάλαντ επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι το Τελ Αβίβ «έχει θέσει στόχους και θα τους πετύχει».

O ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών ανασκεύασε, τονίζοντας πως το Ισραήλ «δεν θα σταματήσει να πολεμά» μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι του στον παλαιστινιακο θύλακα, τον οποίο έχει περιγράψει ως «τη μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση» που έχει δημιουργηθεί ποτέ.

«Δεν υπάρχει (διπλωματική) αντίστροφη μέτρηση για μας – δεν θα σταματήσουμε να πολεμάμε μέχρι να εξαλείψουμε τη Χαμάς και να επιστρέψουν όλοι οι όμηροι», έγραψε στο «X» ο Κοέν, υποβαθμίζοντας όσα είχε πει προηγουμένως, ότι δηλαδή το Ισραήλ έχει μόνο δύο ή τρεις εβδομάδες πριν η διεθνής πίεση για τον πόλεμο στη Γάζα γίνει σημαντική.

Ισραηλινοί στρατιώτες κατέλαβαν το κοινοβούλιο της Χαμάς

Στο μεταξύ, την ώρα που τα ισραηλινά ΜΜΕ μετέδιδαν τις δηλώσεις Γκάλαντ και Κοέν, τον γύρο του διαδικτύου έκανε φωτογραφία στρατιωτών της ισραηλινής ταξιαρχίας Golani μέσα από το κτίριο του κοινοβουλίου της Γάζας (βλ. κεντρική φωτογραφία), στιγμές, φαινομενικά, αφότου το κατέλαβε.

Πρόκειται για το κτίριο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, όπως ονομάζεται επισήμως, το οποίο βρίσκεται στην πόλη της Γάζας και στεγάζει στελέχη της Χαμάς, και μόνο, μετά την κατάληψη της Λωρίδας από την τρομοκρατική οργάνωση το 2007.

Αναλυτές επισήμαναν πως η κατάληψη του κτιρίου αποτελεί το σημαντικότερο σύμβολο αμφισβήτησης της εξουσίας της Χαμάς στο παλαιστινιακό έδαφος από την έναρξη της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης μέχρι στιγμής.

Χαμάς: Αυξάνονται τα θύματα

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μελών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Στον αντίποδα, η Χαμάς ανέφερε τη Δευτέρα ότι οι άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας ανήλθαν στους 11.240 –μεταξύ αυτών 4.630 παιδιά.

Ο απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα από εκπρόσωπο Τύπου της Χαμάς, καθώς το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας σταμάτησε να δίνει νέα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων αφότου έχασε κάθε επικοινωνία με ορισμένα νοσοκομεία στον πολιορκούμενο θύλακα.

Ακόμη 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν το ίδιο βράδυ στη διάρκεια νέας ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το πρακτορείο Shehab που πρόσκειται στη Χαμάς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...