416
Καρέ από πρόσφατη διαδήλωση εναντίον της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ | REUTERS/Alexandre Meneghini

Η Χαμάς ελπίζει και επιδιώκει αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 21:56
Καρέ από πρόσφατη διαδήλωση εναντίον της ακροδεξιάς κυβέρνησης Νετανιάχου, στο Τελ Αβίβ
|REUTERS/Alexandre Meneghini

Η Χαμάς ελπίζει και επιδιώκει αλλαγή κυβέρνησης στο Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 16 Ιανουαρίου 2024, 21:56

Παρασκήνιο από την ισραηλινή κυβέρνηση έδωσε με ρεπορτάζ της η Corriere della Sera. Εγραψε ότι ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ «ενδέχεται να μη μιλούν πλέον μεταξύ τους», συγχρόνως όμως «φαίνεται να συμφωνούν ότι μόνο η συνέχιση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση και άλλων ομήρων», όπως έγινε τον παρελθόντα Νοέμβριο.

Πού ακριβώς εδράζεται η διαφωνία και η συνεπαγόμενη αμοιβαία αντιπάθεια των δύο ισραηλινών πολιτικών, αφού στο μείζον (στη συνέχιση του πολέμου) συμφωνούν; Κατά το μιλανέζικο μέσο, στον απώτερο στόχο.

Ο Γκάλαντ έδωσε συνέντευξη Τύπου στο Τελ Αβίβ και «είπε κάτι που τον απομάκρυνε από το αφεντικό», δηλαδή από τη θέση του Νετανιάχου. Ο υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι η Γάζα πρέπει να επιστρέψει στους Παλαιστινίους μέσω της διπλωματικής οδού αμέσως μετά τη λήξη της ισραηλινής στρατιωτικής εκστρατείας και ότι ο στρατός του εβραϊκού κράτους πρέπει να έχει επίγνωση αυτής της προοπτικής.

Σύμφωνα με την προσέγγιση του Γκάλαντ, «η μελλοντική κυβέρνηση της Γάζας πρέπει να αναδυθεί μέσα από τη Λωρίδα της Γάζας και να βασίζεται σε δυνάμεις που δεν βλάπτουν το κράτος του Ισραήλ». Φυσικά, όλα αυτά προϋποθέτουν ύπαρξη λαού στη Γάζα και μιας κάποιας μορφής αστική υποδομή πέρα από τους σωρούς των ερειπίων.

Από την άλλη πλευρά, έγραψε η Corriere, ο Μπένι Γκαντζ πιέζει την ισραηλινή κυβέρνηση για άμεσες πρωτοβουλίες υπέρ της απελευθέρωσης των απαχθέντων, οι οποίοι υπολογίζονται σε καμιά εκατοσταριά. Ενστερνίζεται τη θέση των συγγενών τους και όσων διαδηλώνουν κατά της ισραηλινής κυβέρνησης («όλοι να επιστρέψουν τώρα και με οποιοδήποτε κόστος»), κερδίζοντας έτσι και πολιτικούς πόντους εις βάρος του Νετανιάχου.

Το ρεπορτάζ των Ιταλών παρέπεμψε και σε ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz περί του τιμήματος που πρέπει να πληρώσει το Ισραήλ ώστε να επιτευχθεί η απελευθέρωση των απαχθέντων. Η Χαμάς θα ανεβάσει πολύ ψηλά τον πήχυ των απαιτήσεών της. Θα ζητήσει απελευθέρωση όλων των παλαιστινίων κρατουμένων, ακόμη και όσων πιάστηκαν για συμμετοχή στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όπως και μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Το σκεπτικό της Χαμάς είναι απλό, παρατήρησε η Haaretz: ο μαξιμαλισμός της θα στερήσει από τον Νετανιάχου την ευκαιρία να αυτοανακηρυχθεί νικητής. Ετσι «ο πόλεμος με την τρέχουσα μορφή του θα διακοπεί, ενώ είναι πιθανόν ο ακροδεξιός συνασπισμός που κυβερνά το Ισραήλ να καταρρεύσει».

To ρεπορτάζ της Corriere από το Ισραήλ έκλεισε με την τοποθέτησή της ότι με τίποτα δεν εξασφαλίζεται η μεταμόρφωση της Χαμάς σε ειρηνική οργάνωση. Θύμισε τη δήλωση του κεντρώου πολιτικού Γιαΐρ Λαπίντ ότι μέχρι τον Φεβρουάριο πρέπει να εξοντωθεί ο αρχηγός της Χαμάς, ο Γιαχία Σινουάρ, και σχολίασε ότι μέχρι τότε για κάποιους από τους απαχθέντες ίσως είναι αργά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...