776
Πρωί 26ης Οκτωβρίου στην Τεχεράνη. Μια Ιρανή προσπερνά μια γιγαντοαφίσα που γράφει στα περσικά: «Αν θέλετε πόλεμο, είμαστε ειδικοί στον πόλεμο» | EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η ώρα των αντιποίνων: Το Ισραήλ βομβάρδισε την Τεχεράνη

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2024, 07:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/10/2024 13:42
Πρωί 26ης Οκτωβρίου στην Τεχεράνη. Μια Ιρανή προσπερνά μια γιγαντοαφίσα που γράφει στα περσικά: «Αν θέλετε πόλεμο, είμαστε ειδικοί στον πόλεμο»
| EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η ώρα των αντιποίνων: Το Ισραήλ βομβάρδισε την Τεχεράνη

Protagon Team Protagon Team 26 Οκτωβρίου 2024, 07:59
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 26/10/2024 13:42

«Αποστολή εξετελέσθη». Με αυτή τη φράση οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν, το πρωί του Σαββάτου, ότι ολοκλήρωσαν την επιχείρηση αντιποίνων εναντίον του Ιράν για τις πυραυλικές επιθέσεις της 1ης Οκτωβρίου.

«Μπορώ τώρα να επιβεβαιώσω ότι ολοκληρώσαμε την ισραηλινή απάντηση. Πραγματοποιήσαμε στοχευμένα και ακριβή πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν, ακυρώνοντας τις άμεσες απειλές εναντίον του κράτους του Ισραήλ», είπε σε βίντεο που μεταδόθηκε από τα κοινωνικά δίκτυα ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου την Τεχεράνη και την πόλη Καράτζ, στα δυτικά της ιρανικής πρωτεύουσας, καθώς το Ισραήλ εξαπέλυσε μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εν είδει αντιποίνων για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Στρατιωτικές βάσεις στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Τεχεράνης βρέθηκαν στο στόχαστρο των ισραηλινών επιθέσεων, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim μετέδωσε πως «δεν έχει αναφερθεί πυρκαγιά ή έκρηξη» στο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Τεχεράνης.

Το Ισραήλ δεν έπληξε πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, παρά μόνο στρατιωτικούς στόχους, σύμφωνα με πληροφορίες των αμερικανικών δικτύων ABC και NBC. Επρόκειτο για «χειρουργικά» χτυπήματα σε στρατιωτικές βάσεις, ανέφεραν.

Σύμφωνα με ανάλυση του NBC, το γεγονός ότι το Ισραήλ χτύπησε τόσο κοντά στην ιρανική πρωτεύουσα αποτελεί μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό, καθώς μολονότι το Ιράν είχε χρόνο να προετοιμάσει την αεράμυνά του για την αντεπίθεση (από την 1η Οκτωβρίου, πέρασαν 24 ημέρες και νύχτες), οι IDF έδειξαν στον Αγιατολάχ Χαμενεΐ ότι μπορούν να χτυπήσουν ουσιαστικά όπου θέλουν.

«Το καθεστώς του Ιράν και οι εντολοδόχοι του στην περιοχή επιτίθενται ανηλεώς εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου (2023) – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων απευθείας επιθέσεων από το ιρανικό έδαφος», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), ανακοινώνοντας την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης. «Όπως κάθε κυρίαρχη χώρα στον κόσμο, το Ισραήλ έχει δικαίωμα και καθήκον να απαντήσει», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διαμηνύουν ότι θα κάνουν «ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστούν το κράτος και τον λαό του Ισραήλ».

ΗΠΑ: «Να σταματήσει εδώ»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώθηκε από το Ισραήλ για την επίθεση εναντίον του Ιράν λίγο πριν ξεκινήσει η επιχείρηση και δεν είχε την παραμικρή εμπλοκή σε αυτήν, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. «Κατανοούμε ότι το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα ακριβείας εναντίον στρατιωτικών στόχων στο Ιράν, ασκώντας το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα και ως απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Σον Σαβέτ.

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ μετά την έναρξη της επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, ενημέρωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν το Ιράν να μην απαντήσει στα τελευταία ισραηλινά πλήγματα εναντίον του. «Εάν το Ιράν επιλέξει να απαντήσει για άλλη μια φορά, θα είμαστε έτοιμοι και θα υπάρξουν συνέπειες για το Ιράν για άλλη μια φορά», αναφέρεται σε δήλωση ανώτερων αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, «αυτό (το ισραηλινό χτύπημα) θα πρέπει να είναι το τέλος αυτής της άμεσης ανταλλαγής πυρών μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», ενώ «η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να ηγηθεί μιας προσπάθειας που εξασφαλίσει τον τερματισμό του πολέμου στον Λίβανο και θα διαβουλευτεί για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, μαζί με την επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ».

Σε μια πρώτη αντίδραση από την Τεχεράνη, το Ιράν «καταδίκασε» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και διαβεβαίωσε ότι «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί» μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά εγκαταστάσεων κατασκευής πυραύλων που εξαπέλυσε το Ισραήλ.

Ισραηλινές πυραυλικές επιθέσεις και στη Συρία

Σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών κατά του Ιράν, το Ισραήλ εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο κεντρικό και νότιο τμήμα της Συρίας, όπως μετέδωσε το συριακό πρακτορείο ειδήσεων (SANA). Η συριακή αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε πυραύλους που εκτόξευσε το Ισραήλ και κατέρριψε αρκετούς από αυτούς, σύμφωνα με το SANA.

Νωρίτερα, είχαν αναφερθεί ισχυρές εκρήξεις στην περιοχή της Δαμασκού και στην επαρχία Χομς.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από τότε που ξέσπασε ο εμφύλιος πόλεμος στη γειτονική του χώρα, πριν από 13 χρόνια, βάζοντας συνήθως στο στόχαστρο δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και θέσεις του συριακού στρατού.

Το Ισραήλ σπανίως σχολιάζει κατά περίπτωση τα πλήγματα στη Συρία, αλλά έχει τονίσει επανειλημμένως ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν –το οποίο υποστηρίζει την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ– να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...