Tην Μπελιντσόνα, μια μικρή πόλη 45 χιλιάδων κατοίκων στη νότια Ελβετία, ο πολύς κόσμος δεν την έχει, καν, ακουστά. Πέρα από τα σύνορα της χώρας της, τη γνωρίζουν μόνον όσοι στοιχηματίζουν σε αγώνες της Προμόσιον Λιγκ, που είναι η Γ’ Κατηγορία του ελβετικού πρωταθλήματος. Από την τοπική, ομώνυμη ομάδα. Ηρθε, όμως, η ώρα να τη μάθουμε. Στο ομοσπονδιακό ποινικό δικαστήριο που εδρεύει εκεί, εκδικάζεται μια υπόθεση, η οποία πριν από μερικά χρόνια είχε συγκλονίσει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, και είχε προκαλέσει ανακατατάξεις στα ανώτατα αξιώματά του.
Κατηγορούμενοι στη δίκη, που άρχισε το πρωί της Τετάρτης, είναι ο πρώην πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, και ο πρώην πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Σύμφωνα με την ποινική δίωξη που τους ασκήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, κατηγορίες για υπεξαίρεση, απάτη, πλαστογραφία και κακοδιαχείριση. Αν κριθούν ένοχοι, απειλούνται με ποινή φυλάκισης (πέντε ετών, το πολύ), ή βαρύ πρόστιμο. Σε ό,τι αφορά τον 86χρονο ελβετό παράγοντα, το διακύβευμα είναι -κυρίως- η υστεροφημία του. Ο Γάλλος, όμως, που είναι 67 (θα τα κλείσει στις 21 Ιουνίου), φιλοδοξεί να κυβερνήσει, ξανά, το ποδόσφαιρο. Και, για να διεκδικήσει την επιστροφή του, χρειάζεται μια αθωωτική απόφαση.
Στο επίκεντρο της δίκης θα βρεθεί μια ύποπτη πληρωμή 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (1,8 εκατ. ευρώ), του Μπλάτερ προς τον Πλατινί, η οποία έγινε το 2011 και αποκαλύφθηκε το 2015. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι τα χρήματα δόθηκαν ως αμοιβή για συμβουλευτικές υπηρεσίες που παρείχε ο πρώην παίκτης στον ελβετό παράγοντα κατά το χρονικό διάστημα 1998-2002, δηλαδή στη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως προέδρου της FIFA, κατόπιν προφορικής συμφωνίας των δυο ανδρών. Οι εισαγγελικές Αρχές, όμως, θεωρούν ότι με αυτά τα λεφτά ο Μπλάτερ εξασφάλισε την υποστήριξη του Πλατινί (ο οποίος από το 2007 κατείχε τη θέση του προέδρου της UEFA), και όσων εκείνος επηρέαζε, στην εκλογική του αναμέτρηση με τον Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ.
Ο καταριανός πρόεδρος της ασιατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας σκόπευε να διεκδικήσει το «θρόνο» της FIFA στις αρχαιρεσίες του 2011. Τη χρονιά, δηλαδή, που ο Πλατινί εισέπραξε την (υποτιθέμενη) αμοιβή του για υπηρεσίες που είχε προσφέρει μια οκταετία νωρίτερα. Αραγε, ήταν σύμπτωση, που κατέθεσε (γραπτώς) το αίτημά του για πληρωμή του συγκεκριμένου ποσού τον Ιανουάριο του 2011, μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές της FIFA; Ηταν σύμπτωση, το ότι ο Μπλάτερ έδωσε εντολή για άμεση εκταμίευση ενός ποσού, που (υποτίθεται ότι) η FIFA χρωστούσε για πάνω από 8 χρόνια; Κι αν η συμφωνία Μπλάτερ – Πλατινί ήταν προφορική, όπως λένε οι ίδιοι, πώς εξηγείται ένα συμβόλαιο που είχαν υπογράψει το 1999, το οποίο προέβλεπε ετήσια αμοιβή 300.000 ελβετικών φράγκων για τον Πλατινί;
Στο δικαστήριο θα παρίσταται, ως πολιτική αγωγή, και η FIFA. «Θα φροντίσουμε ώστε τα χρήματα που υπεξαίρεσαν οι κατηγορούμενοι για προσωπικούς σκοπούς, να επιστραφούν στον ένα και μοναδικό σκοπό για τον οποίο προορίζονταν: το ποδόσφαιρο», τόνισε στο AFP η Χολ Σιραζί, η δικηγόρος που θα την εκπροσωπήσει. Ο Μπλάτερ κατηγορείται και για άλλα εικονικά τιμολόγια, αλλά και για παράνομο χρηματισμό, ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων, της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Τρινιντάντ και Τομπάγκο το 2010. Και ο Πλατινί, όμως, διερευνάται από τις γαλλικές Αρχές και για άλλες παράνομες δραστηριότητες. Κυρίως, για το ρόλο του στην ανάθεση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2020 στο Κατάρ.
Η υπόθεση της ύποπτης πληρωμής των 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων είναι μόνο ένα κομμάτι στο παζλ ενός τεράστιου σκανδάλου διαφθοράς. Και, σύμφωνα με τα ελβετικά media, οι τρεις δικαστές του ομοσπονδιακού ποινικού δικαστηρίου θα προσπαθήσουν να δουν ολόκληρη την εικόνα: από την έναρξη της συνεργασίας Μπλάτερ – Πλατινί (1998), και αργότερα της συμμαχίας τους, μέχρι την αντιπαλότητα που τους «έκαψε» και, τελικώς, την αποβολή τους από το ποδόσφαιρο. Ο Μπλάτερ, έπειτα από 17 χρόνια στο ύπατο αξίωμα του ποδοσφαίρου, παραιτήθηκε το 2015. Ο Πλατινί τον ακολούθησε στην έξοδο το 2016. Τιμωρήθηκαν και οι δυο από την Επιτροπή Δεοντολογίας με εξαετή αποκλεισμό, όμως το CAS μείωσε κατά δυο χρόνια την ποινή του Πλατινί, η οποία έληξε τον Οκτώβριο του 2019.
Ο θρυλικός ποδοσφαιριστής, που βραβεύτηκε τρεις φορές με τη «Χρυσή Μπάλα», δεν έχει σταματήσει να «φωνάζει» ότι κάποιοι τον παγίδευσαν, ώστε να μην καταφέρει να αναρριχηθεί στην προεδρία της FIFA. Πράγματι, όταν ο Μπλάτερ οδηγήθηκε σε παραίτηση, ήταν ο επικρατέστερος υποψήφιος διάδοχος του άλλοτε μέντορά του. Και έχει «δείξει» ως ενορχηστρωτή της εναντίον του συνωμοσίας -όπως ισχυρίζεται- τον Τζιάνι Ινφαντίνο. «Δεξί του χέρι» στην UEFA, που, ξαφνικά, το 2016 εξελέγη πρόεδρος της FIFA. Θα «τα πουν» και στα δικαστήρια οι δυό τους. Ο Πλατινί τον έχει μηνύσει, μεταξύ άλλων, για αθέμιτη άσκηση επιρροής. Μαζί με τον Μάρκο Βίλιγκερ, πρώην στέλεχος των νομικών υπηρεσιών της FIFA, και άλλα τέσσερα άτομα.
Η δίκη θα ολοκληρωθεί τις 22 Ιουνίου, με τις απολογίες των κατηγορουμένων, και η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί στις 8 Ιουλίου. Αν είναι καταδικαστική, θα κλείσει ένα «μαύρο» κεφάλαιο της ιστορίας του ποδοσφαίρου. Αν είναι αθωωτική, θα ανοίξει ένα άλλο, με νέους πρωταγωνιστές.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News