Oλοι οι προηγούμενοι μήνες ήταν, ομολογουμένως, δύσκολοι για την κυβέρνηση. Ειδικά από τον Φεβρουάριο και μετά, και από τη στιγμή που επεβλήθη το τρίτο lockdown στην Αττική και προοδευτικά σε όλο και περισσότερες περιοχές, η δυσαρέσκεια άρχισε να συσσωρεύεται. Συνδυαστικά με την κόπωση, έπειτα από έναν χρόνο περιορισμών, αλλά και τα αντικρουόμενα πολιτικά μηνύματα που εκπέμπονταν, το κοκτέιλ έγινε πιο εκρηκτικό. Και προοδευτικά άρχισε να μεταφράζεται και σε δημοσκοπικό αποτέλεσμα, με τη ΝΔ να εισπράττει πολιτική φθορά και τον ΣΥΡΙΖΑ να «τσιμπάει» μονάδες αποδοκιμασίας της κυβέρνησης.
Στην πραγματικότητα, βεβαίως, ποτέ η ΝΔ δεν έχασε το διψήφιο προβάδισμα σε όλες τις σοβαρές μετρήσεις, και τον Απρίλιο φάνηκε ότι η τάση φθοράς ανακόπτεται. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βελτίωσε κάπως τα ποσοστά του, αλλά δεν παίρνει καινούργιες ψήφους, παρά επανασυσπειρώνει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του με αντιδεξιά χαρακτηριστικά και δεν κλείνει επαρκώς την ψαλίδα.
Πρωθυπουργικοί επιτελείς, όλο το προηγούμενο διάστημα συνιστούσαν υπομονή. Όπως έλεγε ανώτερη κυβερνητική πηγή, ο κ. Μητσοτάκης, βλέποντας τη «μεγάλη εικόνα», δεν απώλεσε την ψυχραιμία του. Ο Πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν και είναι πεπεισμένος ότι η ενστικτώδης κόπωση και η συνακόλουθη δυσαρέσκεια θα μπορούσε να αλλάξει σχετικά σύντομα, όταν θα δινόταν και το κατάλληλο έναυσμα.
To έναυσμα αυτό, λοιπόν, φαίνεται ότι ήταν η προαναγγελία της άρσης των περιορισμών, με άνοιγμα της εστίασης και των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων, πέραν του Λυκείου, παρά την απαγόρευση εξόδου για το Πάσχα, αλλά και με τα οικονομικά μέτρα στήριξης, μείωση φόρων, εισφορών και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός προ ημερών και αφορά εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιώτες.
Ενδεικτική είναι η έρευνα της Pulse, μιας από τις εταιρείες που τον προηγούμενο μήνα είχε καταγράψει στις δικές της έρευνες τις κατώτατες τιμές της ΝΔ μετά τις εκλογές. Στη μέτρηση του Απριλίου, η ΝΔ έπαιρνε 35% και η ψαλίδα με τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεινε στις 12 μονάδες. Εδώ, όμως, τα πράγματα αλλάζουν και αυτό φαίνεται από τους ποιοτικούς δείκτες και την αξιολόγηση κεντρικών πρωτοβουλιών. Εν προκειμένω, το 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι σε σωστή κατεύθυνση και το 29% ότι είναι σε λανθασμένη. Το 54% συμφωνεί με την απόφαση να μην επιτραπεί η έξοδος του Πάσχα, σε αντίθεση με το 38%, ενώ το 75% δηλώνει ότι είναι σωστή απόφαση το άνοιγμα εστίασης και σχολείων μετά το Πάσχα, σε αντίθεση με το 16%.
Κάπως έτσι, έπειτα από αρκετούς μήνες, η ΝΔ καταγράφει θετική τάση στα ποσοστά της. Το κυβερνών κόμμα ανοίγει την ψαλίδα με 36% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που συγκεντρώνει 23,5%. Στην εκτίμηση ψήφου με αναγωγή, η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι 13,5% (38% η ΝΔ έναντι 24,5% του ΣΥΡΙΖΑ). Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ο κ. Μητσοτάκης παίρνει μια επιπλέον μονάδα και προηγείται με 44% έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα.
Στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η θετική τάση που επαναφέρει τη μεγάλη διαφορά από την αντιπολίτευση θα συνεχιστεί. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να στοχεύει… Κέντρο, με διαρκείς αναφορές στη μεσαία τάξη, αλλά και μέτρα που αφορούν αυτή την πληθυσμιακή ομάδα, η οποία αποτέλεσε όχημα για την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ στις εκλογές του 2019.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News