370
Πεζοναύτης της ομάδας «45 Commando» του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας εν δράσει – γνωστοποιήθηκε ότι μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, βρέθηκε και στο Κίεβο | Danny Lawson/PA Images via Getty Images

Η Βρετανία παραδέχθηκε ότι έστειλε πεζοναύτες στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 17:26
Πεζοναύτης της ομάδας «45 Commando» του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας εν δράσει – γνωστοποιήθηκε ότι μετά το Ιράκ και το Αφγανιστάν, βρέθηκε και στο Κίεβο
|Danny Lawson/PA Images via Getty Images

Η Βρετανία παραδέχθηκε ότι έστειλε πεζοναύτες στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2022, 17:26

Μυστήριο παραμένει ένα μεγάλο θέμα που σχετίζεται με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο – το μεγαλύτερο ίσως: ποιος σαμποτάρισε τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 το περασμένο φθινόπωρο; Τώρα, έγινε γνωστό ότι όντως η Βρετανία απέστειλε κομάντος της στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι για το διαπιστωμένο από πλειάδα χωρών σαμποτάζ στους αγωγούς, οι μεν Δυτικοί «φωτογραφίζουν» τη Ρωσία, οι δε Ρώσοι κατονομάζουν τη Βρετανία.

Την αποκάλυψη περί αποστολής βρετανών κομάντος του Ναυτικού στην Ουκρανία έκανε ο βρετανός ανώτατος αξιωματικόςς Ρόμπερτ Μαγκόουαν αρθρογραφώντας στο περιοδικό «Globe and Laurel» του στρατιωτικού σώματος επιλέκτων Royal Marines («Βασιλικοί Πεζοναύτες»). Ο εν λόγω, ο οποίος υπήρξε και διοικητής αυτού του σώματος, έγραψε ότι από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία οι κομάντος του βρετανικού Ναυτικού χρησιμοποιήθηκαν για «μυστικές επιχειρήσεις» και αποστολές «υψηλού κινδύνου», πολιτικού και στρατιωτικού.

Ο Μαγκόουαν έγραψε ότι στο Κίεβο επιχείρησαν 350 πεζοναύτες της μονάδας «45 Commando», η οποία κατά καιρούς έχει δράσει σε διάφορα πεδία, από τα Φόκλαντ μέχρι το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Τι έκαναν στην ουκρανική πρωτεύουσα οι πεζοναύτες; Υποτίθεται ότι προστάτευσαν τη βρετανική πρεσβεία και τη βρετανική διπλωματική αποστολή στην εκκένωση που έγινε μόλις ξέσπασε ο πόλεμος. Οι κομάντος επανέλαβαν τις επιχείρησεις προστασίας όταν η πρεσβεία της Βρετανίας άνοιξε και πάλι, μετά την υποχώρηση των Ρώσων από τα περίχωρα του Κιέβου.

Αν και το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας έχει και κατά το παρελθόν αναγνωρίσει τη χρήση κομάντος για την υπεράσπιση του διπλωματικού προσωπικού, είναι η πρώτη φορά που παραδέχεται παρουσία και δράση βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, και μάλιστα σε «ειδικές επιχειρήσεις» και προτού καν αρχίσει ο πόλεμος!

Οπως έγραψε ο Μαγκόουαν, «τον περασμένο Ιανουάριο [σ.σ.: ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος του 2022 έχει ημερομηνία έναρξης την 24η Φεβρουαρίου] η ομάδα ‘‘45 Commando’’ κινητοποιήθηκε από τη Νορβηγία και μετέβη στο Κίεβο για την εκκένωση της βρετανικής πρεσβείας». Και συνέχισε: «Κατόπιν η ‘‘45 Commando’’ χρησιμοποιήθηκε και πάλι. Αυτό συνέβη τον Απρίλιο, όταν η διπλωματική αποστολή της Βρετανίας λειτούργησε εκ νέου. Αυτές ήταν μυστικές επιχειρήσεις και αποστολές σε εξαιρετικά ευαίσθητο πλαίσιο, με εντολή άνωθεν και με πολιτικό και στρατιωτικό κίνδυνο».

Η Διοίκηση του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού θεώρησε καλό να σχολιάσει δημοσίως το κείμενο του αξιωματικού και να το συμπληρώσει, προς αποφυγήν ανεπιθυμήτων παρεξηγήσεων: «Οι πεζοναύτες δεν είχαν μαχητικό ρόλο στην Ουκρανία», φρόντισαν να δευκρινίσουν οι επιτελείς…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...