301
Οι τρεις συγγραφείς που κρύβονταν πίσω από την «Κάρμεν Μόλα»: Αντόνιο Μερθέρο, Χόρχε Ντίαθ και Αγκουστίν Μαρτίνεθ | Kike Rincon/Europa Press via Getty Images

Η βραβευμένη ισπανίδα συγγραφέας ήταν τελικά… τρεις άνδρες

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 18:11
Οι τρεις συγγραφείς που κρύβονταν πίσω από την «Κάρμεν Μόλα»: Αντόνιο Μερθέρο, Χόρχε Ντίαθ και Αγκουστίν Μαρτίνεθ
|Kike Rincon/Europa Press via Getty Images

Η βραβευμένη ισπανίδα συγγραφέας ήταν τελικά… τρεις άνδρες

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2021, 18:11

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της ισπανικής λογοτεχνίας λύθηκε.

Η «Κάρμεν Μόλα», καταξιωμένη συγγραφέας στον χώρο του αστυνομικού μυθιστορήματος, αποδείχθηκε ότι δεν είναι γυναίκα, αλλά στην πραγματικότητα αποτελεί την υπογραφή – ψευδώνυμο τριών ανδρών.

Για να γίνει όμως αυτή η αποκάλυψη χρειαζόταν και κάποιο κίνητρο. Και αυτό δεν θα μπορούσε παρά να είναι μεγάλο.

Ο λόγος για το πολυπόθητο βραβείο τους ενός εκατομμυρίου ευρώ που κέρδισε η ανύπαρκτη «Μόλα» για ένα βιβλίο της αναγκάζοντας τους δημιουργούς της να βγουν από το σκοτάδι.

Συγκεκριμένα, το μυθιστόρημα «La Bestia» τιμήθηκε με το 70ο βραβείο Planeta που συνοδεύεται μάλιστα από ένα εκατομμύριο ευρώ. Περισσότερα δηλαδή από τα χρήματα που έλαβαν αυτοί που τιμήθηκαν με το Νόμπελ Λογοτεχνίας (περίπου 980.000 ευρώ), με το British Booker Prize (59.000 ευρώ) ή με το γαλλικό Goncourt, ο νικητής του οποίου παίρνει μια συμβολική επιταγή των 10 ευρώ.

Οι σεναριογράφοι Χόρχε Ντίαθ,  Αγκουστίν Μαρτίνεθ και Αντόνιο Μερθέρο άφησαν άφωνους τους παρευρισκόμενους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα βραβεία Planeta την Παρασκευή, όταν ανέβηκαν στη σκηνή για να πάρουν το χρηματικό έπαθλο και να αποκαλύψουν ότι η διάσημη συγγραφέας δεν υπήρξε ποτέ. Μάλιστα, όλα αυτά συνέβησαν μπροστά στα έκπληκτα μάτια του βασιλιά και της βασίλισσας της Ισπανίας.

«Πίσω από το όνομα της Κάρμεν Μόλα δεν υπάρχει, όπως σε όλα τα ψέματα που είπαμε, μια καθηγήτρια λυκείου, αλλά τρεις συγγραφείς, τρεις σεναριογράφοι και τρεις φίλοι (…), που μια μέρα, πριν από τέσσερα χρόνια, είχαν την τρελή ιδέα να συνδυάσουν τα ταλέντα τους για να γράψουν μαζί μια ιστορία», εξήγησε ο Χόρχε Ντίαθ αφού έλαβε το βραβείο.

Στην ιστοσελίδα της η Μόλα – που έχει συγκριθεί πολλές φορές με την σπουδαία ιταλίδα μυθιστοριογράφο Έλενα Φεράντε -περιγράφεται ως «συγγραφέας γεννημένη στη Μαδρίτη» που γράφει με ψευδώνυμο σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την ανωνυμία της. Την περιγραφή συνοδεύουν μια σειρά από φωτογραφίες μιας άγνωστης γυναίκας που κοιτάζει μακριά από την κάμερα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...