Το βράδυ της Τρίτης, στο Σικάγο, τη δική του πόλη, εκεί από όπου πριν από 16 χρόνια ξεκίνησε τη θαυμαστή του πορεία προς τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά και η σύζυγός του Μισέλ, επιβεβαίωσαν ότι είναι οι «ροκ σταρ» του Δημοκρατικού Κόμματος με τις ομιλίες που εκφώνησαν σε αποθεωτικό κλίμα, στο Εθνικό Συνέδριο, καλώντας τους Αμερικανούς να στηρίξουν την Κάμαλα Χάρις.
Ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποιεί το σημαντικό πολιτικό του κεφάλαιο για να στηρίξει τη Χάρις, η οποία επιδιώκει επίσης να γράψει Ιστορία όπως αυτός και να γίνει η πρώτη γυναίκα, η πρώτη μαύρη και η πρώτη ασιατικής καταγωγής πρόεδρος της χώρας.
«Δεν χρειαζόμαστε τέσσερα ακόμη χρόνια με νταηλίκι, ανικανότητα και χάος. Εχουμε ξαναδεί το έργο και όλοι ξέρουμε ότι το σίκουελ είναι συνήθως χειρότερο», τόνισε ο Ομπάμα, υπενθυμίζοντας την πρώτη τετραετία του αμετροεπή Ντόναλντ Τραμπ.
«Yes, she can» (Ναι, μπορεί), πρόσθεσε, προσαρμόζοντας το σύνθημα της πρώτης προεκλογικής του εκστρατείας το 2008 «Yes, we can» (Ναι, μπορούμε).
«Η Αμερική είναι έτοιμη για ένα νέο κεφάλαιο. Η Αμερική είναι έτοιμη για μια καλύτερη ιστορία. Είμαστε έτοιμοι για την πρόεδρο Κάμαλα Χάρις», πρόσθεσε.
Και «η Κάμαλα Χάρις είναι έτοιμη για τη δουλειά», είναι κάποια «που πέρασε όλη της τη ζωή μαχόμενη γι’ αυτούς που έχουν ανάγκη να ακουστούν», πρόσθεσε ο 63χρονος πρώην πρόεδρος.
Ο Ομπάμα επιτέθηκε στον Τραμπ και εξήρε τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος υπήρξε και αντιπρόεδρός του.
«Η Iστορία θα θυμάται τον Τζο Μπάιντεν ως έναν πρόεδρο που υπερασπίστηκε τη δημοκρατία σε μια περίοδο υψηλού κινδύνου. Είμαι περήφανος που τον αποκαλώ πρόεδρό μου, αλλά ακόμη πιο περήφανος που τον αποκαλώ φίλο», δήλωσε ο Ομπάμα, με το κοινό να απαντά φωνάζοντας: «Αγαπάμε τον Τζο».
Ο Ομπάμα επέκρινε, φυσικά, τον διάδοχό του στον Λευκό Οίκο. Είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν χάνει τον ύπνο του» για τα δεινά των Αμερικανών. «Πρόκειται για έναν 78χρονο δισεκατομμυριούχο που δεν έχει σταματήσει να γκρινιάζει για τα προβλήματά του από τότε που κατέβηκε τη χρυσή του σκάλα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, εξήγησε πως ο Τραμπ «βλέπει την εξουσία ως τίποτε άλλο από ένα μέσο για τους σκοπούς του».
«Σκότωσε μια δικομματική συμφωνία για τη μετανάστευση που θα βοηθούσε στην ασφάλεια των νότιων συνόρων μας επειδή πίστευε ότι η προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος θα έβλαπτε την εκστρατεία του», σημείωσε. «Δεν φαίνεται να τον ενδιαφέρει αν περισσότερες γυναίκες χάσουν τις αναπαραγωγικές τους ελευθερίες, καθώς αυτό δεν θα επηρεάσει τη ζωή του», πρόσθεσε.
Σε εκείνο το σημείο, στο άκουσμα του ονόματος Τραμπ, οι σύνεδροι άρχισαν τις αποδοκιμασίες –με τον Ομπάμα να επιστρατεύει μία ακόμα κλασική ατάκα του. «Μην γιουχάρετε. Ψηφίστε!»
Τον Μπαράκ Ομπάμα παρουσίασε στη σκηνή του κατάμεστου United Center, η σύζυγός του Μισέλ, την οποία πολλοί Δημοκρατικοί θα ήθελαν να δουν πρόεδρο των ΗΠΑ.
«Αμερική, η ελπίδα επιστρέφει», υπογράμμισε η Μισέλ Ομπάμα, μια ακόμη αναφορά στην προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της το 2008.
Η ίδια προειδοποίησε ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει να παραποιήσει την αλήθεια για τη Χάρις, με τον ίδιο τρόπο «που έκανε ό,τι μπορούσε για να κάνει τους ανθρώπους να μας φοβούνται (τους Ομπάμα)».
«Η περιορισμένη και στενόμυαλη άποψή του για τον κόσμο τον έκανε να απειλείται από δύο σκληρά εργαζόμενους, με υψηλή μόρφωση, επιτυχημένους ανθρώπους που επίσης τύχαινε να είναι μαύροι», τόνισε η Μισέλ υπό το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου.
«Ποιος θα του πει ότι η δουλειά που επιδιώκει να αναλάβει ίσως να είναι μία από αυτές τις “δουλειές για μαύρους”;», πρόσθεσε.
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι παράτυποι μετανάστες που περνούν τα σύνορα των ΗΠΑ «κλέβουν τις δουλειές για μαύρους».
Η Μισέλ Ομπάμα σχολίασε τις προσωπικές επιθέσεις του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου εναντίον της Χάρις: «Πρόκειται για το ίδιο, παλιό κόλπο. Αυξάνουν τα κακόβουλα, μισογυνικά, ρατσιστικά ψέματα ως υποκατάστατο για πραγματικές ιδέες και λύσεις που θα κάνουν ουσιαστικά καλύτερες τις ζωές των ανθρώπων».
Η Ομπάμα συνέκρινε εξάλλου την ενέργεια που επικρατεί υπέρ της Χάρις στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών, αλλά και σε όλη τη χώρα, με αυτή που επικρατούσε το 2008, κατά την πρώτη προεκλογική εκστρατεία του συζύγου της.
«Κάτι υπέροχο, μαγικό υπάρχει στην ατμόσφαιρα», δήλωσε. «Μια οικεία αίσθηση που έμεινε θαμμένη πάρα πολύ βαθιά για πάρα πολύ καιρό. Η μεταδοτική δύναμη της ελπίδας. Η ελπίδα επιστρέφει», τόνισε.
Στην προεκλογική του εκστρατεία το 2008 ο σύζυγός της χρησιμοποίησε το σύνθημα «ελπίδα».
Ωστόσο, η Μισέλ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η Χάρις έχει μπροστά της μια μεγάλη και δύσκολη μάχη και κάλεσε τους υποστηρικτές των Δημοκρατικών να οργανωθούν και να κινητοποιήσουν και άλλους ψηφοφόρους.
«Ανεξαρτήτως του πώς αισθανόμαστε σήμερα ή αύριο ή την επόμενη ημέρα θα είναι μια δύσκολη μάχη οπότε δεν μπορούμε να γίνουμε οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού μας», εξήγησε.
Προτού ο Μπάιντεν αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία των ΗΠΑ δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos είχε δείξει ότι μόνο η Μισέλ Ομπάμα θα μπορούσε να κερδίσει τον Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώνοντας το 50% της πρόθεσης ψήφου έναντι του 39% για τον Ρεπουμπλικάνο.
Ωστόσο η ίδια έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν σκοπεύει να θέσει υποψηφιότητα.
Ενας Ομπάμα υψηλών συμβολισμών
Δεν ήταν, πάντως, μόνο ο αέρας και η αύρα του πολιτικού αστέρα που χαρακτήρισαν την παρουσία του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα στο συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο. Οι ομιλίες τους υπήρξαν κομψοτεχνήματα –ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με υψηλούς συμβολισμούς για την αμερικανική δημοκρατία και το τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές, αν στον Λευκό Οίκο επιστρέψει η εχθροπάθεια που κουβαλά μαζί του ο Τραμπ, καυτηρίασε την τοξικότητα και την απομόνωση των social media και επικαλέστηκε τα βασικά, αρχές που είχε κηρύξει ο Αβραάμ Λίνκολν.
Δύο αποσπάσματα της ομιλίας του Μπαράκ Ομπάμα είναι τα πλέον χαρακτηριστικά:
«Κανένα έθνος, καμία κοινωνία, δεν προσπάθησε ποτέ ως τώρα να οικοδομήσει μια δημοκρατία τόσο μεγάλη και ποικιλόμορφη όσο η δική μας – μια δημοκρατία όπου οι συμμαχίες μας και η κοινότητά μας δεν καθορίζονται από τη φυλή ή το αίμα, αλλά από ένα κοινό δόγμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όταν υποστηρίζουμε τις αξίες μας, ο κόσμος είναι λίγο πιο φωτεινός. Όταν δεν το κάνουμε, ο κόσμος είναι λίγο πιο αμυδρός, οι δικτάτορες και οι αυταρχικοί αισθάνονται ενθαρρυμένοι και με την πάροδο του χρόνου γινόμαστε λιγότερο ασφαλείς. Δεν πρέπει να είμαστε ο χωροφύλακας του κόσμου και δεν μπορούμε να εξαλείψουμε κάθε σκληρότητα και αδικία στον κόσμο. Αλλά η Αμερική μπορεί να είναι, πρέπει να είναι, μια δύναμη για το καλό – αποθαρρύνοντας τις συγκρούσεις, καταπολεμώντας τις ασθένειες, προωθώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, προστατεύοντας τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή, υπερασπιζόμενη την ελευθερία. Αυτό πιστεύει η Κάμαλα Χάρις – όπως και οι περισσότεροι Αμερικανοί.
» Ξέρω ότι αυτές οι ιδέες μπορεί να φαίνονται αρκετά αφελείς αυτή τη στιγμή. Ζούμε σε μια εποχή τέτοιας σύγχυσης και μνησικακίας, με μια κουλτούρα που δίνει μεγαλύτερη αξία σε πράγματα που δεν διαρκούν – χρήματα, φήμη, στάτους, likes. Κυνηγάμε την αποδοχή αγνώστων στα κινητά μας. Χτίζουμε κάθε είδους τοίχους και φράχτες γύρω από τον εαυτό μας και μετά αναρωτιόμαστε γιατί νιώθουμε τόσο μόνοι. Δεν εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον τόσο πολύ επειδή δεν αφιερώνουμε χρόνο να γνωριστούμε – και σε αυτή την απόσταση μεταξύ μας, οι πολιτικοί και οι αλγόριθμοι μας διδάσκουν να γελοιοποιούμε ο ένας τον άλλον και να τρολάρουμε ο ένας τον άλλον και να φοβόμαστε ο ένας τον άλλον.
» Αλλά υπάρχουν και καλά νέα. Σε όλη την Αμερική, στις μεγάλες πόλεις και τις μικρές πόλεις, μακριά από όλο το θόρυβο, οι δεσμοί που μας ενώνουν είναι ακόμα εκεί. Εξακολουθούμε να προπονούμε τις σχολικές ομάδες και να προσέχουμε τους ηλικιωμένους γείτονές μας. Εξακολουθούμε να ταΐζουμε τους πεινασμένους, σε εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές, και μοιραζόμαστε την ίδια υπερηφάνεια όταν οι αθλητές μας των Ολυμπιακών Αγώνων αγωνίζονται για το χρυσό. Επειδή η συντριπτική πλειονότητά μας δεν θέλει να ζούμε σε μια χώρα που είναι πικρή και διχασμένη. Θέλουμε κάτι καλύτερο. Θέλουμε να είμαστε καλύτεροι. Και η χαρά και ο ενθουσιασμός που βλέπουμε γύρω από αυτή την εκστρατεία μάς λέει ότι δεν είμαστε μόνοι».
Σε ένα δεύτερο σημείο της ομιλίας του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε:
«Εξίσου με οποιαδήποτε πολιτική ή πρόγραμμα, πιστεύω ότι αυτό είναι που λαχταρούμε – μια επιστροφή σε μια Αμερική όπου δουλεύουμε μαζί και φροντίζουμε ο ένας τον άλλον. Μια αποκατάσταση αυτού που ο Λίνκολν αποκαλούσε, την παραμονή του εμφυλίου πολέμου, “τους δεσμούς αγάπης μας”. Μια Αμερική που αξιοποιεί αυτό που (ο Λίνκολν) ονόμασε “τους καλύτερους αγγέλους της φύσης μας”. Αυτό είναι το θέμα αυτών των εκλογών. Και πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, αν ο καθένας μας κάνει αυτό που του αναλογεί τις επόμενες 77 ημέρες – αν χτυπήσουμε πόρτες και κάνουμε τηλεφωνήματα και μιλήσουμε με τους φίλους μας και ακούσουμε τους γείτονές μας – αν δουλέψουμε όπως δεν έχουμε δουλέψει ποτέ πριν – θα εκλέξουμε την Κάμαλα Χάρις ως την επόμενη πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, και τον Τιμ Ουόλζ ως τον επόμενο αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Θα εκλέξουμε ηγέτες σε όλες τις θέσεις του ψηφοδελτίου που θα αγωνιστούν για την ελπιδοφόρα Αμερική που βλέπει μπροστά, και στην οποία πιστεύουμε. Και μαζί, θα οικοδομήσουμε και εμείς μια χώρα πιο ασφαλή και πιο δίκαιη, πιο ισότιμη και πιο ελεύθερη.
Ας πιάσουμε λοιπόν δουλειά».
Και επίσημα υποψήφια η Χάρις
Το Δημοκρατικό κόμμα επιβεβαίωσε επίσημα ότι η Κάμαλα Χάρις είναι η υποψήφια της παράταξης για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν την 5η Νοεμβρίου, σε μία συμβολική ψηφοφορία, στο συνέδριό του στο Σικάγο το βράδυ της Τρίτης, τοπική ώρα (ξημερώματα Τετάρτης, ώρα Ελλάδας).
Οι σύνεδροι από όλες τις αμερικανικές πολιτείες και περιοχές για ακόμη μια φορά τάχθηκαν υπέρ της Χάρις στην ψηφοφορία εν μέσω μουσικής, φωτορυθμικών και πανηγυρισμών στο United Center.
Ήταν δεδομένο ότι η Χάρις θα λάμβανε το χρίσμα της παράταξης, έπειτα από ψηφοφορίες που έγιναν ψηφιακά νωρίτερα αυτόν τον μήνα.
Η αντιπρόεδρος βρισκόταν χθες στο συνέδριο, όπου εκφώνησε μία σύντομη ομιλία-έκπληξη ευχαριστώντας τον Τζο Μπάιντεν για την προσφορά του στο έθνος.
Την Τρίτη αναχώρησε για προεκλογική ομιλία στο Μιλγουόκι, από όπου έστειλε μήνυμα στους συνέδρους, τονίζοντας ότι την τιμά η υποψηφιότητα.
Το βράδυ της Πέμπτης, η Χάρις θα κλείσει το συνέδριο με τη δική της ομιλία, στην οποία θα δώσει το στίγμα της προεκλογικής της εκστρατείας μπροστά σε κοινό εκατομμυρίων τηλεθεατών.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News