Με ομόφωνη απόφαση η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε την Τρίτη να ζητήσει, σε μια από τις προσέχεις συνεδριάσεις της Βουλή, την λήψη απόφασης, ώστε να προχωρήσει η «υιοθέτηση» των ανήλικων τέκνων του Λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου που έσωσε με αυτοθυσία χιλιάδες μετανάστες.
Ο Νίκος Βούτσης, πρόεδρος της Βουλής, ζήτησε να ληφθεί από την Ολομέλεια σχετική απόφαση για την «υιοθέτηση» των παιδιών του Κυριάκου Παπαδόπουλου από την Βουλή, όπως γίνεται και σε άλλα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων, που πέφτουν στο καθήκον, προκειμένου η ελάχιστη αυτή ενέργεια της Βουλής προς τα παιδιά του Κυριάκου Παπαδόπουλου να είναι ισχυρή νομικά και να μην υπάρξει ποτέ στο μέλλον οποιοδήποτε πρόβλημα.
Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έγινε γνωστός στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, σαν το πρόσωπο μιας Ελλάδας που επιμένει στην αξία της ανθρώπινης ζωής, όποια κι αν είναι αυτή. Αποτέλεσε έτσι την «εικόνα» του Λιμενικού Σώματος.
Ηταν ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και χαμηλές αποδοχές.
Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονται πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης.
Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, αποφοίτησε από τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων των Οινουσσών, ναυτολογήθηκε πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί κατατάχθηκε στο Λιμενικό Σώμα.
Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών ο Κυριάκος Παπαδόπουλος έδωσε ηρωικά τον αγώνα για τη διάσωση χιλιάδων ανθρώπων μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας, προσπάθεια που τον σημάδεψε.
«Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον είχε ρωτήσει ο Βέρνερ Φάιμαν, όταν με τον Αλέξη Τσίπρα, είχαν επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο αξιωματικός. Δεν άκουσε καλά ο τότε αυστριακός καγκελάριος και του απάντησε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές… «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είχε πει έκπληκτος ο Φάιμαν.
Για τη δράση του είχε τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών και την ελληνική πολιτεία, ενώ πρωταγωνίστησε και στο ντοκιμαντέρ «4.1 miles», το οποίο διεκδίκησε Οσκαρ. Πιστός στο καθήκον του και πάντα αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος για το οποίο ήταν περήφανος, είχε ερωτηθεί τότε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για το πώς ένιωθε στο κόκκινο χαλί των βραβείων, στο Λος Αντζελες.
«Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία που ας μη ξεχνάμε πως ακόμα διαδραματίζεται στην Ελλάδα μας», είχε πει ο μυτιληνιός κυβερνήτης του ΠΛΣ 602.
Για τις στιγμές που έζησε στη θάλασσα και το πόσο των σημάδεψαν, ο Κυριάκος δεν μιλούσε. Σε μια συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μόνο, όταν ρωτήθηκε πως νιώθει, απάντησε: «Οι στιγμές της προσωπικής αδυναμίας είναι πολυτέλεια, που δεν την έχουμε. Λίγα μίλια παραπέρα υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθεια μας. Εμείς έχουμε καιρό να κλάψουμε»…
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News