564
Η εξαφανισμένη και καταζητούμενη από το FBI, Ρούγια Ιγκνάτοβα, κατηγορείται για απάτη μέσω κρυπτονομισμάτων | CreativeProtagon

Η βουλγάρα «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» και ο έλληνας μαφιόζος

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 19:11
Η εξαφανισμένη και καταζητούμενη από το FBI, Ρούγια Ιγκνάτοβα, κατηγορείται για απάτη μέσω κρυπτονομισμάτων
|CreativeProtagon

Η βουλγάρα «βασίλισσα των κρυπτονομισμάτων» και ο έλληνας μαφιόζος

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουνίου 2024, 19:11

Η Ρούγια Ιγκνάτοβα, γνωστή ως «κρυπτοβασίλισσα» λόγω της ίδρυσης της OneCoin, του μεγαλύτερου σχεδίου απάτης στον κόσμο βασισμένου στα κρυπτονομίσματα, χρησιμοποίησε τη βοήθεια ενός ελληνικής καταγωγής φερόμενου ως αφεντικού της βουλγαρικής μαφίας για να ξεφύγει από τις αρχές, σύμφωνα με νέα έγγραφα που παρουσίασε ντοκιμαντέρ του BBC.

Η Ρούγια Ιγκνάτοβα, υπήκοος Βουλγαρίας με σπουδές στην Οξφόρδη, συν-ίδρυσε το πλαστό σύστημα κρυπτονομισμάτων OneCoin, με το οποίο υπεξαίρεσε από τους επενδυτές 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια (4,16  δισ. ευρώ) και «κατέκτησε» μια θέση στη λίστα των δέκα μεγαλύτερων καταζητούμενων του FBI, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου.

Ενα νέο ντοκιμαντέρ του BBC αποκαλύπτει ισχυρισμούς ότι η Ιγκνάτοβα, η οποία εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2017, είχε βοηθηθεί από τον ελληνικής καταγωγής Χ-ΝΑ, γνωστό ως “Τάκη” ο οποίος παρότι δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για κάποιο έγκλημα, είναι ευρέως ύποπτος ως μεγάλος παράγοντας του λαθρεμπορίου ναρκωτικών, και επικεφαλής κλάδου του βουλγαρικού οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Ρίτσαρντ Ράινχαρντ, ο οποίος ξεκίνησε την έρευνα γύρω από το OneCoin για λογαριασμό της αμερικανικής Εφορίας και του  FBI, ανέφερε στο BBC: «Μας είπαν ότι φερόμενος ως υπεύθυνος για τη σωματική της ασφάλεια ήταν ένας μεγάλος έμπορος ναρκωτικών». Ο αμερικανός συγγραφέας και ερευνητής πρόσθεσε: «Το όνομα του “Τάκη” εμφανίστηκε πολλές φορές στη διάρκεια της έρευνας».

Η νέα θεωρία φαίνεται να επιβεβαιώνεται από έγγραφα της Europol που διέρρευσαν, τα οποία είδε το BBC, και δείχνουν ότι η βουλγαρική αστυνομία είχε ανακαλύψει σύνδεση ανάμεσα στην Ιγκνάτοβα και τον “Τάκη”, πριν εκείνη εξαφανιστεί. Σύμφωνα με τα έγγραφα, η αστυνομία υποπτευόταν ότι ο Ελληνας χρησιμοποιούσε το δίκτυο της OneCoin για να ξεπλένει έσοδα από διακίνηση ναρκωτικών.

H Ρούγια Ιγκνάτοβα, σε δημόσια εμφάνισή της πριν… εξαφανιστεί /OneCoin

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του έχουν τεθεί στο επίκεντρο ερευνών για ένοπλη ληστεία, λαθρεμπόριο ναρκωτικών και φόνο. Τώρα πιστεύεται ότι ζει στο Ντουμπάι. Οι εκπομπές του BBC, «Eye Investigations» και «Panorama», αναφέρουν ισχυρισμούς από πολλές πηγές ότι ο Ελληνας και η Ιγκνάτοβα είχαν στενή προσωπική σχέση – και ότι ήταν νονός της κόρης της.

Η Ιγκνάτοβα φέρεται ότι πλήρωνε στον “Τάκη” έως και 100.000 ευρώ το μήνα για προστασία, σύμφωνα με βουλγαρική πηγή του περιβάλλοντός της. Τα έγγραφα της Europol αναφέρουν ότι το ζευγάρι συνδέεται και μέσω μιας περίπλοκης συμφωνίας για την πώληση ενός οικοπέδου στην ακτή της βουλγαρικής Μαύρης Θάλασσας.

Ωστόσο, ορισμένοι πιστεύουν ότι ο Ελληνας ίσως δολοφόνησε την Ιγκνάτοβα. Το 2022, ο βούλγαρος δημοσιογράφος Ντιμίταρ Στογιάνοφ και οι συνάδελφοί του στον ερευνητικό ειδησεογραφικό ιστότοπο, Bird.bg, έλαβαν μια αναφορά της αστυνομίας που βρέθηκε στο σπίτι ενός δολοφονημένου βούλγαρου αστυνομικού.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ένας πληροφοριοδότης της αστυνομίας άκουσε τον κουνιάδο του “Τάκη” να λέει μεθυσμένος ότι η Ιγκνάτοβα δολοφονήθηκε κατ’ εντολή του στα τέλη του 2018 – και ότι το σώμα της τεμαχίστηκε και διασκορπίστηκε από ένα γιοτ στο Ιόνιο. Ο Στογιάνοφ πιστεύει ότι η αναφορά του πληροφοριοδότη είναι ακριβής.

Η αυθεντικότητα του αστυνομικού εγγράφου επιβεβαιώνεται από βούλγαρους αστυνομικούς και οι συνεργάτες του Ελληνα στην εγκληματική του οργάνωση πιστεύουν ότι η θεωρία της δολοφονίας της Ιγκνάτοβα είναι αληθινή, όπως ισχυρίζεται ο δημοσιογράφος.

Και ο Ράινχαρντ πιστεύει ότι η καταζητούμενη Βουλγάρα ίσως είναι νεκρή. Αν και δεν έχει στη διάθεσή του κανένα στοιχείο που να συνδέει τον θάνατό της με τον Ελληνα, ισχυρίζεται ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο ταιριάζει με τον τρόπο λειτουργίας των καρτέλ ναρκωτικών. «Αν ο “Τάκης” έκρινε ότι η Ιγκνάτοβα συνιστούσε απειλή για τον ίδιο, πιθανώς να την καθάριζε για να μη ρισκάρει τη σύλληψή της», εξηγεί στο BBC.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...