441
Οδοφράγματα σε ένα πέρασμα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα | EPA/JEON HEON-KYUN

Η Βόρεια Κορέα «επέστρεψε» τον Τράβις Κινγκ στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 14:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/09/2023, 16:35
Οδοφράγματα σε ένα πέρασμα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα στη Νότια και τη Βόρεια Κορέα
|EPA/JEON HEON-KYUN

Η Βόρεια Κορέα «επέστρεψε» τον Τράβις Κινγκ στις ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2023, 14:56
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/09/2023, 16:35

Η Βόρεια Κορέα απέλασε τον αμερικανό στρατιώτη Τράβις Κινγκ, που εισήλθε παράνομα στο έδαφός της τον Ιούλιο από την Νότια Κορέα, όπως μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Αφού ολοκλήρωσε την έρευνά του, «το αρμόδιο όργανο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας αποφάσισε να απελάσει τον Τράβις Κινγκ, στρατιώτη του αμερικανικού στρατού που εισήλθε παράνομα στο έδαφος της» Βόρειας Κορέας, ανέφερε το KCNA.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ο Κινγκ βρίσκεται ξανά στη δικαιοδοσία των ΗΠΑ.

Διασχίζοντας τα σύνορα από τη Νότια Κορέα, ο 23χρονος Κινγκ επεδίωκε να γλιτώσει από την «κακομεταχείριση και τις φυλετικές διακρίσεις εντός του αμερικανικού στρατού», είχε αναφέρει το KCNA τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας ότι ο στρατιώτης κρατείτο στην Πιονγιάνγκ.

Ο Κινγκ, ο οποίος υπηρετούσε στη Νότια Κορέα, κρατούνταν επί δύο μήνες σε φυλακή εκεί, καθώς είχε καταδικαστεί για επίθεση σε περιπολικό στη Σεούλ –κλωτσούσε την πόρτα του αυτοκινήτου και αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, ενώ είχε γρονθοκοπήσει και έναν θαμώνα σε κλαμπ.

Στα μέσα Ιουλίου, ο 23χρονος αμερικανός στρατιώτης αποφυλακίστηκε και έφτασε με αστυνομική συνοδεία στο αεροδρόμιο της Σεούλ για να πάρει πτήση για το Τέξας, όπου τον περίμενε στρατοδικείο και ενδεχομένως απόταξη.

Ομως, ο Κινγκ είχε άλλα σχέδια και στο διεθνές αεροδρόμιο της Σεούλ κατάφερε να ξεφύγει από τη συνοδεία του και να εξαφανιστεί.

Οπως έγινε γνωστό αργότερα, έφτασε με κάποιο τρόπο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ανάμεσα σε Νότια και Βόρεια Κορέα, η οποία απέχει 74 χλμ από τη Σεούλ και μπήκε σε ένα τουριστικό γκρουπ που επισκέφθηκε με ξεναγό την περιοχή, η οποία είναι δημοφιλής στους τουρίστες.

Στην Περιοχή Κοινής Ασφαλείας, όπως ονομάζεται επισήμως, βρίσκεται το χωριό Πανμουνγιόμ, που ανήκει στη Νότια Κορέα και δημιουργήθηκε στο άκρο της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης (DMZ) στο τέλος του πολέμου. Κανένας άμαχος δεν ζει στην περιοχή, η οποία εποπτεύεται από κοινού από τη Διοίκηση του ΟΗΕ και τη Βόρεια Κορέα.

Εκεί έφτασε ο Κινγκ, άγνωστο πώς, από τη Σεούλ και εντάχθηκε στο τουριστικό γκρουπ. Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αμερικανός στρατιώτης σκόπευε να αυτομολήσει στην «αντίπερα όχθη» ή απλά… έχασε τον δρόμο.

Ενας τουρίστας που βρισκόταν στο ίδιο γκρουπ με τον Κινγκ, είπε στο CBS ότι η ομάδα μόλις είχε βγει από ένα κτίριο στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όταν ο 23χρονος ξαφνικά άρχισε να γελάει πολύ δυνατά και να τρέχει ανάμεσα στα κτίρια, προς τη βορειοκορεατική πλευρά, μέχρι που χάθηκε.

Ολοι ξαφνιάστηκαν, ακόμα και οι νοτιοκορεάτες στρατιώτες που βρίσκονταν κοντά. «Σκέφτηκα ότι ήταν ένα κακόγουστο αστείο στην αρχή, αλλά όταν δεν επέστρεψε, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν ήταν αστείο και τότε όλοι αντέδρασαν έντονα», ανέφερε ο ίδιος.

Το περιστατικό προκάλεσε αναταραχή στον Λευκό Οίκο, καθώς δεν ήταν γνωστή η αιτία που ο Κινγκ πέρασε τα σύνορα. Ο ΟΗΕ ανέλαβε να διευθετήσει την υπόθεση. Ισως τώρα, μετά την απέλαση του Κινγκ, γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...