984
Επεισόδια και ρίψη φωτοβολίδων στον αγώνα της Λάτσιο με την Ρόμα | GettyImages

Η βία επέστρεψε στα γήπεδα της Ευρώπης

Sportscaster Sportscaster 28 Νοεμβρίου 2023, 16:03
Επεισόδια και ρίψη φωτοβολίδων στον αγώνα της Λάτσιο με την Ρόμα
|GettyImages

Η βία επέστρεψε στα γήπεδα της Ευρώπης

Sportscaster Sportscaster 28 Νοεμβρίου 2023, 16:03

Οι οπαδοί της Νιούκαστλ, που ακολούθησαν την ομάδα τους στο Παρίσι για τον αποψινό (28/11) αγώνα της εναντίον της Παρί Σεν-Ζερμέν στο Τσάμπιονς Λιγκ, τα έπιναν σε ένα μπαρ, στην καρδιά της γαλλικής πρωτεύουσας. Ξαφνικά, είδαν μπροστά τους έναν στρατό μαυροφορεμένων ultras της Παρί, να εκσφενδονίζουν εναντίον τους ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Οι Αγγλοι αντεπιτέθηκαν με τραπέζια, καρέκλες και μπουκάλια. Μέχρι να επέμβει η αστυνομία, το μπαρ και τα διπλανά καταστήματα έμοιαζαν βομβαρδισμένα.

Αυτή τη φορά οι επισκέπτες δεν είχαν προκαλέσει με τη συμπεριφορά τους, όπως αναφέρουν γαλλικά και αγγλικά media. Οι κάμερες στους δρόμους κατέγραψαν ομάδες κουκουλοφόρων να τριγυρνούν στο κέντρο της πόλης, αναζητώντας οπαδούς της Νιούκαστλ με σκοπό να τους επιτεθούν. Εκείνοι που τους εντόπισαν, ειδοποίησαν τους υπόλοιπους που ψάχνονταν για καβγά.

Η βία, ο ρατσισμός, η ομοφοβία και ο εξτρεμισμός, έχουν φωλιάσει ξανά στα γήπεδα της Ευρώπης, όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Μαρσέιγ μετά τα φοβερά επεισόδια της 29ης Οκτωβρίου, στα οποία πρωταγωνίστησαν δικοί της οπαδοί. Είχαν πετροβολήσει το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Λιόν, καθώς έφτανε στο «Βελοντρόμ», τραυματίζοντας σοβαρά τον προπονητή της και έναν συνεργάτη του. «Le dégoût et la honte» (Η φρίκη και η ντροπή) ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Equipe την επόμενη μέρα, κάτω από το ματωμένο πρόσωπο του Φάμπιο Γκρόσο. Το ματς αναβλήθηκε για τη μεθεπόμενη Τετάρτη (6/12).

Εδώ και αρκετό καιρό το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο βιώνει μέρες που θυμίζουν την εποχή της ακμής του χουλιγκανισμού, στα μέσα των ‘80s. Ενα από τα γεγονότα που συνθέτουν το εφιαλτικό παζλ διαδραματίστηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα, με τη δολοφονική επιδρομή των ultras της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τον Σεπτέμβριο, στο ντέρμπι Παναθηναϊκός – ΑΕΚ, στη Θύρα 13 του «Απόστολος Νικολαΐδης» έκανε την εμφάνισή του ένα πανό, που έγραφε: «Free the Boys» (Ελευθερώστε τα Παιδιά). Τα «παιδιά» ήταν οι «Bad Blue Boys» (Μπλε Κακά Παιδιά), που κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.

Ο ακραίος εθνικισμός, με τον οποίο αποδεδειγμένα συνδέονται οι «Bad Blue Boys», είναι, ίσως, το κυριότερο καύσιμο του μίσους, που υπερβαίνει την οπαδική αντιπαλότητα. Δυστυχώς, τις ακροδεξιές τους απόψεις συμμερίζονται ανησυχητικά πολλοί ομοϊδεάτες τους στις εξέδρες των γηπέδων της ανατολικής Ευρώπης.

Τον περασμένο μήνα, πριν από την αναμέτρηση του Ερυθρού Αστέρα με τη Γιούνγκ Μπόις στο Τσάμπιονς Λιγκ, οι «Ντέλιε», οι οργανωμένοι οπαδοί των γηπεδούχων, τραγουδούσαν στις εξέδρες «το Κόσοβο είναι Σερβία». Πάλι καλά, που αυτή τη φορά δεν έφεραν… τανκ στο γήπεδο, όπως πριν από τέσσερα χρόνια, πάλι σε αγώνα εναντίον της Γιούνγκ Μπόις, που… έκανε το λάθος να έχει στις τάξεις της κοσοβάρο παίκτη. Από το τανκ κρεμόταν μια σημαία που έγραφε «Βόρειος Στρατός». Τον Σεπτέμβριο το ματς Ρουμανία – Κόσοβο διεκόπη για 45 λεπτά μετά τη ρίψη κροτίδων εναντίον του γκολκίπερ των… φιλοξενούμενων, Aρο Μούριτς.

Φαινόμενα βίας, γράφουν οι Times, θα συναντήσει κανείς εφέτος, σχεδόν σε όλα τα πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Στην Ολλανδία, αγώνες του Αγιαξ, της Τβέντε, της Σπάρτα Ρότερνταμ, της Γκο Αχέντ Ιγκλς και της Ουτρέχτης, διακόπηκαν ή αναβλήθηκαν λόγω σοβαρών επεισοδίων που, στη συντριπτική τους πλειονότητα, δεν σχετίζονταν με την αντιπαλότητα των ομάδων. Καθ’ οδόν προς το γήπεδο για το παιχνίδι του Αγιαξ με την Αλκμααρ, τον Μάιο, οπαδοί φώναζαν αντισημιτικά συνθήματα. «Πού θα πάει αυτό;», αναρωτήθηκε η De Telegraaf.

Στη Σουηδία, η κυβέρνηση κάλεσε τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας σε έκτακτη σύσκεψη έπειτα από το ντέρμπι της Στοκχόλμης, ΑΙΚ – Τζουργκάρντενς, το οποίο άρχισε με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω ρίψης φωτοβολίδων στον αγωνιστικό χώρο, και της επίθεσης κουκουλοφόρων οπαδών σε αστυνομικούς.

Στη Γαλλία, πριν από την επίθεση στο πούλμαν της Λιόν, η αναμέτρηση της Μονπελιέ με την Κλερμόν αναβλήθηκε (θα διεξαχθεί αύριο, 29/11) όταν μια φωτοβολίδα έστειλε τον τερματοφύλακα της Κλερμόν εκτός τερέν, πάνω σε φορείο.

Στην Ισπανία, τον Ιανουάριο οι ultras της Ατλέτικο Μαδρίτης κρέμασαν ομοίωμα του Βινίσιους Τζούνιορ, του μαύρου επιθετικού της Ρεάλ Μαδρίτης, από μια γέφυρα.

Οπαδοί της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης και της Λάτσιο συνηθίζουν να χαιρετούν ναζιστικά έξω από τα γήπεδα.

Υποστηρικτές της Φιορεντίνα επιτέθηκαν με αλυσίδες σε φαν της Γουέστ Χαμ στην Πράγα. Οπαδοί της Αϊντραχτ συγκρούστηκαν με ιταλούς αστυνομικούς στη Νάπολη. Χούλιγκαν της Αντβέρπ προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα στο Οπόρτο, και η πορτογαλική αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να τους διαλύσει. Στην Ολλανδία, τη Γαλλία και το Βέλγιο τα «ραντεβού θανάτου» είναι, πλέον, συχνό φαινόμενο.

Η UEFA ισχυρίζεται ότι δεν διατηρεί αρχείο συμβάντων, ώστε να διαπιστωθεί αν η κατάσταση έχει χειροτερέψει, όμως αυτό φαίνεται από την κατακόρυφη αύξηση των ποινών που έχει επιβάλει τους τελευταίους μήνες η πειθαρχική της επιτροπή, για ρατσιστικές συμπεριφορές, υβριστικά πανό και συνθήματα, και πράξεις βίας κάθε είδους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ολλανδίας αποκάλυψε στους Times ότι οι τιμωρίες αποκλεισμού γηπέδων στη χώρα του την περασμένη σεζόν ήταν διπλάσιες από τις συνολικές της προηγούμενης δεκαετίας. Στην Αγγλία, οι ποινές που επιβλήθηκαν το 2022-2023 ήταν οι περισσότερες μετά την αγωνιστική περίοδο 2010-2011.

Η ακροδεξιά ιδεολογία, η ομοφοβία, ο ρατσισμός και ο μισογυνισμός είναι σημεία των καιρών, τονίζουν οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει το φαινόμενο του χουλιγκανισμού, και το ποδόσφαιρο αποτελεί την ιδανική βιτρίνα για τέτοιου είδους απόψεις. Τις μεγεθύνει. Υπάρχουν, όμως, και άλλοι λόγοι, για τους οποίους η βία των γηπέδων δείχνει ξανά το αποκρουστικό της πρόσωπο. Η ανεργία, η φτώχεια, η καταπίεση, η αβεβαιότητα, ο κοινωνικός αποκλεισμός, η κρίση αξιών, αλλά και το σκοτεινό Ιντερνετ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Οπως υπογραμμίζουν οι Times, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν πως ο στόχος του χουλιγκανισμού είναι η εξουσία. Το σύστημα. Ενα μέρος της εξέδρας εναντιώνεται προς όλους όσους θεωρεί υπεύθυνους, που δεν απολαμβάνει τη ζωή. Ή, ακόμη, το ίδιο το ποδόσφαιρο. «Τα βάζει» με τις ποδοσφαιρικές Αρχές, τις λίγκες, πολλές φορές με τους ιδιοκτήτες της αγαπημένης του ομάδας, επειδή το έχουν κάνει επιχείρηση, υπόθεση της «ελίτ».

«Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει ο παραμικρός χώρος για τη βία», δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, με αφορμή όσα συνέβησαν στον αγώνα Βραζιλίας – Αργεντινής στο «Μαρακανά». Ακούστηκε περισσότερο σαν ευχή. Κανείς και τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει τον νεοχουλιγκανισμό. Που έχει αλλάξει πρόσωπο σε σχέση με το παρελθόν, και έχει γίνει ακόμη πιο επικίνδυνος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...