1111
Ο Μάθιου Πέρι την άνοιξη του 2023. Ο ξαφνικός θάνατός του, στις 28 Οκτωβρίου 2023, είχε σοκάρει το χώρο του θεάματος | Dania Maxwell / Los Angeles Times via Getty Images/ Ideal Image

Η «βασίλισσα της κεταμίνης» και άλλοι τέσσερις που σκότωσαν τον Μάθιου Πέρι

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 13:04
Ο Μάθιου Πέρι την άνοιξη του 2023. Ο ξαφνικός θάνατός του, στις 28 Οκτωβρίου 2023, είχε σοκάρει το χώρο του θεάματος
|Dania Maxwell / Los Angeles Times via Getty Images/ Ideal Image

Η «βασίλισσα της κεταμίνης» και άλλοι τέσσερις που σκότωσαν τον Μάθιου Πέρι

Protagon Team Protagon Team 16 Αυγούστου 2024, 13:04

Διαστάσεις ενός γνήσιου αμερικανικού νεονουάρ –με πολύ Χόλιγουντ, πολλές ουσίες, πολύ κυνισμό και πολλή δυστυχία– εξέλαβε ξαφνικά ο θάνατος του ηθοποιού Μάθιου Πέρι, αγαπημένου σε όλον τον κόσμο από τον ρόλο του «Τσάντλερ» στη, θρυλική πια, τηλεοπτική σειρά «Τα Φιλαράκια».

Τον περασμένο Οκτώβριο, ο Πέρι είχε βρεθεί νεκρός στο υδρομασάζ του σπιτιού του. Λίγες ημέρες αργότερα, η ιατροδικαστική έρευνα εντόπισε στον οργανισμό του ίχνη κεταμίνης –η οποία συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Ηταν 54 ετών και ο θάνατός του ήταν το τέλος της αθωότητας. Ενα τέλος που τώρα μετασχηματίστηκε σε ένα θρίλερ, βγαλμένο από τα σκοτάδια της ψυχής του Λος Αντζελες.

Τον Δεκαπενταύγουστο, η εισαγγελία του Λος Αντζελες απήγγειλε κατηγορίες σε πέντε άτομα που συνδέονται με τον θάνατό του, προκαλώντας σοκ στην αμερικανική κοινή γνώμη –ιδίως στη Δυτική Ακτή είναι η πρώτη και σχεδόν μόνη είδηση του τελευταίου 24ωρου.

Από τις 28 Οκτωβρίου, όταν βρέθηκε η σορός του Πέρι στο σπίτι του, οι αρχές του Λος Αντζελες ερευνούσαν –και εξακολουθούν να ερευνούν– τον τρόπο με τον οποίο ο ηθοποιός έχασε τη ζωή του και έπειτα το πώς προμηθεύτηκε την ουσία που του προκάλεσε καρδιαγγειακή υπερδιέγερση και αναπνευστική καταστολή.

Οι Los Angeles Times κατέγραψαν τις έρευνες της αστυνομίας και της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών και έκαναν το προφίλ των συλληφθέντων: πρόκειται για δύο γιατρούς, τον προσωπικό βοηθό του ηθοποιού που έμενε μόνιμα μαζί του και ίσως του έκανε τη μοιραία ένεση κεταμίνης, έναν ντίλερ ναρκωτικών που ήταν γνωστός του Πέρι και –κυρίως– μια έμπορο ναρκωτικών που στις πιάτσες του LA αποκαλείται «βασίλισσα της κεταμίνης».

Με βάση τα στοιχεία της εισαγγελίας του Λος Αντζελες, η 41χρονη Τζαζβίν Σάνγκα, γνωστή ως «Ketamine Queen», από το βόρειο Χόλιγουντ εκτιμάται ότι προμήθευσε περίπου πέντε φιαλίδια του ναρκωτικού στον προσωπικό βοηθό του Πέρι στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, έναντι 11.000 δολαρίων (10.000 ευρώ). Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι η «βασίλισσα της κεταμίνης» πουλούσε μεθαμφεταμίνη και άλλα ναρκωτικά την τελευταία πενταετία, αλλά η κεταμίνη ήταν η ειδικότητά της. Δήλωνε «αυτοαπασχολούμενη τραγουδίστρια».

Ο δεύτερος συλληφθείς, 42χρονος δρ. Σαλβαδόρ Πλασένσια, γνωστός και ως «Δρ. Π.»,. κατηγορείται ότι χορήγησε μια ένεση κεταμίνης στον ηθοποιό στις 30 Σεπτεμβρίου, και στη συνέχεια άφησε φιαλίδια κεταμίνης, σύριγγες και οδηγίες για τη χορήγηση ενέσεων στον βοηθό του Πέρι, τον Κένεθ Ιγουαμάσα. Αντιμετωπίζει επτά κατηγορίες για διανομή κεταμίνης και δύο κατηγορίες για τροποποίηση και παραποίηση εγγράφων ή αρχείων που σχετίζονται με την ομοσπονδιακή έρευνα.

Ο 54χρονος δρ. Μαρκ Τσάβες, γιατρός με έδρα το Σαν Ντιέγκο, παραδέχτηκε ότι πούλησε ποσότητα κεταμίνης στον Πλασένσια, την οποία προμηθεύτηκε από πρώην κλινική στην οποία εργαζόταν, υποβάλλοντας ψευδή συνταγή στο όνομα ενός ασθενή του, χωρίς τη συγκατάθεσή του. Δήλωσε ένοχος για συνωμοσία για τη διανομή κεταμίνης σε σχέση με τον θάνατο του Πέρι. Οι αρχές διαπίστωσαν ότι οι δύο γιατροί γνωρίζονται και συνεργάζονται εδώ και χρόνια.

Ο τέταρτος συλληφθείς είναι ο 59χρονος Κένεθ Ιγουαμάσα, προσωπικός βοηθός του ηθοποιού, που τον φρόντιζε μένοντας μόνιμα μαζί του. Ομολόγησε την ενοχή του στις 7 Αυγούστου για διανομή θανατηφόρας δόσης κεταμίνης. Παραδέχθηκε ότι χορήγησε πολλές ενέσεις στον Πέρι χωρίς ιατρική εκπαίδευση την ημέρα του θανάτου του.

Ενας πέμπτος που συνελήφθη είναι ο 54χρονος Ερικ Φλέμινγκ, που περιγράφεται από τους εισαγγελείς ως ντίλερ ναρκωτικών και γνωστός του Πέρι. Παραδέχθηκε ότι έλαβε φιαλίδια κεταμίνης από τη Σάνγκα και μοίρασε 50 δόσεις του ναρκωτικού στον Ιουαμάσα – τις μισές από αυτές τέσσερις ημέρες πριν από το θάνατο του ηθοποιού. Ο Φλέμινγκ ομολόγησε την ενοχή του στις 8 Αυγούστου για συνωμοσία για τη διανομή κεταμίνης και για χορήγηση δόσης που οδήγησε σε θάνατο.

Η Σάνγκα συνελήφθη τον περασμένο Μάρτιο για κατηγορίες εμπορίας ναρκωτικών σε ξεχωριστή υπόθεση και κατέθεσε εγγύηση 100.000 δολαρίων (91.000 ευρώ). Κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι της στις 19 Μαρτίου, οι αρχές κατάσχεσαν 1.978 γραμμάρια χαπιών μεθαμφεταμίνης, 79 μπουκάλια υγρής κεταμίνης, 2.127 γραμμάρια χαπιών για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι Xanax, και 323 γραμμάρια ουσίας τα οποία εικάζεται ότι είναι παραισθησιογόνο μανιτάρι ψιλοκυβίνης 18.

Οι αρχές βρήκαν βιβλίο παραγγελιών με ποσά χιλιάδων δολαρίων. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η Σάνγκα είναι υπεύθυνη και για τον θάνατο του 33χρονου Κόντι Μακλόρι από υπερβολική δόση κεταμίνης, καθώς του πούλησε τη μοιραία δόση τον Αύγουστο του 2019, ώρες πριν τον θάνατό του. Λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με τις έρευνες στον υπολογιστή της, η Σάνγκα στο Google, «μπορεί η κεταμίνη να καταγραφεί ως αιτία θανάτου;».

«Αναρωτιέμαι πόσα θα πληρώσει αυτός ο ηλίθιος»

Ο κυνισμός των ανθρώπων που συνελήφθησαν για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι, σοκάρει. Ο επί χρόνια έμπιστος βοηθός του αγαπημένου ηθοποιού Κένεθ «Κένι» Ιγουαμάσα, χορήγησε τη θανατηφόρα δόση κεταμίνης, αποκάλυψαν οι την Πέμπτη οι αμερικανικές αρχές.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Μάρτιν Εστράντα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Πέρι ξανάρχισε να κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών το περασμένο φθινόπωρο. «Οι κατηγορούμενοι αυτοί επωφελήθηκαν από τα προβλήματα εθισμού του Μάθιου Πέρι για να πλουτίσουν», εξήγησε ο Εστράντα. Η έρευνα για τον θάνατο του ηθοποιού «αποκάλυψε την ύπαρξη ενός εκτεταμένου παράνομου εγκληματικού δικτύου, υπεύθυνου για τη διανομή μεγάλων ποσοτήτων κεταμίνης στον Μάθιου Πέρι και σε άλλους».

Εκπρόσωποι της εισαγγελίας του Λος Αντζελες και της Δίωξης Ναρκωτικών κάνουν ανακοινώσεις για τις συλλήψεις σχετικά με τον θάνατο του Μάθιου Πέρι (REUTERS/David Swanson)

Ο αξιωματούχος είπε ότι ο Δρ. Σαλβαδόρ Πλασένσια «συνεργάστηκε» με τον Ιγουαμάσα, ο οποίος ζούσε μαζί με τον Πέρι στο σπίτι του στο Λος Αντζελες, για να χορηγήσει περίπου 20 φιαλίδια κεταμίνης στον ηθοποιό σε διάστημα δύο μηνών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε σε δελτίο Τύπου την Πέμπτη ότι ο Ιγουαμάσα «παραδέχτηκε ότι έκανε επανειλημμένα ένεση στον Πέρι με κεταμίνη χωρίς ιατρική εκπαίδευση», συμπεριλαμβανομένων «πολλαπλών ενέσεων» την ημέρα που πέθανε. Ομολόγησε ένοχος στις 7 Αυγούστου και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Ο Ιγουαμάσα δηλώνει στο προφίλ του στο LinkedIn ότι εργαζόταν για τον Πέρι για περισσότερα από 25 χρόνια. Γράφει στο βιογραφικό του: «ανταποκρίνομαι καλύτερα σε χαοτικές καταστάσεις που απαιτούν τάξη. Είμαι διακριτικός, πιστός και τιμώ την απόλυτη εχεμύθεια».

Ο Ιγουαμάσα φέρεται να ήταν το άτομο που βρήκε τον Πέρι νεκρό στο τζακούζι του στο σπίτι στην Καλιφόρνια, τον περασμένο Οκτώβριο. Στο κυκλοφορικό σύστημα του Πέρι εντοπίστηκαν 3,54 μικρογραμμάρια ανά χιλιοστόλιτρο κεταμίνης.

Οι αρχές εντόπισαν τι είχε γράψει σε ένα SMS ο Πλασένσια, γιατρός επείγουσας φροντίδας στην Καλιφόρνια, για τον ηθοποιό. Η κυνικότητά του σοκάρει: «Αναρωτιέμαι πόσα θα πληρώσει αυτός ο ηλίθιος» αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας «ας το διαπιστώσουμε».

Οι δύο γιατροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του Μάθιου Πέρι ερευνώνται από το Ιατρικό Συμβούλιο της Καλιφόρνια, αλλά δεν τους ανασταλεί η άδειά τους, τουλάχιστον όχι ακόμη.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Δρ Πλασένσια, συχνά έκανε ένεση στον Πέρι με μεγάλες δόσεις κεταμίνης… χορηγώντας το φάρμακο ακόμα και στο σπίτι του ηθοποιού. O Πλασένσια, ο οποίος κινδυνεύει με κάθειρξη έως 120 ετών, επιμένει ότι είναι αθώος, ενώ ο Τσάβεζ παραδέχθηκε την ενοχή του και έκανε συμφωνία με τους εισαγγελείς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...