425
Απρίλιος 2024, περαστικός προσπερνά τον τοίχο με το σύνθημα κατά των επισκεπτών στη Βαρκελώνη. | Shutterstock

Η Βαρκελώνη θα απαγορεύσει τη βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες ως το 2028

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2024, 11:25
Απρίλιος 2024, περαστικός προσπερνά τον τοίχο με το σύνθημα κατά των επισκεπτών στη Βαρκελώνη.
|Shutterstock

Η Βαρκελώνη θα απαγορεύσει τη βραχυχρόνια μίσθωση σε τουρίστες ως το 2028

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουνίου 2024, 11:25

Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης περιγράφουν πλέον τους τουρίστες ως «ακρίδες»: έρχονται σαν σε τεράστια σμήνη, καταναλώνουν βουλιμικά δημόσιο χώρο, υπηρεσίες εστίασης —εκτοξεύοντας τις τιμές των τροφίμων— και διαθέσιμα διαμερίσματα —εκτοξεύοντας τις τιμές των σπιτιών— και έπειτα φεύγουν για να έρθουν οι επόμενοι να συνεχίσουν το ίδιο καταστροφικό έργο.

Η Βαρκελώνη, όπως και η Βενετία, ζουν τον εφιάλτη του υπερτουρισμού που έχει μετατρέψει τους κατοίκους σε ξένους στην ίδια τους την πόλη (η Αθήνα είναι η επόμενη, αν και προς το παρόν απολαμβάνει μακαρίως τα ευρώ των τουριστών που έχουν αλλάξει τη ζωή της πόλης δραματικά και μέσα σε ελάχιστα χρόνια). Και τώρα λαμβάνουν μέτρα (όχι η Αθήνα, οι άλλες πόλεις): Σε μια ιστορική κίνηση, η πόλη της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι από το 2028 θα απαγορεύσει τις ενοικιάσεις διαμερισμάτων σε τουρίστες!

Πρόκειται, όπως ανέφερε ο Guardian, για μια απροσδόκητη και δραστική κίνηση καθώς η δημοτική αρχή προσπαθεί να ελέγξει την έκρηξη τιμών ενοικίων που έχει μετατρέψει την πόλη σε ακατοίκητη για τους ίδιους της τους κατοίκους.

Την ανακοίνωση έκανε ο Τζομέ Κολμπόνι, καταλανός δήμαρχος της Αριστεράς, ο οποίος την Παρασκευή ανέφερε ότι τον Νοέμβριο του 2028 η πόλη της Βαρκελώνης θα ακυρώσει τις άδειες των 10.101 διαμερισμάτων που τώρα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

«Αντιμετωπίζουμε αυτό που θεωρούμε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Βαρκελώνης» ανέφερε ο δήμαρχος, εξηγώντας πως «από το 2029» και αν δεν υπάρξουν ανατροπές, «τα τουριστικά διαμερίσματα όπως τα ξέρουμε σήμερα, θα εξαφανιστούν από την πόλη».

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης σημείωσε ότι εξαιτίας της βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι κάτοικοι της πόλης δεν μπορούν να βρουν σπίτι, καθώς τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 68% σε μια δεκαετία και το κόστος αγοράς ακινήτου αυξήθηκε κατά 38%. Η πρόσβαση στη στέγη είναι πλέον ο Νο1 παράγοντας κοινωνικής ανισότητας, προσέθεσε ο Κολμπόνι.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε το γεγονός ότι οι περισσότεροι νέοι που φεύγουν από το (πατρικό) σπίτι τους, αναγκάζονται να φύγουν και από τη Βαρκελώνη», είπε. «Αυτά τα μέτρα δεν θα αλλάξουν την κατάσταση σε μία ημέρα. Χρειάζεται χρόνος. Αλλά είμαστε πλέον στο σημείο καμπής».

Οπως επεσήμανε ο Guardian, οι εθνικές κυβερνήσεις απολαμβάνουν τα οικονομικά ωφέλη του τουρισμού —αυξημένα έσοδα και λογιστική μεγέθυνση του ΑΕΠ—, όμως οι κάτοικοι βρίσκονται αποκλεισμένοι από όλο και μεγαλύτερες περιοχές που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς: η ραγδαία αλλαγή των γειτονιών προς το τουριστικότερο (το περιβόητο gentrification) και η προτίμηση των ιδιοκτητών ακινήτων στο εύκολο κέρδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι πλέον το κυρίαρχο θέμα στη δημόσια συζήτηση των περισσότερων κρατών, ιδίως του ευρωπαϊκού Νότου.

H υπουργός Στέγασης της Ισπανίας, Ιζαμπέλ Ροντρίγκεζ, στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, είπε ότι στηρίζει την απόφαση του δήμου της Βαρκελώνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...