1153
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας στην επίσημη κρατική δεξίωση στην Πιονγιάνγκ | Sputnik/Vladimir Smirnov/REUTERS

Η βαριά σκιά της Κίνας πάνω από τη νεόκοπη συμμαχία Πούτιν-Κιμ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 15:51
Οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας στην επίσημη κρατική δεξίωση στην Πιονγιάνγκ
|Sputnik/Vladimir Smirnov/REUTERS

Η βαριά σκιά της Κίνας πάνω από τη νεόκοπη συμμαχία Πούτιν-Κιμ

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουνίου 2024, 15:51

Η πρώτη επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Πιονγιάνγκ από το 2000, ήταν μια ευκαιρία για τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα να επιδείξουν τους δεσμούς φιλίας τους. Και το έπραξαν, με τον Κιμ να δηλώνει την «πλήρη υποστήριξή» του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Σεούλ, το Τόκιο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες διαβλέπουν μεγάλο κίνδυνο σε αυτά τα λόγια και στην καλοστημένη συνάντηση, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανάλυση του BBC. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οι δύο ηγέτες κρίνουν ότι έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλο. Ο Πούτιν χρειάζεται άμεσα πυρομαχικά για τον πόλεμο, και ο Κιμ χρειάζεται χρήματα.

Ωστόσο, η πραγματική δύναμη στην περιοχή, δεν ήταν παρούσα στην Πιονγιάνγκ – και ούτε επιθυμούσε να είναι. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στο κατώφλι της Κίνας, οπότε πρόσεξαν να μην προκαλέσουν το Πεκίνο, μια ζωτικής σημασίας πηγή τόσο εμπορίου, όσο και επιρροής για αυτά τα δύο καθεστώτα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Και παρόλο που ο Πούτιν χαιρετίζει τη «σταθερή φιλία» του με τον Κιμ, πρέπει να γνωρίζει ότι αυτή έχει ένα όριο – τον κινέζο πρόεδρο Σι.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο Σι δεν εγκρίνει την αναδυόμενη συμμαχία ανάμεσα στους δύο συμμάχους του, επισημαίνει το BBC. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Πεκίνο προέτρεψε τον πρόεδρο Πούτιν να μην επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Σι τον περασμένο Μάιο. Φαίνεται ότι οι κινέζοι αξιωματούχοι δεν ενέκριναν τη θέα της Βόρειας Κορέας ως τμήμα αυτής της συνάντησης κορυφής.

Ο Σι δέχεται ήδη σημαντική πίεση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να μειώσει τη στήριξή του στη Μόσχα, και να σταματήσει να της πουλά στρατιωτικά υλικά που τροφοδοτούν τον πόλεμό της στην Ουκρανία. Το Πεκίνο δεν μπορεί να αγνοήσει αυτές τις προειδοποιήσεις, γράφει το BBC.

Οπως ο κόσμος χρειάζεται την κινεζική αγορά, έτσι και η Κίνα χρειάζεται ξένους τουρίστες και επενδύσεις για να αντιμετωπίσει την υποτονική ανάπτυξή της και να διατηρήσει τη θέση της ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Τώρα προσφέρει ταξίδια χωρίς βίζα σε επισκέπτες από μέρη της Ευρώπης, καθώς και σε εκείνους από την Ταϊλάνδη και την Αυστραλία. Παράλληλα, τα κινέζικα πάντα αποστέλλονται και πάλι σε ξένους ζωολογικούς κήπους.

Οι αντιλήψεις έχουν σημασία για τον φιλόδοξο ηγέτη της Κίνας, ο οποίος θέλει να αναλάβει μεγαλύτερο παγκόσμιο ρόλο και να αμφισβητήσει την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ, αναφέρει το BBC. Σίγουρα δεν θέλει να γίνει διεθνής παρίας, ή να αντιμετωπίσει νέες πιέσεις από τη Δύση. Παράλληλα, συνεχίζει τη διαχείριση της σχέσης του με τη Μόσχα.

Αν και δεν έχει καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία, μέχρι στιγμής δεν έχει παράσχει και σημαντική στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής του περασμένου Μαΐου, η επιφυλακτική ρητορική του παρατηρήθηκε σε αντιδιαστολή με τις έντονες φιλοφρονήσεις του Πούτιν στον Σι.

Μέχρι στιγμής, η Κίνα έχει επίσης προσφέρει πολιτική κάλυψη στις προσπάθειες του Κιμ να προωθήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο, εμποδίζοντας επανειλημμένα τις κυρώσεις που δρομολογούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εναντίον της Βόρειας Κορέας στα Ηνωμένα Εθνη.

Οι πυρηνικές δοκιμές της Πιονγιάνγκ επέτρεψαν στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αφήσουν στην άκρη την πικρή ιστορία των μεταξύ τους σχέσεων, για να υπογράψουν μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ. Και όταν οι εντάσεις αυξάνονται, όλο και περισσότερα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ εμφανίζονται στα ύδατα του Ειρηνικού, πυροδοτώντας τους φόβους του Σι για τη δημιουργία ενός «NATO της Ανατολικής Ασίας».

Το BBC κρίνει ότι οι αποδοκιμασίες του Πεκίνου μπορεί να αναγκάσουν τη Ρωσία να επανεξετάσει την πώληση τεχνολογίας στους Βορειοκορεάτες. Η πιθανότητα να συμβεί μια τέτοια οπλική συμφωνία είναι παράλληλα και μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες των ΗΠΑ, όπως επισημαίνει.

Οι κινήσεις κολακείας του Κιμ προς το πρόσωπο του επίσημου προσκεκλημένου του προκάλεσαν χλιαρές αντιδράσεις εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν (KCNA/REUTERS)

Παρότι το πυροβολικό που μπορεί να προσφέρει η Βόρεια Κορέα θα αποτελούσε ένεση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ανταλλαγή του με τεχνολογία πυραύλων δεν εξυπηρετεί τα σχέδια της Μόσχας. Ο Πούτιν έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι δεν αξίζει τον κόπο να εκνευρίζει την Κίνα, η οποία αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, και παραμένει ένας κρίσιμος σύμμαχός του σε μια διεθνή κοινότητα που τον έχει απομονώσει.

Η Πιονγιάνγκ, από την άλλη, χρειάζεται ακόμη περισσότερο την Κίνα. Είναι η μόνη χώρα πλην της Ρωσίας που μπορεί να επισκέπτεται ο Κιμ. Κάπου ανάμεσα στο ένα τέταρτο και στο 50% του πετρελαίου της Βόρειας Κορέας προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά τουλάχιστον το 80% των εμπορικών συναλλαγών της είναι με την Κίνα. Εν ολίγοις, όσο κι αν οι Πούτιν και Κιμ εμφανίζονται ως σύμμαχοι, η σχέση τους με την Κίνα είναι πολύ πιο σημαντική.

Παρά τον ορκισμένο αγώνα τους ενάντια στην «ιμπεριαλιστική Δύση», αυτή η προσέγγιση δεν είναι παρά μια σύμπραξη εν καιρώ πολέμου, σημειώνει το BBC. Μπορεί να εξελιχθεί, αλλά, προς το παρόν, φαίνεται εντελώς συναλλακτική – ακόμη και όταν αναβαθμίζουν τη συνεργασία τους στο επίπεδο της «συμμαχίας».

Η συμφωνία με τον βαρύγδουπο τίτλο «Συνολική Στρατηγική Συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, που ανακοινώθηκε στη συνάντηση ανάμεσα στον Πούτιν και τον Κιμ, δεν συνιστά εγγύηση ότι η Πιονγιάνγκ μπορεί να συνεχίσει να προμηθεύει πυρομαχικά στη Μόσχα.  Ο Κιμ χρειάζεται τις προμήθειες για τη χώρα του, καθώς έχει ένα δικό του μέτωπο για να συντηρήσει – τα σύνορα της Αποστρατιωτικοποιημένης Ζώνης με τη Νότια Κορέα.

Παράλληλα, στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν στο BBC ότι Ρωσία και Βόρεια Κορέα χρησιμοποιούν διαφορετικά λειτουργικά οπλικά συστήματα, με τα βορειοκορεατικά να είναι χαμηλής ποιότητας και να γερνούν. Και το πιο σημαντικό – οι δύο χώρες δεν έχουν αναπτύξει τις σχέσεις τους εδώ και δεκαετίες.

Την περίοδο που είχε φιλικές σχέσεις με τη Δύση, ο Πούτιν επέβαλε κυρώσεις στην Πιονγιάνγκ δύο φορές – και μάλιστα συμμάχησε με τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, ώστε να πείσουν τη Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στη διάρκεια μιας διπλωματικής δίνης στην οποία βρέθηκε ο Κιμ το 2018, είχε μόλις μία συνάντηση με τον Πούτιν – σε αντίθεση με τις τρεις που πραγματοποίησε με τον τότε πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν.

Αντάλλαξε «ερωτικές επιστολές» με τον τότε αμερικανό πρόεδρο Τραμπ, πριν τις τρεις συναντήσεις που είχαν. Παράλληλα, πραγματοποίησε τρεις συνόδους κορυφής με τον πρόεδρο Σι – τον πρώτο διεθνή ηγέτη που συνάντησε ποτέ. Ο ρώσος πρόεδρος είναι διπλωματικά νεοφερμένος για τον Κιμ – κι όμως, δεν του περίσσευαν τα χαμόγελα μπροστά στα μεγαλεία των κόκκινων χαλιών και των ροδοπέταλων που του έστρωσε ο οικοδεσπότης του.

Το άρθρο του ρώσου ηγέτη στην κρατική εφημερίδα της Βόρειας Κορέας υπογράμμισε τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών να «αντιτεθούν αποφασιστικά» στις φιλοδοξίες της Δύσης να «εμποδίσει την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης, βασισμένης στον αμοιβαίο σεβασμό για τη δικαιοσύνη». Ελλειπε, όμως, η συσσωρευμένη κολακεία που εξέφρασε στον Σι, τον οποίο χαρακτήρισε «αδελφό», ενώ επαίνεσε μέχρι και την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας.

Σίγουρα δεν θα τολμούσε να στήσει τον πρόεδρο Σι για ώρες, όπως έκανε στην Πιονγιάνγκ, επισημαίνει το BBC, καταλήγοντας: «Απέναντι στην Κίνα, ο Πούτιν και ο Κιμ είναι ουσιαστικά ικέτες – χωρίς αυτήν και τα δύο καθεστώτα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Ισως όχι υπαρξιακά, αλλά σίγουρα σημαντικά».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...