459
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα επιθεωρούν γερμανούς φαντάρους στη Λιθουανία | REUTERS/Andreas Rinke

Η Βαλτική υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεν φοβάται!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 10:02
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα επιθεωρούν γερμανούς φαντάρους στη Λιθουανία
|REUTERS/Andreas Rinke

Η Βαλτική υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ δεν φοβάται!

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουνίου 2022, 10:02

Σε εκτενές ρεπορτάζ του από τα λιθουανικά εδάφη που βρίσκονται στον λεγόμενο Διάδρομο Σουβάλκι του Καλίνινγκραντ, οι Times του Λονδίνου παρουσίασαν το γενναίο φρόνημα των Λιθουανών που ετοιμάζονται να υποστούν ρωσική επίθεση. Οι συντάκτες έγραψαν το συγκεκριμένο κείμενο για να καταδείξουν τους φόβους αλλά και την αποφασιστικότητα των κατοίκων της Βαλτικής την ώρα που στη Μαδρίτη διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Με δεδομένο το εμπάργκο που επέβαλαν οι Λιθουανοί στα μεταφερόμενα με τρένο στο Καλίνινγκραντ ρωσικά προϊόντα, οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει απειλές ότι θα καταλάβουν τον συγκεκριμένο Διάδρομο στο λιθουανικό έδαφος ώστε να εφοδιάζουν το Καλίνινγκραντ. Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos το είπε απερίφραστα: «Η Λιθουανία έθεσε υπό αμφισβήτηση τα σύνορά της. Αυτοπυροβολήθηκε όχι μόνο στο πόδι, αλλά και στο κεφάλι».

Οι Times παρατήρησαν ότι τις τελευταίες ημέρες, μαζί με τις απειλές, η Ρωσία έχει πυροδοτήσει έναν μηχανισμό παραπληροφόρησης και κυβερνοπολέμου εις βάρος των υποδομών της Λιθουανίας. Τους κάνουν πόλεμο νεύρων. Εκφοβίζουν την κοινωνία με στόχο να πιέσει την κυβέρνηση για άμεση αλλαγή πλεύσης. Ομως «αυτό είναι πολύ απίθανο να συμβεί, αφού η κυβέρνηση είναι συνηθισμένη να αντιμετωπίζει τέτοιες απειλές».

Στα πραγματολογικά στοιχεία οι Λονδρέζοι σημείωσαν ότι σήμερα «η Λιθουανία αντλεί λίγη από την ηλεκτρική ενέργειά της από το δίκτυο της σοβιετικής εποχής που μοιράζεται με τη Ρωσία, με τη Λευκορωσία και με τους δύο γείτονές της στη Βαλτική, αλλά είναι έτοιμη για διακοπή». Οι ειδικοί με τους οποίους συνομίλησαν οι Times διαβεβαίωσαν ότι οι Λιθουανοί «καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσεις, αν θέλεις να είσαι ανεξάρτητος».

Μάλιστα ο υπουργός Αμυνας της Λιθουανίας, Αρβιντας Ανουσάουσκας ονόματι είπε ότι «καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις διοικούνται από ηλιθίους, μπορεί να συμβεί οτιδήποτε». Εδειξε, όμως, εμπιστιοσύνη στο ΝΑΤΟ: «Είμαστε ρεαλιστές, έχουμε συμμάχους, ξέρουμε τι μέτρα μπορούμε να λάβουμε». Την ίδια «ισχυρή πίστη στην αποτρεπτική δύναμη της ατομικής ομπρέλας του ΝΑΤΟ» έχουν και οι πολίτες, σημείωσαν οι βρετανοί δημοσιογράφοι.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συντάκτες των Times είναι μάλλον καθησυχαστικό για τους Λιθουανούς. Εγραψαν ότι «η Ρωσία έχει εξαντληθεί στρατιωτικά στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας, άρα δεν είναι ρεαλιστική η πιθανότητα να ανοίξει και άλλο μέτωπο ο Πούτιν». Δηλαδή «δεν θα διακινδυνεύσει άμεση σύγκρουση με τις πυρηνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ».

Πάντως τα τρία κράτη της Βαλτικής χρησιμοποιούν τη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής για να ασκήσουν πίεση ώστε «να επεκταθεί η άμυνα του ΝΑΤΟ στο έδαφός τους». Βάσει των πληροφοριών εκ Λονδίνου, «η Συμμαχία σχεδιάζει να ενισχύσει τη δύναμη ταχείας αντίδρασης, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σε μόλις δύο ημέρες, από 40.000 στρατιώτες σε περισσοτέρους των 300.000 – όμως η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία θέλουν πολύ περισσότερα πράγματα, και άλλους οπλίτες και άλλα πολεμικά αεροσκάφη και ισχυρή πυραυλική άμυνα» για να αντιμευτωπίσουν τη Ρωσία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...