790
| REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Η UEFA κατέβηκε από το ροζ συννεφάκι της

Sportscaster Sportscaster 24 Απριλίου 2020, 14:19
|REUTERS/Denis Balibouse/File Photo

Η UEFA κατέβηκε από το ροζ συννεφάκι της

Sportscaster Sportscaster 24 Απριλίου 2020, 14:19

Αργησαν, αλλά το κατάλαβαν: για την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων δεν μπορεί να υπάρξει μια ενιαία λύση για όλη την Ευρώπη. Η διασπορά του κορονοϊού είναι πολύ διαφορετική από χώρα σε χώρα. Το ίδιο και οι υποδομές ή τα μέσα που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την προστασία όσων εμπλέκονται σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα (ποδοσφαιριστών, προπονητών, διαιτητών, ή του προσωπικού που εργάζεται στο γήπεδο και στις τηλεοπτικές μεταδόσεις). Κάθε κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία με τον δικό της τρόπο. Και η επιστροφή στη δράση είναι ένα ρίσκο, που άλλες λίγκες αξίζει να αναλάβουν, κι άλλες όχι. Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA άνοιξε, επιτέλους, τα μάτια της στην πραγματικότητα.

Η απειλή -«εάν τερματίσετε πρόωρα το πρωτάθλημα, θα αποκλείσω τις ομάδες σας από τα Κύπελλα Ευρώπης»- έγινε παραίνεση: «Εξαντλήστε όλα τα περιθώρια, προκειμένου να ολοκληρώσετε τις σεζόν». Για πρώτη φορά η UEFA αναγνωρίζει στις χώρες – μέλη της το δικαίωμα να διατηρήσουν τις αθλητικές δραστηριότητες σε αναστολή, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημόσιας υγείας, αλλά και στις λίγκες τη δυνατότητα να αρνηθούν την επανέναρξη των πρωταθλημάτων τους, αν αυτή μπορεί να βλάψει οικονομικά τη διοργάνωση ή τους συλλόγους της.

Σε αυτή τη θεαματική στροφή της UEFA προς τον ρεαλισμό βοήθησε, ασφαλώς, η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να παρατείνει την απαγόρευση όλων των αθλητικών δράσεων μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου (τουλάχιστον). Η Eredivisie, το πρώτο μεγάλο πρωτάθλημα στην Ευρώπη που έβαλε τελεία στην εφετινή σεζόν, έκανε τους αξιωματούχους του ποδοσφαίρου να καταλάβουν ότι τώρα παίζει μπάλα… ο κορονοϊός. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικό από τη ζωή. Ετσι, στην τηλεδιάσκεψη της Πέμπτης η Εκτελεστική Επιτροπή… κατέβηκε από το ροζ συννεφάκι της και κοίταξε το πρόβλημα στα μάτια, δίνοντας κατευθυντήριες γραμμές για κάθε ενδεχόμενο.

– Εάν οι ημερομηνίες για την ολοκλήρωση ενός πρωταθλήματος δεν επαρκούν, η ντιρεκτίβα προς τις λίγκες είναι να το συντομεύσουν, αλλάζοντας το αρχικό του format. Αντί να παιχθούν όλες οι αγωνιστικές που υπολείπονται, να διεξαχθούν πλέι-οφ ή μίνι τουρνουά, που θα κρίνουν τον πρωταθλητή, τις ευρωπαϊκές θέσεις και τις θέσεις υποβιβασμού. Ή, αν δεν υπάρχει χρόνος ούτε για κανονικά πλέι-οφ, κάποιοι διπλοί αγώνες να γίνουν μονοί. Στην ελληνική Σούπερ Λιγκ, για παράδειγμα, οι δέκα αγωνιστικές θα μπορούσαν να μειωθούν στις μισές.

– Εάν ένα πρωτάθλημα τερματιστεί άμεσα, η οδηγία αφήνει τη λύση στη διακριτική ευχέρεια κάθε λίγκας, «λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στη συγκεκριμένη διοργάνωση». Είναι λογικό. Στην Ολλανδία, Αγιαξ και Αλκμααρ μοιράζονται την 1η θέση με τους ίδιους (56) βαθμούς σε 25 αγώνες. Ο Αγιαξ υπερτερεί στη διαφορά τερμάτων, όμως η Αλκμααρ τον έχει νικήσει και στα δύο μεταξύ τους παιχνίδια (1-0 και 2-0). Η άποψη της ολλανδικής ομοσπονδίας είναι, ότι θα ήταν άδικο να αναδειχθεί πρωταθλητής. Ενδέχεται, μάλιστα, να μην το επιθυμεί και ο ίδιος, επειδή -σύμφωνα με την De Telegraaf- έχει τάξει τεράστια πριμ στους παίκτες του για την κατάκτηση του τίτλου, ενώ οι χορηγοί αρνούνται να του δώσουν χρήματα που του οφείλουν. Η τελική απόφαση αναμένεται σήμερα (Παρασκευή).

Στο Βέλγιο, που ετοιμάζεται για οριστική διακοπή, η επικρατούσα τάση είναι να στεφθεί πρωταθλήτρια η Μπριζ, η οποία είχε εξασφαλίζει σημαντική βαθμολογική διαφορά μία αγωνιστική πριν από την έναρξη των πλέι-οφ. Κανείς δεν θα διαμαρτυρηθεί εάν συμβεί το ίδιο και στην Αγγλία, όπου η Λίβερπουλ κάλπαζε προς την πιο εμφατική κατάκτηση τίτλου δρα χρονικά της Πρέμιερ Λιγκ.

– Εάν ένα πρωτάθλημα δεν ολοκληρωθεί, τα εισιτήρια για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν θα προκύψουν από τη βαθμολογία που «πάγωσε» τη στιγμή της διακοπής. Από την Ολλανδία, για παράδειγμα, στο Champions League θα παίξει ο Αγιαξ, ακόμη κι αν δεν αναδειχθεί πρωταθλητής, ενώ η Αλκμααρ θα συμμετάσχει στους προκριματικούς, ως δεύτερη. Η UEFA απαιτεί, οι προκρίσεις για τις διοργανώσεις της (του 2020-2021) να προκύψουν από καθαρά αθλητικά κριτήρια. Αυτό θα συμβεί με το σύστημα «Points per Game» (πόντοι ανά παιχνίδι), καθώς σε κάποιες χώρες (π.χ. Αγγλία) δεν έχουν δώσει τον ίδιο αριθμό αγώνων όλες οι ομάδες.

Η οριστική διακοπή στην Ολλανδία, ή στο Βέλγιο που αναμένεται να ακολουθήσει, δεν θα κοστίσει στην UEFA, αφού όλες οι ολλανδικές και οι βελγικές ομάδες έχουν, ήδη, αποκλειστεί από το Champions και το Europa League. Ο… τρόμος της είναι, να μη συμβεί το ίδιο με τα πρωταθλήματα της Αγγλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας (που στη χθεσινή ανακοίνωση αναφέρθηκαν ως «special cases» (ειδικές περιπτώσεις). Διότι 15 σύλλογοι (στο σύνολο) από
αυτές τις τρεις χώρες εξακολουθούν να αγωνίζονται στις εφετινές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, που σχεδιάζεται -πρώτα ο κορονοϊός- να ολοκληρωθούν τον Αύγουστο.

Η UEFA επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία πως η υγεία των παικτών, των θεατών και όλων όσοι εμπλέκονται με το ποδόσφαιρο είναι το κύριο μέλημά της. Αλλά, όλο και περισσότεροι επιστήμονες (αθλητίατροι, γιατροί των ομάδων, κ.λπ.) εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το πόσα ματς μπορεί να αντέξει ο οργανισμός ενός ποδοσφαιριστή μέσα στον καύσωνα του καλοκαιριού, με μια εξαιρετικά απαιτητική σεζόν -λόγω Euro- να ακολουθεί. Τις ανησυχίες αυτές οι «στρατηγοί» της Νιόν κάνουν πως δεν τις ακούν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...