568
Καθόλου ευχαριστημένη δεν είναι η πρωθυπουργός της Ιταλίας με τις συζητήσεις για την ηγεσία της ΕΕ | REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Η Τζόρτζια Μελόνι οργισμένη: αποφάσισαν χωρίς αυτήν για τη Φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2024, 14:58
Καθόλου ευχαριστημένη δεν είναι η πρωθυπουργός της Ιταλίας με τις συζητήσεις για την ηγεσία της ΕΕ
|REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Η Τζόρτζια Μελόνι οργισμένη: αποφάσισαν χωρίς αυτήν για τη Φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2024, 14:58

Εντονα αντέδρασε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, για τις παρασκηνιακές συμφωνίες που αφορούν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ, λέγοντας ότι είναι «σουρεαλιστικό» να μη λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των ευρωπαίων ψηφοφόρων.

«Υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι οι πολίτες δεν είναι αρκετά σοφοί για να λάβουν ορισμένες αποφάσεις και ότι η ολιγαρχία είναι η μόνη αποδεκτή μορφή δημοκρατίας, αλλά διαφωνώ», είπε η Μελόνι απευθυνόμενη στο ιταλικό κοινοβούλιο την Τετάρτη 26 Ιουνίου, σύμφωνα με το POLITICO.

Ηταν μία ημέρα αφότου έξι ηγέτες της ΕΕ από τα κενροδεξιά και κεντροαριστερά κόμματα ανακοίνωσαν ότι η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα και η Εσθονή Κάγια Κάλλας θα πρέπει να λάβουν τις υψηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την υπηρεσία εξωτερικής πολιτικής, αντίστοιχα.

Τα ίδια ονόματα κυκλοφόρησαν ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Φον ντερ Λάιεν ήταν ο μεγάλος νικητής αυτών των εκλογών, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετατοπίστηκε περισσότερο προς τα δεξιά, με την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) στην οποία ανήκει η Μελόνι, να κερδίζει έδρες.

Η Μελόνι θέλει αυτή η αλλαγή να αντικατοπτρίζεται στη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. Την Τετάρτη, είπε ότι οι ηγέτες της ΕΕ φαίνεται να μπαίνουν στον πειρασμό να «κρύψουν τη σκόνη κάτω από το χαλί» αντί να αναγνωρίσουν ότι πολλοί ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την ΕΕ.

Ονόμασε την ΕΕ «έναν επεμβατικό γραφειοκρατικό γίγαντα» και ζήτησε να μεταφερθεί στην Ιταλία η θέση του Ευρωπαίου Επιτρόπου που θα αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία.

Στα σχόλιά της την Τετάρτη, μια ημέρα πριν από τη συνάντηση των εθνικών ηγετών στις Βρυξέλλες, η Μελόνι είπε ότι ήταν «σουρεαλιστικό» να παρουσιάζονται ονόματα για κορυφαίες θέσεις της ΕΕ «χωρίς καν να προσποιούνται ότι συζητούν για τα μηνύματα που έλαβαν από τους ψηφοφόρους».

Η Μελόνι έχει επισημάνει ότι η ομάδα της είναι αυτή τη στιγμή η τρίτη μεγαλύτερη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο των 720 εδρών, προηγούμενη των Φιλελευθέρων.

Στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Μελόνι προσδοκά σε ένα κορυφαίο οικονομικό χαρτοφυλάκιο για τη Ρώμη, μαζί με τη θέση ενός εκτελεστικού αντιπροέδρου ή αντιπροέδρου στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Τεχνικά, η Φον ντερ Λάιεν δεν χρειάζεται την υποστήριξη όλων των ηγετών της ΕΕ για να επιλεγεί για άλλη μια θητεία. Μπορεί να αρκεστεί με την υποστήριξη της πλειοψηφίας τους και χωρίς την υποστήριξη της ιταλίδας πρωθυπουργού.

Ενας διπλωμάτης της ΕΕ είπε στο POLITICO: «Δεν υπάρχει πρόβλημα αν πρέπει να κάνουμε αυτή τη συμφωνία χωρίς τη συγκατάθεση της Μελόνι».

Ομως, πολιτικά, το θέμα είναι πιο σύνθετο. Η Μελόνι δεν είναι μόνο η ηγέτις της τρίτης μεγαλύτερης ομάδας του ευρωκοινοβουλίου, αλλά είναι επίσης ανάμεσα στους λίγους ευρωπαίους ηγέτες που βγήκαν ενισχυμένοι από τις ευρωεκλογές.

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και ελπίζουν να κλείσουν το θέμα με τις κορυφαίες θέσεις, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μπορέσει να ψηφίσει για δεύτερη θητεία τη Φον ντερ Λάιεν στα μέσα Ιουλίου.

Σε μια σιωπηρή επίθεση στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπέστη βαριά ήττα στις εκλογές, η Μελόνι είπε ότι «θα πολεμά πάντα εναντίον» εκείνων που πιέζουν για «ένα ολιγαρχικό και τεχνοκρατικό όραμα για την πολιτική και την κοινωνία», επειδή προσπαθούν να «κρατήσουν τη δύναμη ακόμα και ευρισκόμενοι σε θέση αδυναμίας».

«Το θέμα είναι να μην αποκλείουμε κανέναν. Το θέμα είναι ότι υπάρχει μια πολιτική πραγματικότητα που αναδύεται από τις ευρωεκλογές, η οποία είναι η επιβεβαίωση του συνασπισμού μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλδημοκρατών και του Renew, ένας συνασπισμός στον οποίο δεν ανήκει το ECR», είπε στο POLITICO αξιωματούχος των Ηλυσίων, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...