Οι νέοι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ εκφράζουν ανοικτά τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην κυβέρνηση Μπάιντεν, κυρίως αναφορικά με την πολιτική της για τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και για τον πόλεμο στη Γάζα. Ολα αυτά δεν πρέπει να τους αποτρέψουν από το να ψηφίσουν για να εμποδίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ξανά πρόεδρος της χώρας, προειδοποίησε η ηθοποιός και ακτιβίστρια Τζέιν Φόντα.
«Καταλαβαίνω γιατί οι νέοι είναι θυμωμένοι και πληγωμένοι», είπε η Φόντα. «Αυτό που θέλω να τους πω είναι: Μη μείνετε εκτός σε αυτές τις εκλογές, όσο θυμωμένοι κι αν είστε. Μην ψηφίζετε τρίτους, όσο θυμωμένοι κι αν είστε. Διότι αυτό θα εκλέξει τελικά κάποιον που θα σας αρνηθεί οποιαδήποτε φωνή στο μέλλον. Εάν ενδιαφέρεστε πραγματικά για τη Γάζα, ψηφίστε για να έχετε φωνή, ώστε να μπορείτε να κάνετε κάτι για αυτό. Και να είστε έτοιμοι να βγείτε στους δρόμους, κατά εκατομμύρια, και να παλέψετε για αυτό».
Η Φόντα έκανε τις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε η παγκόσμια συνεργασία ΜΜΕ Covering Climate Now και στην οποία συμμετείχαν ο Guardian, το CBS News και το περιοδικό Rolling Stone.
Η πραγματοποίηση μεγάλων κοινωνικών αλλαγών απαιτεί μαζικές, μη βίαιες διαμαρτυρίες στους δρόμους, καθώς και εκλογική οργάνωση, είπε η Φόντα. Με τεράστια πείρα 50 ετών στον ακτιβισμό, από τον πόλεμο του Βιετνάμ και τις αντιπυρηνικές διαμαρτυρίες της τη δεκαετία του 1970, έως τις μετέπειτα κινητοποιήσεις της για την οικονομική δημοκρατία, τα δικαιώματα των γυναικών και το κλίμα, η Φόντα συνέχισε: «Η ιστορία μας δείχνει ότι χρειάζεστε εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους, αλλά επίσης χρειάζεστε ανθρώπους στην εξουσία με αυτιά και καρδιά για να ακούνε τις διαμαρτυρίες μας, να ακούνε τα αιτήματά μας».
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης, είπε η ηθοποιός, ο πρόεδρος Ρούζβελτ συμφώνησε να βοηθήσει τις μάζες των ανέργων. Ο ίδιος είχε πει ότι ο κόσμος έπρεπε «να τον αναγκάσει να το κάνει», διαφορετικά δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει την αντίσταση από το κατεστημένο. «Υπάρχει και σήμερα μια ευκαιρία να τους αναγκάσουμε να το κάνουν, μόνο αν είναι η Κάμαλα Χάρις και ο Τιμ Γουόλζ στον Λευκό Οίκο», είπε. «Δεν έχουμε, όμως, καμία ελπίδα εάν ο Τραμπ και ο Βανς κερδίσουν αυτές τις εκλογές».
Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν κατά το ήμισυ μέχρι την επόμενη δεκαετία, σημείωσε η Φόντα, επομένως η Χάρις θα πρέπει να πιεστεί «να σταματήσει τις γεωτρήσεις και τις εξορύξεις. Καμία νέα ανάπτυξη ορυκτών καυσίμων δεν πρέπει να επιτραπεί». Ο Τραμπ, από την άλλη πλευρά, έχει υποσχεθεί ότι θα «τρυπήσει, μωρό μου, θα τρυπήσει». «Για μια φορά, ας τον πιστέψουμε. Η επιλογή είναι πολύ σαφής: ψηφίζουμε για το μέλλον ή ψηφίζουμε υπέρ της καύσης του πλανήτη;», συνέχισε η ηθοποιός.
Η Φόντα, σύμφωνα με τον Guardian, ίδρυσε πριν από τρία χρόνια την Επιτροπή Πολιτικής Δράσης για το Κλίμα Jane Fonda Climate, με στόχο να βοηθήσει να εκλεγούν «υπέρμαχοι του κλίματος» σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης: εθνικό, κρατικό και τοπικό. «Η Επιτροπή μας επικεντρώνεται στις τοπικές κυβερνήσεις, σε δημάρχους, νομοθέτες πολιτειών, συμβούλια κομητειών», είπε. «Είναι απίστευτο πόση επίδραση μπορούν να έχουν οι άνθρωποι που κατέχουν αυτές τις θέσεις στα κλιματικά ζητήματα».
Σαράντα δύο από τους 60 υποψηφίους που υποστήριξε η Επιτροπή το 2022 κέρδισαν τις κάθε είδους εκλογές. Το 2024, η Επιτροπή παρέχει χρήματα, προσέγγιση ψηφοφόρων και δημοσιότητα σε περισσότερους από 100 υποψηφίους σε βασικές αμφίρροπες πολιτείες και στην Καλιφόρνια, την πολιτεία καταγωγής της ίδιας της Φόντα. Η Καλιφόρνια είναι «η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και μια πετρελαιοπαραγωγική πολιτεία», εξήγησε, «άρα αυτό που συμβαίνει στην Καλιφόρνια έχει πολύ ευρύτερο αντίκτυπο από την ίδια την πολιτεία».
Η Φόντα επίσης, για πρώτη φορά στη ζωή της, έχει τόσο ενεργητική συμμετοχή στη φετινή προεδρική εκστρατεία, «λόγω έκτακτης ανάγκης» που απορρέει από την κλιματική αλλαγή. Σκοπεύει να επισκεφτεί κάθε αμφίρροπη πολιτεία και όπως είπε: «Οταν είμαι εκεί θα υποστηρίξω τη Χάρις και μετά θα υποστηρίξω και τους υποψηφίους που έχει επιλέξει η Επιτροπή».
Η Επιτροπή της έχει έναν αυστηρό κανόνα, γράφει ο Guardian: Υποστηρίζει μόνο υποψηφίους που δεν δέχονται χρήματα από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. «Ο κλάδος κρατάει ασφυκτικά την κυβέρνησή μας», είπε η Φόντα. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί θέλουν δράσεις για το κλίμα, οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι τους συχνά δεν τις κάνουν. Στην Καλιφόρνια, είπε, «έχουμε τόσους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς που εμποδίζουν συστηματικά τις πολιτικές για το κλίμα, επειδή παίρνουν χρήματα από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων. Είναι πολύ δύσκολο να σταθείς απέναντι σε ανθρώπους που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά σου».
Η Φόντα κατηγόρησε επίσης τα κυρίαρχα ΜΜΕ ότι δεν έκαναν καλύτερη δουλειά στην ενημέρωση του κοινού σχετικά με την κλιματική έκτακτη ανάγκη και την αφθονία των λύσεων. Παρακολουθώντας το ντιμπέιτ Χάρις – Τραμπ, σκέφτηκε ότι «η Κάμαλα τα πήγε πολύ καλά». Αλλά «είμαι πολύ ενοχλημένη που η Νο 1 κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αυτή τη στιγμή χρειάστηκε μιάμιση ώρα για να εμφανιστεί στη συζήτηση και δεν αναλύθηκε εις βάθος», πρόσθεσε. «Ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τι αντιμετωπίζουμε! Τα ΜΜΕ πρέπει να είναι πιο προσεκτικά σχετικά με τη σύνδεση των ακραίων καιρικών φαινομένων με την κλιματική αλλαγή. Αρχίζουν να το κάνουν, αλλά όχι αρκετά».
Η Φόντα ήταν πάντα φανατικά αντίθετη με την πυρηνική ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό πρωταγωνίστησε, αλλά ήταν και παραγωγός, στην προφητική ταινία «Το Σύνδρομο της Κίνας», που βγήκε στους κινηματογράφους λίγες ημέρες πριν από το ατύχημα του αντιδραστήρα στο Three Mile Island το 1979. Σήμερα, εξακολουθεί να απορρίπτει την ιδέα ότι η πυρηνική ενέργεια είναι λύση για το κλίμα.
«Κάθε φορά που μιλώ δημόσια, κάποιος με ρωτάει αν οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες είναι μια λύση», είπε. «Πέρασα πολύ χρόνο ερευνώντας τους και υπάρχει ένα αναπόφευκτο πρόβλημα: κανένας πυρηνικός αντιδραστήρας κανενός είδους –ο παραδοσιακός ή ο μικρότερος ή ο αρθρωτός– δεν έχει κατασκευαστεί σε λιγότερο από 10 με 20 χρόνια. Δεν έχουμε τόσο χρόνο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση μέχρι τη δεκαετία του 2030. Συνεπώς η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η λύση». Αντίθετα, είπε, «η ηλιακή ενέργεια χρειάζεται περίπου τέσσερα χρόνια για να αναπτυχθεί και πολύ σύντομα θα παρέχει το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο».
Ο λόγος που η ηλιακή, η αιολική και η γεωθερμική ενέργεια δεν έχουν προτεραιότητα έναντι των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας, υποστήριξε, είναι ότι «οι μεγάλες εταιρείες δεν κερδίζουν τόσα χρήματα από αυτήν». Σημειώνοντας ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση από ορυκτά καύσιμα σκοτώνει 9 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο παγκοσμίως, πρόσθεσε: «Δηλητηριαζόμαστε μέχρι θανάτου εξαιτίας των πετροχημικών και της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. Και εμείς οι φορολογούμενοι το πληρώνουμε! Πληρώνουμε 20 δισ. δολάρια τον χρόνο σε κρατικές επιδοτήσεις στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων και πεθαίνουμε από αυτήν. Πρέπει να πετάξουμε αυτήν τη βιομηχανία από τη ζωή μας και από τον πλανήτη μας. Ομως, αυτοί κυβερνούν τον κόσμο».
Ο ακτιβισμός για το κλίμα είναι «πολύ διασκεδαστικός», είπε η Φόντα, και κάνει θαύματα για την ψυχική της υγεία.
«Δεν με πιάνει πια κατάθλιψη», κατέληξε. «Ξέρετε, η Γκρέτα Τούνμπεργκ είπε κάτι πολύ σπουδαίο: “Ολοι αναζητούν ελπίδα. Η ελπίδα είναι εκεί που υπάρχει δράση, οπότε ψάξτε για δράση και η ελπίδα θα έρθει”». Η ελπίδα, πρόσθεσε η Φόντα, είναι «πολύ διαφορετική από την αισιοδοξία. Η αισιοδοξία είναι η αντίληψη ότι “όλα θα πάνε καλά”, χωρίς να κάνεις τίποτε για να βεβαιωθείς ότι αυτό είναι αλήθεια. Η ελπίδα είναι: Είμαι αισιόδοξος και θα δουλέψω ατελείωτα ώστε να κάνω τις αισιόδοξες προβλέψεις μου πραγματικότητα».
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News