386
Η Aρντερν (δεύτερη από δεξιά) σε φωτογραφία που η ίδια ανήρτησε στα σόσιαλ μίντια | Instagram

Η Τζασίντα Aρντερν ερευνήτρια και διδάσκουσα στο Χάρβαρντ

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 20:25
Η Aρντερν (δεύτερη από δεξιά) σε φωτογραφία που η ίδια ανήρτησε στα σόσιαλ μίντια
|Instagram

Η Τζασίντα Aρντερν ερευνήτρια και διδάσκουσα στο Χάρβαρντ

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 20:25

Η Τζασίντα Aρντερν, η παραιτηθείσα πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας εξαιτίας κόπωσης («Δεν έχω άλλο περίσσευμα δυνάμεων για να ηγηθώ της χώρας» είχε πει τον περασμένο Ιανουάριο), βρήκε νέα καριέρα, ακαδημαϊκή: μετακόμισε στις ΗΠΑ και θα ενταχθεί στο δυναμικό του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ χάρις σε μια διπλή υποτροφία – τη σχετική είδηση ανακοίνωσε η ίδια μέσω Instagram. H Aρντερν θα είναι και ερευνήτρια και μέλος του διδακτικού προσωπικού. Θα διδάξει τρία αγαπημένα της θέματα: το άρχειν, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τον εξτρεμισμό στο web.

Ως προς το τελευταίο, ας σημειωθεί ότι η Aρντερν πρωτοστάτησε στη δημιουργία της πολιτικής πλατφόρμας «Christchurch Call» μετά τους πυροβολισμούς στα τζαμιά της περιοχής Κράιστσερτς, στην πατρίδα της, αιματηρά και πολύνεκρα περιστατικά βίας που συνέβησαν στις 15 Μαρτίου 2019. Εκτοτε ετάχθη υπέρ του αγώνα «κατά της προώθησης της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού μέσω Διαδικτύου»

Η Aρντερν δήλωσε στα σόσιαλ μίντια για τις νέες ιδιότητές της: «Το Χάρβαρντ υπήρξε πολύ σημαντικός συνεργάτης μου στο έργο του ‘‘Christchurch Call’’, και το εξάμηνό μου εκεί, αργότερα εφέτος, θα είναι μια καλή ευκαιρία να αποδεχθώ την πρώτη υποτροφία για ηγετική θέση στη διακυβέρνηση τεχνολογίας στο Berkman Klien Center. Οχι μόνο θα είναι ευκαιρία συνεργασίας με την ερευνητική κοινότητα του κέντρου, αλλά και συνεργασίας για τις προκλήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη εργαλείων γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης».

Το Berkman Klein Center for Internet & Society είναι ερευνητικό κέντρο εντός του Χάρβαρντ, το οποίο εστιάζει στη μελέτη του web. Ο συνιδρυτής του Berkman Klein, Τζόναθαν Τσιτρέιν, σημείωσε ότι είναι σπάνιο για έναν αρχηγό κράτους να βουτήξει βαθιά σε ένα περίπλοκο και ταχέως εξελισσόμενο ζήτημα ψηφιακής πολιτικής: «Η τεχνογνωσία της Aρντερν, που αποκτήθηκε με κόπο, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να φέρνει σε επαφή ανόμοιους ανθρώπους και ιδρύματα, θα είναι ανεκτίμητη για την εύρεση εφαρμόσιμων λύσεων σε μερικά από τα πιο βαθιά διαδικτυακά προβλήματα».

Επαινοι και από τον κοσμήτορα της Σχολής Κένεντι του Χάρβαρντ, τον Ντάγκλας Ελμεντορφ: «Οι δύο υποτροφίες της Αρντερν θα ξεκινήσουν το επόμενο φθινόπωρο. Εδειξε στον κόσμο ισχυρή και συμπονετική πολιτική ηγεσία, θα φέρει σημαντική τροφή για σκέψη στους μαθητές μας και θα δημιουργήσει ζωτικές συζητήσεις σχετικά με τις επιλογές δημόσιας πολιτικής που αντιμετωπίζουν οι ηγέτες σε όλα τα επίπεδα».

Η Corriere della Sera έκλεισε το σχετικό σημείωμά της γράφοντας ότι η Aρντερν είναι «η παγκόσμια εικόνα της Αριστεράς» και «πηγή έμπνευσης για τις γυναίκες σε όλον τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...