313
Η Τζάνετ Γέλεν καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Μουσείου Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων στη Βαρσοβία - οι παραλληλισμοί με το τώρα, εμφανείς | Twitter/@SecYellen

Η Τζάνετ Γέλεν παραλληλίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία με αυτές που επιβλήθηκαν στους Ναζί

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 09:25
Η Τζάνετ Γέλεν καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του Μουσείου Ιστορίας των Πολωνών Εβραίων στη Βαρσοβία - οι παραλληλισμοί με το τώρα, εμφανείς
|Twitter/@SecYellen

Η Τζάνετ Γέλεν παραλληλίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία με αυτές που επιβλήθηκαν στους Ναζί

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2022, 09:25

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παραλλήλισε την οικονομική πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Ρωσία με τις προσπάθειες του υπουργού των Οικονομικών των ΗΠΑ τη δεκαετία του 1940 να στερήσει από τους Ναζί της Γερμανίας τούς οικονομικούς πόρους τους.

Η Γέλεν, μιλώντας στο Μουσείο Ιστορίας των Εβραίων της Πολωνίας «Polin» στη Βαρσοβία, είπε ότι το 1940, ο τότε υπουργός των Οικονομικών Χένρι Μόργκενταου έπεισε τον πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ να υπογράψει εκτελεστικά διατάγματα για το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Δανίας και της Νορβηγίας, παρά την ουδετερότητά τους, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Η ενέργεια αυτή απέτρεψε τους Ναζί από τη λεηλασία του πλούτου των χωρών στις οποίες εισέβαλαν.

Ο Μόργκενταου έπεισε επίσης τον Ρούζβελτ για τη συγκρότηση μιας Επιτροπής Προσφύγων Πολέμου, η οποία βοήθησε στη διάσωση Εβραίων από τις περιοχές που κατέλαβαν οι Ναζί.

Σύμφωνα με τη Γέλεν, τα μαθήματα από αυτές τις προσπάθειες, όπως και οι προσπάθειες των Πολωνοεβραίων οι οποίοι παρά την πρωτοφανή καταπίεση που υπέστησαν αντιστάθηκαν στους Ναζί, προσφέρουν μαθήματα.

«Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να πολεμήσουμε την καταπίεση. Αυτό το μάθημα πρέπει να εφαρμοστεί σήμερα», τόνισε η Γέλεν.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει πρωτοφανούς εύρους οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου και του παγώματος εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ξένου συναλλάγματος της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

«Εμμένουμε στην αποφασιστικότητά μας η Ρωσία να λογοδοτήσει, αλλά και να ενισχυθούν οι Ουκρανοί», τόνισε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η κληρονομιά αντιμετώπισης του κακού είναι «στον πυρήνα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ».

Η επίσκεψη της Γέλεν στο μουσείο έγινε στη διάρκεια ταξιδιού της στην Πολωνία, όπου γεννήθηκε ο παππούς της, στην πόλη Σόκολοου Ποντλάσκι, που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η Γέλεν γεννήθηκε και μεγάλωσε σε μια εβραϊκή οικογένεια στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, αλλά, όπως έχει δηλώσει η ίδια, αρκετοί από τους συγγενείς της στην Πολωνία δολοφονήθηκαν στη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News