Παρά τις έντονες αντιδράσεις για τους χρόνους ανταπόκρισης της TUI στις πρόσφατες πυρκαγιές της Ρόδου, το γερμανικό ταξιδιωτικό γραφείο ισχυρίζεται ότι η ζημιά του ήταν, συγκριτικά, αμελητέα. Ο CEO της εταιρίας δηλώνει ότι το κόστος της αναστάτωσης στο Νησί των Ιπποτών ανήλθε στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αλλά δεν ανέκοψε τη διάθεση των τουριστών να κλείνουν τις διακοπές τους στα ελληνικά νησιά και στους υπόλοιπους δημοφιλείς προορισμούς της Νότιας Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση, το γραφείο προβλέπει ότι η κλιματική αλλαγή θα ωθήσει περισσότερους ανθρώπους να κάνουν τις διακοπές τους τους πιο δροσερούς μήνες της άνοιξης και του φθινοπώρου, και να επιλέξουν βόρειους προορισμούς, όπως το Βέλγιο, μετά τους καύσωνες του καλοκαιριού που πυροδότησαν πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη.
Μιλώντας στους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της TUI, Σεμπάστιαν Εμπελ δηλώνει ότι αναμένει αύξηση της ζήτησης για διακοπές την άνοιξη και το φθινόπωρο, καθώς ο μεγαλύτερος τουριστικός πράκτορας της Ευρώπης εστιάζει σε νέα ταξίδια στη Βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των σκανδιναβικών χωρών, της Ολλανδίας καθώς και του Βελγίου.
«Θα υπάρξουν αλλαγές», λέει ο Εμπελ με την TUI να σχεδιάζει ήδη προγραμματισμό ταξιδιών στην Ελλάδα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, προσθέτοντας ότι οι φθινοπωρινοί μήνες έχουν «πραγματικά ισχυρές» κρατήσεις. «Τα Κανάρια Νησιά θα ωφεληθούν από ένα πιο ήπιο κλίμα. Θα επικεντρωθούμε και σε νέους προορισμούς, όπως οι σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο και η Ολλανδία».
Οι βελγικοί τουριστικοί φορείς υποβαθμίζουν την προοπτική μιας ξαφνικής εισροής παραθεριστών που θα αναζητούν εύκρατα κλίματα, αλλά λένε ότι η χώρα έχει πολλά να προσφέρει, ανεξαρτήτως καιρού. Το Συμβούλιο Τουρισμού των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι η πόλη υποδέχθηκε φέτος σχεδόν το ρεκόρ επισκεπτών της του 2019, με τη βελγική πρωτεύουσα να είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ισπανούς και ιταλούς τουρίστες.
«Οταν διαβάζω τι λένε οι επιστήμονες για την αλλαγή του κλίματος, φαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν πιθανώς περισσότεροι τουρίστες στις Βρυξέλλες, αλλά δεν έχουμε καμία απόδειξη ακόμη», λέει στους FT ο Τζερόεν Ρόπε, εκπρόσωπος του συμβουλίου.
Ο Στεφ Γκιτς από το συμβούλιο της Φλάνδρας, που αντιπροσωπεύει το φλαμανδικό μισό του Βελγίου κατά μήκος της ακτής, λέει στους FT ότι είναι «πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με μια πιθανή αύξηση της ελκυστικότητας του προορισμού μας, λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Προσθέτει, όμως, ότι η Φλάνδρα έχει «ιστορικές πόλεις τέχνης, πράσινες περιοχές που ευνοούν τις βόλτες με το ποδήλατο και το περπάτημα, καθώς και μια μεγάλη παράκτια λωρίδα» που «προσελκύει ένα ευρύ κοινό κάθε χρόνο».
Ο Εμπελ της TUI λέει ότι ακόμα περιμένει πως οι παραδοσιακοί προορισμοί καλοκαιρινών διακοπών στη Νότια Ευρώπη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παραμείνουν δημοφιλείς σε πολλούς παραθεριστές. «Συνιστά αυτό μια απειλή για τις επιχειρήσεις γύρω από τη Μεσόγειο; Οχι, απλά μας δίνει περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη», εξηγεί.
Η Νότια Ευρώπη ψήθηκε τον Ιούλιο, με την υπερβολική ζέστη να οδηγεί στο κλείσιμο τουριστικών αξιοθεάτων –συμπεριλαμβανομένου του Παρθενώνα– και προκαλώντας πυρκαγιές που διέκοψαν τον παραθερισμό και οδήγησαν σε εκκενώσεις. Η ευρωπαϊκή υπηρεσία πρόβλεψης καιρού προειδοποιεί ότι η περιοχή θα πρέπει να προετοιμαστεί για μεγαλύτερες και πιο έντονες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών.
Ωστόσο, πολλές εταιρείες του τουριστικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας easyJet, έχουν αναφέρει μικρή επίδραση από τον καύσωνα, καθώς η ζήτηση για ταξίδια αναψυχής αυξάνεται. Η TUI προβλέπει ένα δυνατό καλοκαίρι, παρά τις πυρκαγιές στη Νότια Ευρώπη στα τέλη Ιουλίου, όταν η εταιρεία εκκένωσε 8.000 επισκέπτες από το νησί της Ρόδου.
Η TUI ανακοίνωσε ότι το 80% των επισκεπτών της στη Ρόδο δεν επηρεάστηκαν, αλλά ανέφερε κόστος αποζημιώσεων ύψους 25 εκατ. ευρώ, προσθέτοντας ότι οι πυρκαγιές στο νησί οδήγησαν σε προσωρινή πτώση των κρατήσεων. «Είχαμε μια μικρή καμπή κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και της ζέστης. Αυτό έχει πλέον ομαλοποιηθεί ξανά», λέει ο Έμπελ στους FT.
Η TUI παρουσίασε το πρώτο της κερδοφόρο τρίμηνο στις αρχές του καλοκαιριού από την εποχή της πανδημίας, με τη ζήτηση και τις τιμές να αυξάνονται. Ανέφερε κέρδη 169,4 εκατ. ευρώ, προ τόκων και φόρων, το τρίμηνο έως τα τέλη Ιουνίου, έναντι ζημιών 27 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα έσοδά της ήταν 5,3 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 20%, σε ετήσια βάση.
Οι κρατήσεις για τη θερινή περίοδο αυξήθηκαν κατά 6% σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2022, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 7%. Ο Εμπελ λέει στους FT ότι οι προθεσμιακές κρατήσεις παραμένουν ισχυρές, παρά την αδύναμη οικονομία. «Βλέπουμε πολύ θετικά τον χειμώνα και το υπόλοιπο καλοκαίρι, παρά το δυσμενές καταναλωτικό κλίμα», εξηγεί.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News