Η Τσεχία θέλει τις παμπ στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
Η Τσεχία θέλει τις παμπ στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO
Η τσεχική βιομηχανία μπύρας επιδιώκει την αναγνώριση της εθνικής κουλτούρας των παμπ ως τμήμα της άυλης παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καθώς η πανδημία, ο πληθωρισμός και τα αυξανόμενα ποσοστά αποχής από το αλκοόλ έχουν επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα.
Οπως γράφουν οι Times του Λονδίνου, ο μέσος Τσέχος καταναλώνει περί τα 128 λίτρα μπίρας κάθε χρόνο – περισσότερα από τον πολίτη οποιαδήποτε άλλης βιομηχανικής χώρας στον κόσμο, και σχεδόν διπλάσια από τον μέσο Βρετανό, όπως αναφέρουν στοιχεία της ιαπωνικής εταιρείας παραγωγής αλκοολούχων ποτών, Kirin.
Ωστόσο, η κατανάλωση όχι μόνο έχει μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960, αλλά έχει επίσης μετατοπιστεί από τα παραδοσιακά μπαρ και τις υπαίθριες μπιραρίες στα σπίτια των Τσέχων. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 15% των παμπ της χώρας έχει κλείσει από το 2020, σύμφωνα με Εμπορικό Επιμελητήριο της Τσεχίας, αφήνοντας πολλές επαρχιακές κοινότητες χωρίς κόμβο συναναστροφών μέσω μιας Pilsner Urquell, ή μιας Budweiser Budvar.
Η εμπορική ένωση τσέχων ζυθοποιών έχει ξεκινήσει εκστρατεία για να προστεθεί η τσεχική μπίρα στον κατάλογο της άυλης κληρονομιάς της UNESCO, στο πλευρό άλλων τσεχικών παραδόσεων, όπως η εκτροφή και το κυνήγι γερακιών, το κουκλοθέατρο, οι τοπικές καρναβαλικές εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, και η χρήση φυσητού γυαλιού για τις διακοσμήσεις των χριστουγεννιάτικων δένδρων.
«Σε όλα τα μέρη της Ευρώπης και του κόσμου, καταναλωτές αναζητούν τις τσεχικές μπίρες», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της Ενωσης Παραγωγών Τσεχικής Μπίρας και πρώην διπλωμάτης, Τόμας Σλουνέκο. Ελπίζει ότι η Τσεχία θα καταφέρει την επιτυχία του Βελγίου, το οποίο το 2016 έγινε η πρώτη χώρα στον πλανήτη που έβαλε τις παραδόσεις μπύρας στη λίστα της UNESCO.
Η κίνηση έχει ήδη σημειώσει πρόοδο. Το 2023, η UNESCO αναγνώρισε τα αρχαία χωράφια καλλιέργειας λυκίσκου γύρω από την πόλη Ζάτεκ –σαράντα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πράγας– αποφασίζοντας ότι η συγκεκριμένη παράδοση ηλικίας 700 ετών ήταν μια «εξαιρετική παγκόσμια αξία». Τον περασμένο Ιανουάριο, η τσεχική κυβέρνηση ενέταξε την μπίρα στο δικό της κατάλογο άυλης κληρονομιάς – προϋπόθεση για να ενταχθεί και σε αυτόν της UNESCO.
Ωστόσο, η επιτυχία του εγχειρήματος δεν είναι εγγυημένη. Μια αντίστοιχη κίνηση των γερμανών ζυθοποιών το 2013 απέτυχε, σε μεγάλο βαθμό επειδή τόνιζε την αυστηρότητα του γερμανικού «νόμου καθαρότητας της μπύρας» και τις βιομηχανικές ικανότητες των γερμανικών εταιρειών – και όχι τις «θετικές» πλευρές της παράδοσης.
Οι τσέχοι ζυθοποιοί, από την πλευρά τους, παραμένουν αισιόδοξοι ότι περισσότεροι πότες, και ιδιαίτερα γυναίκες, μπορούν να οδηγηθούν πίσω στις παμπ τους. Μια έγκυρη δημοσκόπηση του 2023 διαπίστωσε ότι μόλις το 30% της ποσότητας μπίρας σε όλη τη χώρα καταναλώνεται σε παμπ και εστιατόρια –σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 50% πριν το 2020– με το 42% των γυναικών να πίνουν μπίρα, πολύ κάτω από το 57% που έπιναν το 2016.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News
