648
Φωτογραφία από τη κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη - Αλ Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα | ΙΝΤΙΜΕnews

Η Τουρκία «ψαρεύει» σε θολά νερά με fake news για ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 16:32
Φωτογραφία από τη κοινή συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη - Αλ Σίσι τον περασμένο Νοέμβριο στην Αθήνα
|ΙΝΤΙΜΕnews

Η Τουρκία «ψαρεύει» σε θολά νερά με fake news για ΑΟΖ με την Αίγυπτο

Protagon Team Protagon Team 4 Μαρτίου 2021, 16:32

Και ξαφνικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, βγήκε να… «ανακοινώσει» ότι βρίσκεται στα σκαριά διμερής συμφωνία με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

«Ως δύο χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, ανάλογα και με την εξέλιξη των διμερών μας σχέσεων, αύριο θα μπορούσαμε να διαπραγματευθούμε με την Αίγυπτο για τη δικαιοδοσία θαλάσσιων ζωνών και να υπογράψουμε μία συμφωνία», ανέφερε  χαρακτηριστικά ο τούρκος υπουργός, σε μια προσπάθεια να  δημιουργήσει εντυπώσεις και να προκαταλάβει καταστάσεις.

Εσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει ότι η χάραξη των οικοπέδων που έχει προσφέρει για αδειοδότηση το Κάιρο «σέβεται την τουρκική υφαλοκρηπίδα» (σ.σ. η οποία επικαλύπτει σχεδόν όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα) και συνεπώς είναι πιο εύκολη μία πιθανή διμερής συμφωνία.

Η πρόταση αυτή του Τσαβούσογλου, πέρα από μία βιαστική απόπειρα προσέγγισης με την κυβέρνηση Σίσι, είναι προφανές ότι στοχεύει να αποκλείσει κάθε πιθανότητα συμφωνίας οριοθέτησης μεταξύ Ελλάδος – Αιγύπτου και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, στην Ανατολική Μεσόγειο (κάτι πάντως που η αιγυπτιακή πλευρά αποφεύγει διαχρονικά στις συζητήσεις οριοθέτησης).

«Οταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, δηλαδή ανατολικά της 28ου μεσημβρινού, που έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. Τώρα δίχως να μπει στη δική μας υφαλοκρηπίδα, συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες και την αδειοδότηση μέσα στη δική της υφαλοκρηπίδα και αυτό το βλέπουμε θετικά», σημείωσε με νόημα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι δηλώσεις αυτές ωστόσο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα «γρανάζι» στη μηχανή της τουρκικής προπαγάνδας, που από τη μία θέλει να παρουσιάζει το καθεστώς Ερντογάν σε κινήσεις προσέγγισης με τον αραβικό κόσμο – και ειδικά την Αίγυπτο- και από την άλλη ότι φθάνει σε διμερείς συμφωνίες για την εξασφάλιση των τουρκικών συμφερόντων.

Και ενώ οι σχέσεις Ερντογάν – Αλ Σίσι βρίσκονται στο ναδίρ, με τον τούρκο πρόεδρο να συνωμοτεί για την ανατροπή του αιγύπτιου προέδρου (βλ. Αδελφοί Μουσουλμάνοι) και την ανάμειξη της Τουρκίας στα της Λιβύης να αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις τουρκοαιγυπτιακές σχέσεις, ο Τσαβούσογλου και ο τουρκικός Τύπος (και δυστυχώς ορισμένα ελληνικά μέσα) επέμεναν να μιλούν για… βάση συμφωνίας στο θέμα της ΑΟΖ.

Η αλήθεια όμως είναι ότι ακόμα και αν έκαναν την προσπάθεια να συμφωνήσουν για την μεταξύ τους ΑΟΖ, αυτή θα έπεφτε στο κενό.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική διπλωματία είναι σε επαγρύπνηση και στο πλαίσιο αυτό, έγινε και το τηλεφώνημα Μητσοτάκη στον αιγύπτιο πρόεδρο προς αποσαφήνιση θέσεων και σκέψεων για τις περιοχές που δεν έχουν ακόμη οριοθετηθεί. Της συνομιλίας Μητσοτάκη – Αλ Σίσι είχε προηγηθεί και τηλεφωνική επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον αιγύπτιο ομόλογο του, Σαμέχ Σούκρι

Οι αδειοδοτήσεις στις οποίες αναφέριθηκε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τα περιθώρια συνεννόησης – διαπραγμάτευσης που «είδε» με το Κάιρο, αφορούν κυρίως τους χάρτες δύο εκ των 24 θαλασσίων οικοπέδων που προκήρυξε η Αίγυπτος για έρευνες.

Το πρώτο είναι το οικόπεδο EG-MED-W18 που στην βόρεια πλευρά του επεκτείνεται πέραν του 28ου μεσημβρινού με κατεύθυνση νοτιοανατολική. Το εν λόγω οικόπεδο βρίσκεται κατά το ήμισυ στην περιοχή που συνορεύει με τη συμφωνηθείσα ελληνοαιγυπτιακή ΑΟΖ και το υπόλοιπο στα όρια της ανακηρυγμένης τουρκικής ΑΟΖ. Συγκεκριμένα, το βόρειο αυτό τμήμα της επέκτασης του, συμπίπτει με την γραμμή οριοθέτησης που αυθαίρετα έχει ορίσει η Τουρκία ως  «σύνορο» με την Αίγυπτο, σε μια περιοχή συνολικής έκτασης 3.654 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Το δεύτερο είναι το οικόπεδο EG-MED-W1 που επεκτείνεται δυτικά του 26ου μεσημβρινού.

Διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η οριοθέτηση αυτών των οικοπέδων θα μπορούσαν να περιορίσουν μελλοντικές διεκδικήσεις της Ελλάδας στην ΑΟΖ του Καστελόριζου και ταυτόχρονα να ανοίξει την όρεξη της Αγκυρας για κοινά θαλάσσια όρια με την Αίγυπτο.

Επί της ουσίας, όμως το Κάιρο δεν κάνει τίποτε άλλο από το να αποφεύγει την εμπλοκή του σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού.

Ετσι ακόμα και αν ο Τσαβούσογλου «έριχνε άδεια για να πιάσει γεμάτα»,κατά το κοινώς λεγόμενο, βολιδοσκοπώντας το ενδεχόμενο συνομιλιών για τμηματική οριοθέτηση με το Κάιρο, είναι σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, περιθώρια για τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις δεν υπάρχουν, καθώς βαραίνουν πολύ σοβαρά ζητήματα τις διμερείς σχέσεις. Ο σκοπός όμως είναι να δημιουργούνται εντυπώσεις…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...