Στον ρόλο που έπαιξε η ολιγοήμερη διαμονή στην Τουρκία δύο εκ των τεσσάρων τατζίκων φονιάδων έστρεψε τους προβολείς της η Repubblica ενισχύοντας την εκδοχή των Δυτικών (ΗΠΑ, ΕΕ) για την ανθρωποσφαγή στη Μόσχα, ότι η επίθεση οργανώθηκε και εξαπολύθηκε από κάποιο αφγανικό παρακλάδι του σκοτεινού ISIS (Ισλαμικό Κράτος). Οι Ρώσοι, αντιθέτως, απορρίπτουν αυτήν την ερμηνεία και επιμένουν στην –«αστήριχτη», όπως σχολίασε η ρεπόρτερ Ροζάλμπα Καστελέτι– δική τους εκδοχή, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Δύση βρίσκονται πίσω από την επίθεση στο θέατρο, με εκτελεστικά όργανα τους τατζίκους τζιχαντιστές.
Μάλιστα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μαρία Ζαχάροβα, είπε σαφώς ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κανείς πως το Ισλαμικό Κράτος είχε την ικανότητα να εξαπολύσει την επίθεση της περασμένης Παρασκευής». Γεγονός πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο πλήγμα ήταν τρομερό, αφού προκάλεσε 140 θανάτους (οι ταυτοποιημένοι νεκροί είναι 85, μεταξύ τους και τέσσερα παιδιά) σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό. Επίσης, υπάρχουν αναφορές στις ρωσικές αρχές ότι αγνοούνται 143 άτομα.
Οι Ρώσοι ερευνούν τους ιντερνετικούς λογαριασμούς του 25χρονου Τατζίκου Σαμσιντίν Φαριντουνί (ή «υπηρέτη του Θεού» κατά τη Repubblica). Ανακρινόμενος αυτός ο «υπηρέτης» είπε ότι πριν από έναν μήνα και μέσω Telegraph επικοινώνησε μαζί του κάποιος «βοηθός ιεροκήρυκα» που του πρόσφερε 500.000 ρούβλια (περί τα 5.000 ευρώ) για να πραγματοποιήσει τη σφαγή. Η Καστελέτι έγραψε ότι αυτός πήγε στην Τουρκία και μάλιστα υπάρχουν στο Instagram ίχνη της επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί πήγε και ένας άλλος από τους φονιάδες, ο 30χρονος Σαϊνταρκραμί Ρατσαμπαλιζόντα. «Στις 23 Φεβρουαρίου ο Φαριντουνί ανήρτησε οκτώ φωτογραφίες, έξι από τις οποίες τραβήχτηκαν στο τζαμί Φατίχ».
Οι παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όπως η ίδια η Ιταλίδα έγραψε: «Αξιωματούχος των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας επιβεβαίωσε την παραμονή στην Τουρκία των δύο δραστών και όρισε ως ημερομηνία αναχώρησής τους τη 2α Μαρτίου. Οι δύο ύποπτοι Τατζίκοι ζούσαν νομίμως στη Μόσχα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ήταν ελεύθεροι να ταξιδεύουν ανεμπόδιστα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας ελλείψει εντάλματος σύλληψης εναντίον τους, δήλωσε ο Τούρκος ανωνύμως στα ξένα media. Και κατόπιν ανέφερε την τουρκική εκδοχή, ότι η λεγόμενη ριζοσπαστικοποίηση των Τατζίκων έγινε στη Ρωσία, ”δεδομένης της σύντομης παραμονής τους στην Τουρκία”».
Ορισμένοι Δυτικοί αναλυτές, έγραψε η Καστελέτι, θεωρούν ότι οι Τατζίκοι πήγαν στην Τουρκία για να βρουν λεφτά ώστε να καλύψουν τα έξοδα της επίθεσης στο θέατρο της Μόσχας. Και συμπλήρωσε ότι κατά τη γνώμη της «δεν μοιάζει τυχαίο ότι μετά την επίθεση στη Μόσχα, συγκεκριμένα μεταξύ 25 και 26 Μαρτίου οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν συνολικά 211 υπόπτους για συμμετοχή στον ISIS, με επιχειρήσεις σε 30 επαρχίες». Κατόπιν η Ιταλίδα ανέφερε ότι μετά τον συριακό εμφύλιο, το 2019, όταν ο ISIS ηττήθηκε, «πολλοί τζιχαντιστές βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία η οποία, χάρις στην ποικιλία των διαδρομών, εγγυάται την εύκολη διέλευση προς τους πιθανούς στόχους».
Και συνέχισε: «Από την Τουρκία είχαν περάσει και οι Τατζίκοι που ευθύνονται για την επίθεση του ISIS στις 3 Ιανουαρίου στο Κερμάν του Ιράν. Οι Ρώσοι, ωστόσο, δεν έχουν σχολιάσει την παραμονή των δύο Τατζίκων στην Κωνσταντινούπολη, καθώς αποσκοπούν στο να προωθήσουν την εκδοχή τους περί ευθύνης των Δυτικών και να κατηγορήσουν το ‘‘ουκρανικό μονοπάτι’’ για συνενοχή με τον ISIS». Κατά τη Repubblica, και οι δηλώσεις του λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, περί αποπείρας των Τατζίκων να διαφύγουν στη χώρα του, αποδυναμώνουν τη ρωσική εκδοχή.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News