458
Ο Μπενίτο Μουσολίνι ποζάρει με ύφος δίπλα στην προτομή του, γύρω στο 1925 | Ullstein bild via Getty Images

Η τηλεοπτική ζωή του Μουσολίνι αναστατώνει την Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2025, 09:40
Ο Μπενίτο Μουσολίνι ποζάρει με ύφος δίπλα στην προτομή του, γύρω στο 1925
|Ullstein bild via Getty Images

Η τηλεοπτική ζωή του Μουσολίνι αναστατώνει την Ιταλία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2025, 09:40

Η δραματοποιημένη τηλεοπτική βιογραφία του Μπενίτο Μουσολίνι «M – Il Figlio del Secolo» (M – Ο γιος του αιώνα) ξεκινάει με τον Μουσολίνι, τον οποίο υποδύεται ο Λούκα Μαρινέλι, να λέει στους θεατές: «Υπάρχει πάντα κάποια στιγμή που οι χαμένοι λαοί κλίνουν προς απλές ιδέες και προς τη σοφή βαρβαρότητα των ισχυρών ανδρών». Το μήνυμα προκάλεσε την έντονη δυσφορία της συντηρητικής πολιτικής πτέρυγας σε μια χώρα της οποίας οι ψηφοφόροι παρέδωσαν την εξουσία σε ένα κόμμα, τους Αδελφούς της Ιταλίας (FDI), με ρίζες στον νεοφασισμό.

Το 1937, όταν ο Μπενίτο Μουσολίνι άνοιξε την Cinecittà, το τεράστιο κινηματογραφικό συγκρότημα στη Ρώμη, η κυβέρνησή του υιοθέτησε μια παραλλαγή ενός συνθήματος που αρχικά αποδίδεται στον Λένιν: «Ο κινηματογράφος είναι το πιο ισχυρό όπλο». Στις 10 Ιανουαρίου αυτό το όπλο στράφηκε εναντίον οποιουδήποτε μπορούσε να μπει στον πειρασμό να ακολουθήσει τα βήματα του δικτάτορα, γράφει ο Economist.

Η δορυφορική τηλεοπτική πλατφόρμα Sky Italia άρχισε να μεταδίδει τηλεοπτικά το «M», μια δραματοποιμένη σειρά οκτώ επεισοδίων, με θέμα την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία. Η σειρά του βρετανού σκηνοθέτη Τζο Ράιτ βασίζεται σε ένα μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Αντόνιο Σκουράτι. Οι κριτικοί, σε αντίθεση με τους δεξιούς πολιτικούς, έσπευσαν να την αποθεώσουν. Η Αντζελα Καλβίνι έγραψε στην Avvenire, μια καθολική καθημερινή εφημερίδα, ότι «το εντυπωσιακό, βαθιά ανησυχητικό κινηματογραφικό ύφος της αφήνει τον θεατή πραγματικά άφωνο».

Η βία που απεικονίζεται στη σειρά θα συγκλονίσει, πράγματι, πολλούς Ιταλούς που έχουν οδηγηθεί να πιστεύουν ότι η διακυβέρνηση του Μουσολίνι ήταν αθώα και ακίνδυνη. «Ο Μουσολίνι δεν σκότωσε ποτέ κανέναν» δήλωσε ο εκλιπών πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι. «Ο Μουσολίνι συνήθιζε να στέλνει ανθρώπους για διακοπές, σε εσωτερική εξορία».

Το «M», όμως, δεν είναι απλώς ένα αιματοβαμμένο δράμα εποχής, συνεχίζει ο Economist. Είναι μια προειδοποιητική ιστορία για τη σαγηνευτική δύναμη του αυταρχισμού.

Η Τζόρτζια Μελόνι, η πρωθυπουργός της χώρας και ηγέτης του FDI, δεν επιδιώκει μια φασιστική δικτατορία. Οι πολιτικές της δεν είναι πιο ριζοσπαστικές από εκείνες πολλών άλλων συντηρητικών κυβερνήσεων. Ομως, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ξαναμπήκε στον Λευκό Οίκο, μπορεί και η ίδια να δελεαστεί από μια πιο ριζοσπαστική προσέγγιση. Η Μελόνι διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον Ελον Μασκ, σημαντικό υποστηρικτή του Τραμπ. Στις 4 Ιανουαρίου πραγματοποίησε μια απροειδοποίητη επίσκεψη στην κατοικία του Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο. Ο νέος πρόεδρος την αποκάλεσε «φανταστική γυναίκα».

Με πολύ δεξιά κόμματα να κυβερνούν αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η σημασία του «Μ» ξεπερνά την Ιταλία, εξηγεί ο Economist. Η επίθεση της πολιτοφυλακής του Μουσολίνι στη σοσιαλιστική καθημερινή εφημερίδα Avanti! υπενθυμίζει την επίθεση στο Καπιτώλιο της Αμερικής πριν από τέσσερα χρόνια.

Σε ένα δείπνο ο δικτάτορας λέει στους καλεσμένους του: «Είμαστε αντικόμμα. Ασχολούμαστε με την αντιπολιτική». Και μέσα στο Κοινοβούλιο μεταφέρει το πιο διαρκές μήνυμα από όλα: «Η δημοκρατία είναι υπέροχη. Σου δίνει ένα σωρό ελευθερίες. Ακόμη και την ελευθερία να την καταστρέψεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...