643
Ο Τζο Μπάιντεν πρωταγωνιστής σε δύσκολες τηλεδιασκέψεις, οι οποίες επί της ουσίας αφορούν την πυγμή των ΗΠΑ στα κορυφαία διεθνή ζητήματα | EPA/JIM LO SCALZO

Η τηλεδιάσκεψη περί Δημοκρατίας είναι το καλό χαρτί του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 12:01
Ο Τζο Μπάιντεν πρωταγωνιστής σε δύσκολες τηλεδιασκέψεις, οι οποίες επί της ουσίας αφορούν την πυγμή των ΗΠΑ στα κορυφαία διεθνή ζητήματα
|EPA/JIM LO SCALZO

Η τηλεδιάσκεψη περί Δημοκρατίας είναι το καλό χαρτί του Μπάιντεν

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2021, 12:01

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου αρχίζει τις εργασίες της η ψηφιακή σύνοδος κορυφής περί Δημοκρατίας την οποία συγκαλούν οι ΗΠΑ. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν ηγέτες 100 χωρών και θα αναλύσουν το θέμα με τις προδιαγραφές που όρισε ο «οικοδεσπότης» αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Οι εργασίες αυτού του ηλεκτρονικού μίτινγκ αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 10 του μήνα.

Στόχος της συνάντησης είναι η ανάδειξη ως καλυτέρων (έναντι των αυταρχικών συστημάτων διακυβέρνησης) των κοινοβουλευτικών μοντέλων δυτικού τύπου. Το ζητούμενο είναι να καταδειχθεί και να καταδικαστεί ο ρόλος της «νεόπλουτης» Κίνας, όπου κυβερνά το ένα και μοναδικό κόμμα της χώρας, το κομμουνιστικό, και της «αδίστακτης από μιλιταριστικής απόψεως» Ρωσίας, όπου άρχει ο «τσάρος» Βλαντίμιρ Πούτιν. Από την τηλεδιάσκεψη των 100 περί Δημοκρατίας εξυπακούεται ότι θα απουσιάσουν, καθ’ όσον δεν προσεκλήθησαν, τόσο ο Πούτιν όσο και Σι Τζινπίνγκ, ο κινέζος πρόεδρος.

Το ενδιαφέρον δεν εξαντλείται στην ίδια την ατζέντα βέβαια, η οποία δεν είναι δυνατόν να επιφυλάσσει εκπλήξεις, αλλά στο γεγονός ότι αυτή η πολυάνθρωπη τηλεδιάσκεψη αρχίζει μόλις μία ημέρα μετά το ηλεκτρονικό τετ-α-τετ των Μπάιντεν και Πούτιν, στο οποίο υποτίθεται ότι παιζόταν η τύχη της Ουκρανίας. Γιατί και πώς παιζόταν; Διότι οι Δυτικοί έχουν σχηματίσει την πεποίθηση ότι επίκειται εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στο ουκρανικό έδαφος και δήλωσαν στον Πούτιν διά του Μπάιντεν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν την κυβέρνηση του Κιέβου. Κατόπιν αυτών, η στάση του Ρώσου υπολογιζόταν ως η βαρύνουσα για την ενεργοποίηση ή μη της («πυρηνικής») βόμβας…

Ωστόσο και όπως ήδη ξέρουμε, η συζήτηση που τελικά έγινε μεταξύ των προέδρων των δύο μεγάλων δυνάμεων (μεγάλων από πλευράς στρατιωτικής ισχύος) απέβη τελικά μάλλον χλιαρή στο περιεχόμενο και θερμή στις φιλοφρονήσεις. Ευτυχώς, οι βόμβες έμειναν στις αποθήκες τους και οι δύο γίγαντες θα έχουν και άλλες ευκαιρίες να επιδείξουν πυγμή με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Η δε Ουκρανία μπορεί να περιμένει…

Για τις ΗΠΑ, πάντως, η δεύτερη τηλεδιάσκεψη, με τους 100 για τη Δημοκρατία, είναι πεδίο εκμεταλλεύσιμο από πλευράς σύμπηξης ευρύτερων συμμαχιών που μπορεί να «συμμαζέψουν» τις Ρωσία και Κίνα.

Ο αμερικανός πρόεδρος, έγραψε ο Μάσιμο Γκάτζι, ανταποκριτής της Corriere della Sera στη Νέα Υόρκη, αυτόν τον καιρό είναι απασχολημένος με τα εσωτερικά προβλήματα των ΗΠΑ, με την οικονομική και υγειονομική κρίση που αποδυνάμωσαν αρκετά τη δημοφιλία του. Ταυτόχρονα, όμως, έχει να αντιμετωπίσει και εξωτερικούς κινδύνους από τα διεθνή «ναρκοπέδια»: εκτός από το Ουκρανικό, που δεν «σχολάει» με μία τηλεδιάσκεψη, υπάρχουν τα πυρηνικά του Ιράν και η ένταση με την Κίνα για την Ταϊβάν, για την κυριαρχία στη Θάλασσα της Κίνας και ευρύτερα στον Ειρηνικό (με την ευκαιρία, ο ανταποκριτής μετέδωσε και την προερχόμενη από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πληροφορία ότι ο Κινέζοι θα εγκαινιάσουν την πρώτη στρατιωτική βάση τους στον Ατλαντικό, στο έδαφος της αφρικανικής Ισημερινής Γουινέας).

Ο ιταλός δημοσιογράφος θύμισε ότι η αντιπαράθεση του Μπάιντεν με τον Πούτιν (ουσιαστικά, αφορά και τις δύο τηλεδιασκέψεις) συμπίπτει με την 80ή επέτειο της ιαπωνικής επίθεσης στο Περλ Χάρμπορ. Αυτή είναι μία ημερομηνία-ορόσημο, η οποία συμβολίζει την πίστη των Αμερικανών στις παγκόσμιες αξίες τις οποίες υπερασπίζονται. Ο Γκάτζι μετέφερε την άποψη του βρετανικού Μέσου Economist. Λέει ότι άλλο ήταν το 1941 και άλλο είναι το 2021. Η σημερινή Αμερική έχει χάσει σε αξιοπιστία, επειδή «ο Ομπάμα δεν τιμώρησε τη Συρία όταν το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα». Βέβαια, και «ο Τραμπ έκανε χειρότερα τα πράγματα όταν άρχισε να διαπραγματεύεται με τους Ταλιμπάν την απόσυρση των τελευταίων αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν». Εφταιξε οπωσδήποτε και «η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, η εγκατάλειψη των Κούρδων συμμάχων». Ενα γενικό πλαίσιο, λοιπόν, που δείχνει μάλλον αδυναμία.

Αυτή η διπλή μάχη που ο Μπάιντεν εκλήθη να δώσει σε δύο τηλεδιασκέψεις (και με τον Πούτιν και για την περίπτωση των Πούτιν και Σι) υπολογιζόταν πολύ δύσκολη και σχετιζόμενη όχι μόνο το Ουκρανικό και με την έννοια της Δημοκρατίας, αλλά και με τη διεθνή εικόνα των ΗΠΑ σήμερα. Το μίτινγκ των 100 είναι μία καλή ευκαιρία να δείξουν οι ΗΠΑ τη διπλωματική ακτινοβολία τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...