334
Ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκομένους στην τελετή στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος | ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την Ημέρα Μνήμης των ελλήνων Eβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2025, 16:51
Ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκομένους στην τελετή στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος
|ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime

Η Θεσσαλονίκη τίμησε την Ημέρα Μνήμης των ελλήνων Eβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Protagon Team Protagon Team 26 Ιανουαρίου 2025, 16:51

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης στη Θεσσαλονίκη, τιμήθηκε την Κυριακή η Ημέρα μνήμης των Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.

Ογδόντα χρόνια μετά την απελευθέρωση του Αουσβιτς, το σύνθημα «Ποτέ Ξανά» κυριάρχησε στις τοποθετήσεις των ομιλητών.

Συνολικά 67.000 έλληνες Eβραίοι, εκ των οποίων σχεδόν 45.000 Θεσσαλονικείς, έχασαν τη ζωής τους στα ναζιστικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οπως ανέφερε το Ertnews, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, στην πλατεία Ελευθερίας, έγινε κατάθεση στεφάνων.

Μικρά παιδιά άφησαν κόκκινα τριαντάφυλλα ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού στη μνήμη των θυμάτων.

Στεφάνια και κόκκινα τριαντάφυλλα στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος – ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/Intime

Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στον χαιρετισμό του, ο υφυπουργός σημείωσε ότι «η σημερινή ημέρα θυμίζει σε όλους μας το χρέος που κληρονομήσαμε από τις γενιές που έζησαν τη φρίκη, που έζησαν όλα αυτά που στιγμάτισαν ολόκληρη την πολιτισμένη ανθρωπότητα, να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά η γη μας να μετατραπεί σε ένα απέραντο νεκροταφείο. Τα όσα συνέβησαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, όταν ουσιαστικά ξεκληρίστηκε η ακμαία κοινότητα των αδελφών μας Εβραίων, είναι κάτι που στιγμάτισε το μέλλον και την πορεία της πόλης αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα».

Και αυτό, συνέχισε, «δεν το ξεχνάμε. Για εμάς είναι χρέος τιμής να μπορέσουμε να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι αυτά που συνέβησαν κάποτε είναι πράγματα που κανένας πολιτισμένος άνθρωπος δεν πρέπει να επιτρέψει να ξανασυμβούν».

Ακολούθως έκανε αναφορά στον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά είναι σημάδια για διαρκή εγρήγορση, αφύπνιση και επαγρύπνηση».

Τέλος έστειλε το μήνυμα πως «σε αυτήν την πόλη, όπως πάντα προχωρήσαμε χέρι-χέρι μαζί, έτσι θα συνεχίσουμε να προχωρούμε», ενώ στάθηκε στο συμβολισμό που εξέπεμψε η πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας Φραντς Βάλτερ Σταϊνμάγερ, στον χώρο που κατασκευάζεται το Μουσείο Ολοκαυτώματος, λέγοντας ότι αποτέλεσε παράδειγμα του «πως πρέπει να συμπεριφέρονται σήμερα οι λαοί και πως πρέπει να στέκονται αυτοκριτικά και προς το παρελθόν τους».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...