269
Το κάστρο Πάθο ντε Μέιρας είχε αγοραστεί με δημόσιο έρανο μεταξύ των οπαδών του και είχε παραχωρηθεί στον Φράνκο το 1938 | REUTERS/Miguel Vidal

Η θερινή κατοικία του Φράνκο επέστρεψε στο ισπανικό κράτος

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 20:20
Το κάστρο Πάθο ντε Μέιρας είχε αγοραστεί με δημόσιο έρανο μεταξύ των οπαδών του και είχε παραχωρηθεί στον Φράνκο το 1938
| REUTERS/Miguel Vidal

Η θερινή κατοικία του Φράνκο επέστρεψε στο ισπανικό κράτος

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 20:20

Οκτώ δεκαετίες μετά την απόκτησή του, οι συγγενείς του δικτάτορα της Ισπανίας Φρανσίσκο Φράνκο αναγκάστηκαν να παραδώσουν στο κράτος ένα κάστρο που είχε περιέλθει στην κατοχή του το 1938.

Το κάστρο Πάθο ντε Μέιρας βρίσκεται στη Γαλικία, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Το κτίσμα του 19ου αιώνα είχε αγοραστεί με δημόσιο έρανο και είχε παραχωρηθεί στον Φράνκο από υποστηρικτές του το 1938, έναν χρόνο πριν τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα. Μετά τον θάνατο του δικτάτορα, το 1975, το χρησιμοποιούσαν οι απόγονοί του σαν θερινή κατοικία.

Η κυβέρνηση διεκδίκησε το κτίριο το 2018, όταν η οικογένεια έβαλε πωλητήριο για 8 εκατ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο απόφαση δικαστηρίου απέδωσε στο ισπανικό Δημόσιο το κτίσμα. Η κυβέρνηση είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη με το σκεπτικό ότι η αγορά από τον Φράνκο ήταν παράνομη.

Το δικαστήριο, όπως ανέφεραν οι Times, δέχτηκε ότι η δωρεά του κτιρίου ήταν προς τον αρχηγό του κράτους, που ήταν ο Φράνκο, και όχι προς τον ίδιο προσωπικά.

Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η δωρεά του κτιρίου ήταν προς τον αρχηγό του κράτους, που ήταν ο Φράνκο, και όχι προς τον ίδιο προσωπικά.

Επιπλέον, το δικαστήριο ζήτησε να γίνει πλήρης καταγραφή των αντικειμένων στο κάστρο, ώστε να μην εξαφανιστούν πολύτιμα κειμήλια που βρίσκονται σε αυτό. Μεταξύ τους είναι ένας πίνακας, ταπισερί, πολύτιμα υαλικά και δύο γλυπτά του 12ου αιώνα που εικονίζουν τον Ισαάκ και τον Αβραάμ.

Οι συγγενείς τους ισπανού δικτάτορα αναγκάστηκαν τελικά να παραδώσουν στο κράτος 637 αντικείμενα (για τα οποία ο κατάλογος έφτασε τις 1.000 σελίδες), τα οποία ήταν στο κάστρο. Η οικογένεια δηλώνει πάντως ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το κτίσμα θα ανοίξει σύντομα για το κοινό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...