436
Η εφαρμογή ChatGPT έχει αρχίσει να ανατρέπει και άλλα εργασιακά πεδία. Κάθε δημοσιογράφος που δεν προσφέρει πρωτογενές ρεπορτάζ, μελλοντικά θα μπορεί άνετα να αντικατασταθεί από την εφαρμογή | Shutterstock/CHUAN CHUAN

Η τεχνητή νοημοσύνη καταργεί τη σχολική εργασία

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 20:08
Η εφαρμογή ChatGPT έχει αρχίσει να ανατρέπει και άλλα εργασιακά πεδία. Κάθε δημοσιογράφος που δεν προσφέρει πρωτογενές ρεπορτάζ, μελλοντικά θα μπορεί άνετα να αντικατασταθεί από την εφαρμογή
|Shutterstock/CHUAN CHUAN

Η τεχνητή νοημοσύνη καταργεί τη σχολική εργασία

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2023, 20:08

Μπορεί πολύς κόσμος να μην είναι εξοικειωμένος με τα «πλεονεκτήματα» και τις επιπτώσεις της εφαρμογής ChatGPT, αλλά σύντομα όλοι μας θα ανακαλύψουμε τόσο τα ευεργετήματα όσο και την κατάρα της συγκεκριμένης εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης. Ενα σχολείο στο Λονδίνο έχει ήδη ανατρέψει τον τρόπο διδασκαλίας του, ώστε να αποφύγει τις ευκολίες που η εφαρμογή προσφέρει στους μαθητές του.

Οι ιθύνοντες του σχολείου «Αλέιν», στο νοτιοανατολικό Λονδίνο, ανακοίνωσαν ότι οι μηνιαίες σχολικές εργασίες στο σπίτι καταργήθηκαν και θα αντικατασταθούν από έρευνες σε βάθος, που θα ανατίθενται στους μαθητές πριν από το επόμενο μάθημα. Το ιδιωτικό σχολείο, η φοίτηση στο οποίο κοστίζει περίπου 23.000 λίρες ετησίως, έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση όταν μια σχολική εργασία από το ChatGPT βαθμολογήθηκε με Α+, τον μεγαλύτερο διαθέσιμο βαθμό.

Η τεχνητή νοημοσύνη του προγράμματος έχει επισπεύσει τη χρήση της αποκαλούμενης «αντίστροφης εκμάθησης», με την οποία οι μαθητές προετοιμάζονται στο σπίτι για συζητήσεις και αξιολογήσεις που διεξάγονται στην τάξη. Η διευθύντρια διδασκαλίας του Αλέιν, Τζέιν Λάνον, είπε στους Times του Λονδίνου ότι δεν έχει πια νόημα να βαθμολογούνται οι μαθητές σε δοκίμια που συγγράφουν στο σπίτι, καθώς όλοι οι μαθητές είναι πια εξοικειωμένοι με το ChatGPT.

Η εναλλακτική που προτείνει η διευθύντρια είναι οι μαθητές να διδάσκονται την έρευνα σε θέματα συζήτησης και να αξιολογείται η συμμετοχή τους με φυσική παρουσία στο κάθε μάθημα. Η μέθοδος αυτή είναι δικαιότερη και είχε ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται πριν την εμφάνιση και την τελειοποίηση της εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης στο συγκεκριμένο σχολείο.

Η Λάνον είπε στους Times ότι η εμφάνιση του ChatGPT είχε «σεισμικές επιπτώσεις στην εκμάθηση, αλλάζοντας τους κανόνες του παιχνιδιού». Ο μεγαλύτερος φόβος των εκπαιδευτικών είναι ότι με τη χρήση του προγράμματος τα παιδιά δεν θα έχουν την εμπειρία της αποτυχίας, που είναι μια σημαντικότατη παράμετρος στην εκπαιδευτική εμπειρία των μαθητών. «Χωρίς την αποτυχία δεν θα μπορούν να μάθουν την αξία της επιμονής», σύμφωνα με τη Λάνον.

Η διευθύντρια ισχυρίζεται ότι οι εξεταστές των σχολικών εργασιών θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο της αντιγραφής στα σχολικά μαθήματα. Στο υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα, ο βαθμός της σχολικής εργασίας συνιστά το ένα τέταρτο του τελικού βαθμού αποφοίτησης. Πολλά σχολεία στη Βρετανία έχουν αρχίσει να συζητούν μεθόδους καταπολέμησης των online εφαρμογών που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη και γεννούν τεμπέληδες μαθητές.

Η τεχνητή νοημοσύνη του ChatGPT έχει αρχίσει να ανατρέπει και άλλα εργασιακά πεδία. Κάθε δημοσιογράφος ή συντάκτης που δεν προσφέρει πρωτογενές ρεπορτάζ στο μέσο του, στο πολύ κοντινό μέλλον θα μπορεί άνετα να αντικατασταθεί από την εφαρμογή. Οταν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και με ελάχιστες παραμέτρους το πρόγραμμα μπορεί να παράγει κείμενα 800 λέξεων που απαιτούν ελάχιστες παρεμβάσεις πριν τη δημοσίευση/ανάρτηση, η δουλειά των κειμενογράφων, αργά αλλά σταθερά, ίσως να αποβεί περιττή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...