930
| InTime News

Η τελετουργία του ντιμπέιτ: Οι αφίξεις των αρχηγών και τα παρασκήνια

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 20:33
|InTime News

Η τελετουργία του ντιμπέιτ: Οι αφίξεις των αρχηγών και τα παρασκήνια

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2023, 20:33

Στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή στράφηκαν το απόγευμα της Τετάρτης όλα τα βλέμματα, με το πρώτο ντιμπέιτ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών μετά από οκτώ χρόνια να αποτελεί μείζον πολιτικό γεγονός, έντεκα ημέρες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Λίγο μετά τις 19:00 έφθασαν στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ακης Σκέρτσος μαζί τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννη Μπρατάκο και τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα.

Ακολούθησαν οι αφίξεις των πολιτικών αρχηγών και των δημοσιογράφων των ιδιωτικών καναλιών που συμφωνήθηκε να τους απευθύνουν ερωτήσεις, τους οποίους υποδέχονταν –πριν τον πρόεδρο της ΕΡΤ Κωνσταντίνο Ζούλα– ένα πλήθος ρεπόρτερ και φωτογράφων.

Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι των ιδιωτικών καναλιών κατέφθασαν στο ραδιομέγαρο πριν τις 20.00, όπως και ο κ. Βελόπουλος, ενώ αμέσως μετά άρχισαν να φτάνουν και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Οι σύντομες δηλώσεις στην είσοδο του Ραδιομεγάρου αφορούσαν το πλαίσιο του ντιμπέιτ, το οποίο χαρακτηρίστηκε από «αυστηρό» έως και «απαράδεκτο», από δημοσιογράφους και πολιτικούς (!), παρότι τα πολιτικά κόμματα είναι εκείνα που το συνδιαμόρφωσαν, αλλά και τον… ενδυματολογικό κώδικα.

Ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, ο οπρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που έφτασε στην ΕΡΤ, εμφανίστηκε να διαφωνεί με το πλαίσιο της τηλεμαχίας. «Είναι τηλεπαράλληλος διάλογος. Από την αρχή είχαμε ζητήσει ελεύθερες ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους», είπε.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν ο επόμενος πολιτικός αρχηγός που έφτασε στην ΕΡΤ, ο οποίος επίσης εξέφρασε την έντονη διαφωγνία του για τους κανόνες της τηλεμαχίας.

«Ελπίζω να αναλυθούν σοβαρά ζητήματα. Είναι απαράδεκτο το πλαίσιο αλλά θα κάνουμε ότι μπορούμε για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα προγράμματα των κομμάτων», σημείωσε ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 κατά τη συνομιλία που είχε με τους δημοσιογράφους.

Ακολούθησαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για το γεγονός πως φοράει γραβάτα, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ απάντησε με χιούμορ: «Αλλοτε φοράω, άλλοτε όχι, ανάλογα. Τώρα που είναι βράδυ και είμαστε όλοι μαζεμένοι, να είμαστε και λίγο σουλουπωμένοι».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχήθηκε να γίνει «μία πολύ ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της πατρίδας μας». «Θέλω να πιστεύω ότι οι πολίτες θα πάρουν τις απαντήσεις από μία τέτοια συζήτηση με τόσο αυστηρό πλαίσιο», συμπλήρωσε.

«Ο ελληνικός λαός αποφασίζει στις 21 Μαΐου για τις αλλαγές που χρειάζεται η πατρίδα μας. Η χώρα χρειάζεται ισχυρό κοινωνικό κράτος και βιώσιμη ανάπτυξη. Αυτό είναι το μέλλον της ισχυρής Ελλάδας», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Οι αφίξεις πολιτικών αρχηγών και των δημοσιογράφων που θα τους απευθύνουν ερωτήσεις ολοκληρώθηκαν στις 20:30, με την άφιξη του Αλέξη Τσίπρα.

«Ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίας και είναι κρίμα που δεν γίνεται με μεγαλύτερη άνεση διαλόγου και ελπίζω ο ελληνικός λαός να γίνει σοφότερος», είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτού μπει κι εκείνος στο Ραδιομέγαρο.

Μέχρι και την έναρξη του ντιμπέιτ οι πολιτικοί αρχηγοί θα χρησιμοποιήσουν τα γραφεία των γενικών διευθυντών της ΕΡΤ κατά την παραμονή τους στο Ραδιομέγαρο.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Παπαδάκης, από τον ΑΝΤ1, εξέφρασε την ελπίδα η τηλεμαχία «να έχει ουσία, κυρίως για τους αναποφάσιστους», ενώ πρόσθεσε: «Ερχομαι στο ντιμπέιτ γιατί συμμετέχει το κανάλι το οποίο εργάζομαι».

«Είναι σημαντικό που γίνεται ντιμπέιτ μετά από οκτώ χρόνια. Δεν περιμένω πολλά πράγματα είναι πολύ σφικτό το πλαίσιο αλλά και πάλι είναι σημαντικό», δήλωσε ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN). «Στενός κορσές η διαδικασία», συμφώνησε η Ράνια Τζίμα (Mega).

«Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς. Ας ελπίσουμε να ακούσουμε απαντήσεις και να κάνουμε όλοι το καλύτερο για να μάθουμε πράγματα», είπε στους συναδέλφούς του, στην είσοδο του Ραδιομεγάρου, ο Αντώνης Σρόιτερ (Alpha).

«Ειμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε το πλαίσιο, εξαρτάται από τους πολιτικούς αρχηγούς αν θα ανοίξουν τα χαρτιά τους», είπε η Μάρα Ζαχαρέα (Star).

«Ενα ντιμπέιτ έχει πάντα ενδιαφέρον, όσο αποστειρωμένο και αν είναι. Ελπίζω μέσα από τις ερωτήσεις μου να εκπέμψω την αγωνία των πολιτών», δήλωσε η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ).

Δείτε φωτογραφίες από τις αφίξεις των δημοσιογράφων και των πολιτικών αρχηγών:

Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος
Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης
Ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας
Ο πρέοδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας
Ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1)
Ο Αντώνης Σρόιτερ (Alpha)
Η Μάρα Ζαχαρέα (Star)
Η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ)
Ο Στάθης Παναγιώτης (OPEN)

Οι έξι δημοσιογράφοι θα απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στους 6 πολιτικούς αρχηγούς, πάνω σε έξι θεματικές ενότητες:

1) Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση
2) Εξωτερική πολιτική και Άμυνα
3) Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια
4) Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
5) Περιβάλλον και Ενέργεια
6)Νέα Γενιά

Οι δημοσιογράφοι είναι η Μάρα Ζαχαρέα (STAR), η Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΪ), ο Γιώργος Παπαδάκης (ΑΝΤ1), ο Αντώνης Σρόιτερ (ALPHA), ο Παναγιώτης Στάθης (OPEN) και η Ράνια Τζίμα (MEGA) Με κλήρωση καθορίστηκε οτι η Σία Κοσιώνη θα είναι η πρώτη δημοσιογράφος που θα απευθύνει ερώτηση ενώ ο κύκλος των θεματικών θα κλείσει με ερώτηση της Μάρας Ζαχαρέα.

Κάθε ερώτηση θα έχει διάρκεια 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση 1,5 λεπτό, με follow up ερώτηση 15 δευτερολέπτων από τον δημοσιογράφο και απάντηση 45 δευτερόλεπτα από κάθε πολιτικό αρχηγό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...