886
Ο Εμπαπέ αποχαιρέτησε τους φίλους της Παρί με το πρωτάθλημα Γαλλίας και όχι το πολυπόθητο ευρωπαϊκό τρόπαιο | FRANCK FIFE/Pool via Reuters

Η τελευταία παράσταση του Εμπαπέ στο Παρίσι

Sportscaster Sportscaster 13 Μαΐου 2024, 15:04
Ο Εμπαπέ αποχαιρέτησε τους φίλους της Παρί με το πρωτάθλημα Γαλλίας και όχι το πολυπόθητο ευρωπαϊκό τρόπαιο
| FRANCK FIFE/Pool via Reuters

Η τελευταία παράσταση του Εμπαπέ στο Παρίσι

Sportscaster Sportscaster 13 Μαΐου 2024, 15:04

Το τεράστιο tifo με τη μορφή του Εμπαπέ κάλυπτε ένα μεγάλο μέρος της εξέδρας που φιλοξενεί τους οργανωμένους οπαδούς της Παρί Σεν-Ζερμέν πίσω από τη μια εστία του «Παρκ ντε Πρενς». Οι ultras των πρωταθλητών Γαλλίας θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να αποχαιρετήσουν τον 25χρονο σούπερ-σταρ της ομάδας τους, ο οποίος την Κυριακή έδωσε την τελευταία του παράσταση μπροστά στο παριζιάνικο κοινό.

Μόλις εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο, το μισό γήπεδο τον αποθέωσε. Το άλλο μισό, τον γιούχαρε. Τίποτα δεν θα μπορούσε να αποδώσει πιο παραστατικά, τα αντιφατικά συναισθήματα που ο Εμπαπέ προκάλεσε στους υποστηρικτές της Παρί, ιδίως τα τρία τελευταία χρόνια της επταετούς θητείας του στον σύλλογο. Οι τάσεις φυγής που συχνά εκδήλωνε, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα λατρείας και αντιπάθειας, όπως έγραψε η Equipe. Ηταν… μαχαιριά στην καρδιά για όσους δεν άντεχαν στη σκέψη ότι μια μέρα θα τον έβλεπαν να φορά τη φανέλα κάποιας άλλης ομάδας.

Η μέρα αυτή πλησιάζει. Ηταν κοινό μυστικό εδώ και πολύ καιρό, όμως την Παρασκευή έγινε βεβαιότητα. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο παίκτης με ένα βίντεο τεσσάρων λεπτών που ανέβασε στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα social media, στο οποίο ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Ηθελα να σας μιλήσω. Πάντα έλεγα ότι θα σας μιλήσω όταν θα έφτανε η κατάλληλη στιγμή. Ηθελα να σας πω ότι αυτή είναι η τελευταία μου χρονιά στην Παρί Σεν-Ζερμέν. Αυτή την Κυριακή θα παίξω τον τελευταίο μου αγώνα στο Παρκ ντε Πρενς… Είναι δύσκολο, δύσκολο. Ποτέ δεν πίστεψα πως θα ερχόταν η στιγμή να ανακοινώσω ότι θα φύγω από τη χώρα μου και τη Ligue 1, το μόνο πρωτάθλημα που γνώρισα. Αλλά θεωρώ ότι το χρειαζόμουν αυτό, μια νέα πρόκληση έπειτα από επτά χρόνια (στην Παρί)».

Στο κυριακάτικο ματς ο Εμπαπέ άνοιξε το σκορ στο 8ο λεπτό, όμως η ομάδα του ηττήθηκε από την Τουλούζ με 3-1. Πέντε μέρες νωρίτερα είχε αποκλειστεί στο Τσάμπιονς Λιγκ από την Ντόρτμουντ. Αλλιώς το είχε ονειρευτεί αυτό το «αντίο» ο κορυφαίος γάλλος ποδοσφαιριστής. Πιθανότατα περίμενε και ένα αποχαιρετιστήριο πάρτι προς τιμήν του, όμως η διοίκηση της Παρί δεν το έκρινε απαραίτητο. Μπορεί να διοργανώσει μια μικρή τελετή πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας, στις 25 Μαΐου. Αλλά μπορεί και όχι. Οπως τονίζει η Parizien στην ιστοσελίδα της, ο πρόεδρος αλ-Κελαΐφι είναι πολύ θυμωμένος με τον Εμπαπέ. Νιώθει ότι πρόσφερε τα πάντα στον παίκτη, κι εκείνος τον πρόδωσε.

Προδομένοι αισθάνονται και οι οπαδοί, παρά το γεγονός ότι οι ultras τον προσκάλεσαν στο μπάρμπεκιου που συνηθίζουν να κάνουν στο «Παρκ ντε Πρενς» στο τέλος κάθε σεζόν, στο οποίο εμφανίστηκε το βράδυ της Παρασκευής συνοδευόμενος από τον αδελφό του, Ιθαν. Από την άλλη, όμως, δεν ξεχνούν τις υπέροχες στιγμές που τους χάρισε. Το πώς η παρουσία του άλλαξε το στάτους του αγαπημένου τους club, από τη μέρα που πάτησε το πόδι στο Παρίσι (αρχικώς ως δανεικός από τη Μονακό το καλοκαίρι του 2017 και στη συνέχεια ως μεταγραφή 180 εκατομμυρίων ευρώ) μέχρι σήμερα.

Αν και ήταν μόλις 18 ετών όταν υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο, πολύ σύντομα έγινε το πρόσωπο της Παρί, συμβάλλοντας καθοριστικά στη γιγάντωση του ποδοσφαιρικού της brand. Κατέρριψε ένα σωρό ρεκόρ. Είναι ο πιο χαρισματικός σκόρερ που γνώρισαν τα γαλλικά γήπεδα από την εποχή του Ζαν-Πιέρ Παπέν, που το 1991 κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα». Εφέτος θα βραβευτεί με το «Χρυσό Παπούτσι» της Ligue 1 για έκτη διαδοχική σεζόν, κάτι που κανείς άλλος δεν κατόρθωσε στο παρελθόν. Μπορεί να μην έφερε το τρόπαιο του Τσάμπιονς Λιγκ στο Παρίσι, όμως το 2020 οδήγησε την ομάδα του στον τελικό. Και έκανε την Παρί περήφανη ως πρωταγωνιστής της εθνικής Γαλλίας σε δυο Παγκόσμια Κύπελλα (2018, 2022).

Αν και ο Εμπαπέ απέφυγε να αναφέρει ποιος θα είναι ο επόμενος σταθμός της καριέρας του, θεωρείται βέβαιο ότι η προσεχής σεζόν θα τον βρει στη Μαδρίτη. Σύμφωνα με τη Marca η συμφωνία έχει οριστικοποιηθεί, όμως η

μεταγραφή θα ανακοινωθεί την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου, μετά τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ (1η Ιουνίου), στον οποίο η Ρεάλ θα διεκδικήσει το 15ο της Κύπελλο Πρωταθλητριών. Η «Βασίλισσα» ενδιαφερόταν για τον παίκτη από πολύ παλιά, και το 2022 έφτασε πολύ κοντά στο να αποσπάσει την υπογραφή του. Ο πρόεδρος του ισπανικού συλλόγου, Φλορεντίνο Πέρεθ, θύμωσε πολύ με την υπαναχώρηση της μητέρας -και ατζέντη- του Εμπαπέ, Φαϊζά Λαμάρι, από την προφορική τους συμφωνία, όμως, παρά την αρχική του απόφαση να μην ασχοληθεί ξανά μαζί του, έδωσε τόπο στην οργή.

Το συμβόλαιο που πρόσφερε στον Εμπαπέ τον Ιανουάριο, προβλέπει αποδοχές χαμηλότερες από εκείνες που του έδινε το 2022. Επειδή ο γάλλος επιθετικός είναι δυο χρόνια μεγαλύτερος, αλλά και γιατί το κόστος της ριζικής ανακαίνισης του «Μπερναμπέου» αποδείχτηκε υψηλότερο από εκείνο που ο σύλλογος είχε υπολογίσει. Αλλά και πάλι, αν προσμετρήσουμε και το μπόνους υπογραφής, ο Εμπαπέ θα είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Ρεάλ.

Η Παρί άρχισε να προετοιμάζεται για τη μετά-Εμπαπέ εποχή της, ήδη, από το περασμένο καλοκαίρι. Απέκτησε 13 νέους παίκτες, δαπανώντας συνολικά 250 εκατ. ευρώ. Τον Ιανουάριο πρόσθεσε στο ρόστερ της και δυο νεαρούς Βραζιλιάνους. Οταν ο Γάλλος αρνήθηκε να υπογράψει την επέκταση του συμβολαίου του έως το 2025, αποφάσισε να αλλάξει στρατηγική. Να δημιουργήσει μια νεανική ομάδα, χωρίς… πριμαντόνες τύπου Εμπαπέ, Νεϊμάρ και Μέσι. Χάνει έναν κορυφαίο παίκτη, ίσως τον καλύτερο αυτή την εποχή. Αλλά γλιτώνει και το ιλιγγιώδες ποσό των 200 εκατ. ευρώ που έπρεπε να του καταβάλει, μαζί με το «μπόνους αφοσίωσης», για το 2024-2025.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...