Η δεύτερη -μέσα σε 15 μέρες- τηλεδιάσκεψη της UEFA με τις 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες – μέλη της, την Πρωταπριλιά, έβγαλε την πρώτη… ψεύτρα. Ολοι συμφώνησαν πως το αρχικό, υπερβολικά αισιόδοξο, χρονοδιάγραμμα (να ξανακυλήσει η μπάλα στα γήπεδα κάποια στιγμή τον Μάιο και να ολοκληρωθεί η σεζόν έως τις 30 Ιουνίου) δεν είναι ρεαλιστικό. Μόνον οι Λευκορώσοι εξακολουθούν να παίζουν ποδόσφαιρο, σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Η υπόλοιπη Ευρώπη, όχι μόνο δεν σκοπεύει να άρει τα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού, αλλά και συνεχίζει να επιβάλλει νέες απαγορεύσεις.
Οι πιθανές ημερομηνίες για την επιστροφή των ομάδων στα γήπεδα αναθεωρούνται διαρκώς, όπως οι τιμές – στόχοι για τις μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια. Μόνο που, τα χρονικά περιθώρια φτάνουν στο τέλος τους. Ηρθε η στιγμή που η UEFA πρέπει να επεξεργαστεί το τελικό της σχέδιο: να συμπτύξει δύο σεζόν σε μια. Το ξεκαθάρισε και στα μέλη της. Τα εθνικά πρωταθλήματα (ιδίως τα πιο σημαντικά) και τα Κύπελλα Ευρώπης (Champions League και Europa League) θα ολοκληρωθούν με κάθε θυσία. Ακόμη κι αν χρειαστεί, οι διοργανώσεις του 2020-2021 να αρχίσουν τον Οκτώβριο.
Η νέα ημερομηνία-στόχος για το τέλος της εφετινής περιόδου είναι η 3η Αυγούστου, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση της ολλανδικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει οι ομάδες να επανέλθουν στη δράση -το αργότερο- στα μέσα Ιουνίου. Να προπονηθούν για (τουλάχιστον) δυο τρεις εβδομάδες, ώστε να ξαναβρούν τους ρυθμούς τους και να αποφύγουν τυχόν τραυματισμούς των παικτών τους έπειτα από ένα τόσο μακρύ διάστημα απραξίας, και να δώσουν τα υπόλοιπα παιχνίδια τους μέσα στον Ιούλιο.
Με αυτό το σκεπτικό αποφασίστηκε, χθες, η επ’ αόριστον αναβολή όλων των αγώνων των εθνικών ομάδων, κάθε ηλικιακής κατηγορίας, σε άνδρες και γυναίκες. Η UEFA άδειασε το καλεντάρι των τριών επόμενων μηνών για να αφήσει χώρο στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Με την ευχή και την ελπίδα ότι οι κυβερνήσεις των χωρών θα έχουν επιτρέψει τις αθλητικές δραστηριότητες. Διαφορετικά, όπως ξεκαθάρισε, είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, που κάθε κράτος επιβάλλει.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα θα επιδιώξει να ολοκληρώσει το Champions και το Europa League. Ακόμη κι αν η έλλειψη κενών ημερομηνιών την υποχρεώσει να τα συντομεύσει με μίνι τουρνουά των «8» ή των «4», σε συγκεκριμένες πόλεις, αντί για τις συνήθεις διαδικασίες (προημιτελικοί, ημιτελικοί, τελικοί). Είναι πολύ πιθανό, αυτό να χρειαστεί να συμβεί και με τους προκριματικούς (και τα πλέι-οφ) της επόμενης σεζόν. Αλλά, δεν γίνεται αλλιώς.
Σε ένα -όχι και τόσο απίθανο- σενάριο, η επόμενη αγωνιστική περίοδος θα «κολλήσει» στην εφετινή. Θα τις χωρίζουν μόνο 10-15 μέρες, ίσα – ίσα για να πραγματοποιήσουν οι ομάδες μια στοιχειώδη προετοιμασία. Οι ποδοσφαιριστές θα χάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, ενδεχομένως και τις χειμερινές, αφού οι διοργανώσεις, εγχώριες και ευρωπαϊκές, μπορεί να μην κάνουν -για πρώτη φορά- χριστουγεννιάτικο διάλειμμα. Διότι το καλοκαίρι του 2021 θα υπάρχουν Ολυμπιακοί Αγώνες, Euro, Κόπα Αμέρικα και Nations League, και οι ημερομηνίες θα είναι ασφυκτικές.
Κάποιοι τη βρίσκουν ανούσια, ίσως και προκλητική, αυτήν την «πρεμούρα» να παιχτεί ποδόσφαιρο, με τόσο θάνατο και τόσο τρόμο τριγύρω. Ο Μαρκ Οφερμαρς, παλιά δόξα του ολλανδικού φουτμπόλ και αθλητικός διευθυντής του Αγιαξ, είναι ένας από αυτούς. Αφού τόνισε πως για εκείνον το πρωτάθλημα (της Ολλανδίας) έχει τελειώσει, επειδή η ζωή είναι πιο σημαντική, δεν δίστασε να παρομοιάσει την UEFA και την ολλανδική ομοσπονδία με τον Ντόναλντ Τραμπ, που δήλωσε προ ημερών ότι η οικονομία είναι πιο σημαντική από τον κορονοϊό.
Υπάρχει, όμως, και η αντίθετη άποψη. Αργά ή γρήγορα, η ζωή θα επανέλθει στην κανονικότητά της. Γιατί να είναι κατακριτέο το ότι το ποδόσφαιρο προσπαθεί, η «επόμενη μέρα» να το βρει με όσο το δυνατόν μικρότερη ζημιά από την πανδημία, εφόσον δεν παραβιάζει τους κανόνες προστασίας των πολιτών που κάθε χώρα έχει επιβάλει; Αυτή η ζημιά μπορεί να το καταδιώκει για πολλά χρόνια. Οι αναβολές των αγώνων έχουν, ήδη, κοστίσει στην UEFA περί τα 250 εκατ. ευρώ. Εάν το Champions και το Europa League δεν ολοκληρωθούν, οι απώλειες θα ξεπεράσουν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Αυτή την εποχή, μάλιστα, η συνομοσπονδία κλείνει τις εμπορικές συμφωνίες (τηλεοπτικά δικαιώματα, χορηγίες, κ.λπ) για την επόμενη τριετία (2021-2024).
Το ίδιο ισχύει και για τις λίγκες. Στα πρωταθλήματα που δεν θα τελειώσουν, θα χαθούν πολλά δισεκατομμύρια. Αλλά τίθεται και ένα πολύ σοβαρό πρακτικό ζήτημα. Εάν δεν αναδειχθούν πρωταθλητές, κάποιες ομάδες θα αδικηθούν κατάφωρα. Με τη Λίβερπουλ να είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Εάν, πάλι, στεφθούν πρωταθλητές οι πρωτοπόροι «της στιγμής», θα αδικηθούν κάποιες άλλες. Στην Ισπανία, η Ρεάλ Μαδρίτης απέχει από την Μπαρτσελόνα μόλις δύο βαθμούς, ενώ απομένουν 11 αγωνιστικές. Στην Ιταλία και την Πορτογαλία, τη Λάτσιο με τη Γιουβέντους και την Μπενφίκα με την Πόρτο τις χωρίζει ένας βαθμός. Στην Ολλανδία, Αγιαξ και Αλκμααρ ισοβαθμούν. Στη Γερμανία, η Μπάγερν είναι τέσσερις βαθμούς μπροστά από την Ντόρτμουντ και πέντε από τη Λειψία.
UEFA, ECA (Ενωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων) και FIFPro (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαιριστών) συμφώνησαν να τα ξαναπούν σε 20 μέρες. Η κατάσταση δεν θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τότε, όμως υπάρχει μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Το κυριότερο είναι, με ποιους παίκτες θα συνεχίσουν τη σεζόν -αν τη συνεχίσουν- οι ομάδες, αφού τα περισσότερα συμβόλαια λήγουν στις 30 Ιουνίου.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News