Η Τέιλορ Σουίφτ κατέγραψε κρυφά μέσω συστήματος «αναγνώρισης προσώπου» τους θαυμαστές της σε μία συναυλία της, ώστε να αποκλείσει τους επικίνδυνους φαν που την καταδιώκουν (stalkers), αλλά η επιλογή της αυτή, έχει εγείρει μία σειρά από ηθικά διλήμματα, όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Guardian.
Σύμφωνα άλλωστε με το περιοδικό Rolling Stone, στην συναυλία που είχε κάνει η 29χρονη σταρ στις 18 Μαΐου 2018 στο Λος Αντζελες, υπήρχε ένα ειδικά σχεδιασμένο περίπτερο όπου οι θαυμαστές της, μπορούσαν να δουν βίντεο από τις πρόβες της.
Αυτό που δεν γνώριζαν όμως, ήταν πως μέσα στην ειδική αυτή κατασκευή υπήρχε κρυμμένη μια κάμερα με «αναγνώριση προσώπου» (facial recognition), η οποία τους κατέγραφε. Στη συνέχεια, διασταύρωνε την εικόνα τους με φωτογραφίες από μία βάση δεδομένων που περιλαμβάνει εκατοντάδες «γνωστούς» ενοχλητικούς θαυμαστές της τραγουδίστριας, οι οποίοι κατά καιρούς έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να πηδήξουν από τον φράχτη του σπιτιού της, θυμίζοντας ταινία με στοιχεία θρίλερ.
Η τραγουδίστρια δεν έχει σχολιάσει ακόμη όσα ήρθαν στο φως, ήδη όμως στο Διαδίκτυο έχει ξεσπάσει έντονος προβληματισμός σχετικά με τα όρια της ιδιωτικότητας.
«Οι stalkers είναι σίγουρα ένα τρομακτικό φαινόμενο και όλοι καταλαβαίνουν γιατί η Τέιλορ Σουίφτ θέλει να προστατευτεί. Αλλά όλο αυτό έχει πολύ μεγαλύτερες προεκτάσεις. Εχει να κάνει με το πού βαδίζει και μέχρι πού μπορεί να φτάσει η τεχνολογία, γενικότερα», σχολίασε ο Τζέι Στάνλεϊ, αναλυτής της Αμερικανικής Ενωσης για τις Πολιτικές Ελευθερίες (ACLU).
Σύμφωνα με έρευνα του Georgetown University, περίπου 117 εκατομμύρια ατομικές ταυτότητες περιλαμβάνονται ήδη σε βάσεις δεδομένων αναγνώρισης προσώπου και προς το παρόν το νομικό πλαίσιο σχετικά με την εκμετάλλευσή τους είναι ασαφές και σχεδόν ανύπαρκτο.
Την ίδια στιγμή, πολλοί ήταν εκείνοι που κατηγόρησαν την Τέιλορ Σουίφτ πως έτσι στοχοποιεί αθώους ανθρώπους, καθώς η τεχνολογία δεν είναι αλάνθαστη και μπορεί το προσωπικό ασφαλείας να μπερδευτεί. Επίσης, προκύπτει πρόβλημα και με το πώς ακριβώς έχουν συλλεχθεί και αποθηκευτεί τα στοιχεία, αλλά και με το αν αργότερα παραβιαστούν ή κοινοποιηθούν.
Ακολουθήστε το Protagon στο Google News